Το 2004 ο Κώστας Καραμανλής κέρδισε τις εκλογές υποσχόμενος την επανίδρυση του κράτους. Φυσικά επανίδρυση δεν είδαμε, εκτός και αν είχε στο μυαλό του τονερχομό της τρόικας και των μνημονίων που μας κουβάλησε ποιος άλλος από τονυπουργό οικονομικών του,τον κύριο Παπαθανασίου, τον (επίσης) δημιουργό τωνGreekstaticsπου μας έκαναν ρεζίλι σε όλη την Ευρώπη! (Αυτόν τον βραβεύσαμε)!

Λίγα χρόνια αργότερα ηTaskForceπρότεινε και ιδρύθηκε με τον νόμο 4109/13 ηγραμματεία συντονισμού, η οποία υπάγετο στο υπουργείο διοικητικής μεταρρύθμισης με υπουργότότε τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Σκοπός της γραμματείας ήταν ηπαρακολούθηση του κυβερνητικού έργου αλλά και η παροχή συμβουλών στονπρωθυπουργό. Σε ποιονανέθεσε ο κύριος Σαμαράς να διευθύνει τη συντονιστικήαυτή γραμματεία; Στον ψυχίατρο Δημήτρη Βαρτζόπουλο. Σκέφτηκε προφανώς ότι χρειαζόμαστε ψυχίατρο και βρήκε ευκαιρία να του αναθέσει καθήκοντα!!! Τα χρόνιαπέρασαν και η συντονιστική γραμματεία αναβαθμίζεται και γίνεται επιτελικό κράτος.Ποιος θα το διευθύνει; Δεν ξέρω. Ένα πράγμα ξέρω: Αυτός ή αυτοί που θα τοδιευθύνουν πρέπει να είναι πιο έμπειροι και πιο δημιουργικοί από αυτούς τους οποίους θα ελέγχουν,δηλαδή τους υπουργούς. Και το εύλογο ερώτημα είναι γιατί δενέγιναν οι ίδιοι υπουργοί εξ αρχής!

Προς το παρόν οι ‘επιτελείς’ του επιτελικού κράτους καλό είναι να γνωρίζουν ότι ηΚύπρος πέρυσι μέσω της παροχής ιθαγένειας σε 2.500 ξένους εισέπραξε 6.2 διςευρώ! (Section 111AoftheCivilRegistryLawsof 2002-2019). H προηγούμενηκυβέρνηση αντάλλαξε την ελληνική ιθαγένεια με κάποιες χιλιάδες μελαμψούς γιακάποιες χιλιάδες ψήφους!

Δυστυχώς η ελληνική οικονομία για να αναπτυχθεί χρειάζεται χρόνο… πολύ χρόνο.Όποιος πιστεύει ότι αφήσαμε πίσω μας τα δύσκολα και ότι οι επενδυτές θα αρχίσουν να σπρώχνονται στη σειρά, μάλλον δεν γνωρίζει τον τρόπο λειτουργίας της πραγματικής οικονομίας. Τα τελευταία χρόνια ενώ μειώθηκε η εσωτερική ζήτηση,οι ελληνικές παραγωγικές εταιρίες δεν αύξησαν αναλόγως και την εξωστρέφειά τους.Μπορεί να αύξησαν τις εξαγωγές τους αλλά αυτή η αύξηση είναι αποτέλεσμαεξαγωγής προϊόντων χαμηλής προστιθέμενης αξίας. Αν λάβουμε μάλιστα υπόψη μας το γεγονός ότι έχουν μειώσει τις επενδύσεις τους κατά 57% σε συνδυασμό με τοαπαγορευτικό κόστος αύξησης κεφαλαίου, θα ήταν παράλογο να έχει κανείς προσδοκίες άμεσης ανάπτυξης.

Σημείωση

Πάντως καλό θα ήταν οι υπουργοί να γίνονταιγνωστοί από τα έργα τους και όχι από τις συνεχείς απαξιωτικές δηλώσεις τους για τους οργανισμούς τη σωτηρία των οποίωνυποτίθεται ότι ανέλαβαν, γιατί έτσι βάζουν, άθελά τους βέβαια, πλάτη στους μνηστήρες…

Παύλος Παπαδάτος