Σήμερα πριν να δημοσιεύσω τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του CoronaVirous (2019-nCoV) στην Κίνα, θέλω να πω δυό κουβέντες για την κατάσταση που επικρατεί εδώ και σύμφωνα με αυτά που μας ενημερώνουν αλλά και που μαθαίνω από tv και κινέζικα social media. Με το νέο δεδομένο της μεθόδου που εντός 2 ωρών ανιχνεύεται ο νέος αυτός ιός στο άτομο, οι Κινέζοι πλέον έχουν στόχο να επιταχύνουν την ανεύρεση των νέων κρουσμάτων. Έτσι – και βάσει τουλάχιστον το τι γίνεται επ’ αυτού στην πόλη που κατοικώ – πλέον τα συνεργεία ελέγχων αφού πρώτα ενημερώσουν τους κατοίκους για την ημέρα άφιξης τους – εισέρχονται στα σπίτια και τα διαμερίσματα και εξετάζουν τα μέλη των οικογενειών αλλά και όσους άλλους συγκατοικούν μαζί τους. Κάθε άτομο που βρίσκουν να έχει πυρετό το παίρνουν χωρίς πολλές κουβέντες μαζί τους για εξετάσεις. Ακόμη αν σε κάποια οικογένεια βρουν άτομο που προέρχεται (κατοικεί) στην Επαρχία του Χουμπέι, -έχει δεν έχει πυρετό – παίρνουν μαζί με το άτομο και όλη την οικογένεια για εξέταση. Αυτό γίνεται, γιατί παρόλα τα δρακόντεια μέτρα καραντίνας που έχουν επιβληθεί στην Επαρχία του Χουμπέι, που παρουσιάστηκε ο νέος ιός, κάποιοι κάτοικοι της Επαρχίας αυτής, μπόρεσαν να διαφύγουν σε όλες όμορες Επαρχίες. Για τους Κινέζους όλοι οι κάτοικοι του Χουμπέι (60 εκ περίπου) θεωρούνται ύποπτοι φορείς του ιού.
Όπως έχω μάθει στη πόλη του Γουχάν (πρωτεύουσα της Επαρχίας με 11,2 εκ κάτοικους) καθημερινά κομβόι φορτηγών-υδροφόρων αλλά και πεζοί, γυρνούν στους δρόμους της πόλης και ψεκάζουν με απολυμαντικά υγρά τα πάντα. Το ίδιο συμβαίνει – σε πιο ήπια μορφή – και στην δικιά μας πόλη το Huarong που απέχει 20-30 λεπτά με το αυτοκίνητο από τα σύνορα με την Επαρχία του Χουμπέι. Στην πόλη μας έχει απαγορευτεί η κυκλοφορία πεζών και οχημάτων και μόνο 5 μεγάλα Σούπερ Μάρκετ και όλα τα φαρμακεία είναι ανοικτά. Οι μόνοι που κυκλοφορούν είναι τα συνεργεία ελέγχων που αποτελούνται από μέλη του τοπικού Κ.Κ.Κίνας (φορούν κόκκινα περιβραχιόνια) και υγειονομικούς με άσπρες στολές. Κανένας κάτοικος δεν μπορεί να βγει από τον χώρο που κατοικεί χωρίς έγγραφη άδεια. Επί τούτου έχουν μοιράσει σε κάθε μία οικογένεια άδειες χαρτιά που αναγράφουν τις ημέρες εξόδου (2η φώτο). Μόνο ένα μέλος από κάθε οικογένεια μπορεί να βγει έξω (κυρίως για προμήθεια τροφίμων) και για 2 ώρες. Ο έλεγχος των αδειών εξόδου γίνεται από τα μέλη του τοπικού Κ.Κ.Κίνας, που βρίσκονται στις εισόδους των συγκροτημάτων των πολυκατοικιών αλλά και στους δρόμους. Όποιος κυκλοφορήσει χωρίς προστατευτική μάσκα, του χρεώνεται 300 yuan πρόστιμο (40 ευρώ). Εάν χρησιμοποιηθεί αυτοκίνητο για το Σούπερ Μάρκετ, απαγορεύεται να ξανά εισέλθει εντός του συγκροτήματος και παραμένει εκτός. Η ενημέρωση για όλα αυτά είναι πλήρης και γίνεται μέσω των τοπικών ΜΜΕ και των κινητών τηλεφώνων.
Αυτή είναι η τελευταία ενημέρωση (Κίνα σήμερα 13-2-2020 9:37 π.μ), για τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του CoronaVirous (2019-nCoV) στη Κίνα..
Συγκεκριμένα στην Κίνα παρουσιάστηκαν 15.111 νέα κρούσματα από χθες (13.093 περισσότερα από χθες & 59.841 συνολικά έως τώρα), 252 νέοι θάνατοι από χθες (155 περισσότεροι από χθες και συνολικά 1.366 θάνατοι) και 1.154 άτομα που ξεπέρασαν την ίωση (401 άτομα περισσότερα από χθες & συνολικά 5.896 άτομα που έχουν αναρρώσει ).
Βάσει των στατιστικών η εξάπλωση του ιού συνεχίζεται, με κάποια αύξηση των ατόμων που ανάρρωσαν, αλλά με αρκετά νέα κρούσματα, κυρίως λόγω – όπως αναφέρω παραπάνω – της νέας μεθόδου εξέτασης-ανεύρεσης κρούσματος εντός 2 ωρών.
Αυτό που θα πρέπει να επισημανθεί, είναι η πολύ καλή επιχείρηση των Κινέζων, για να περιορίσουν την εξάπλωση του ιού, αφού με τον εγκλωβισμό των κατοίκων της Επαρχίας Hubei (φώτο 1 με σκούρο μπλε χρώμα), που πρωτοπαρουσιάστηκε ο ιός, ο κύριος όγκος των κρουσμάτων και των θανάτων,έχει παραμείνει στην Επαρχία αυτή. Από τα έως τώρα 59.841 συνολικά κρούσματα στην Κίνα, τα 48.206 αφορούν την Επαρχία Hubei και τα υπόλοιπα 14.840 παρουσιάστηκαν στην υπόλοιπη Κίνα. Από τους 1.366 συνολικούς θανάτους, oi 1.310 αφορούν την Επαρχία Hubei και οι 56 υπόλοιποι στην υπόλοιπη Κίνα. Τρεις ακόμη επαρχίες (με μοβ χρώμα) έχουν ξεπεράσει τα 1.000 κρούσματα και είναι η Επαρχία Guangdong (1.219 κρούσματα και 1 θάνατο) και η Επαρχία Zhejiang (1.145 κρούσματα και κανένα θάνατο, και η Επαρχία Henan με 1,169 κρούσματα και 10 θανάτους.
Στην δικιά μας επαρχία Hunan που συνορεύει με τα Νότια του Hubei, τα κρούσματα έχουν φθάσει τα 968 (22 περισσότερα από χθες και 2 θανάτους), ενώ στην πόλη που κατοικώ Huarong (1,1 εκ. κάτοικοι) τα κρούσματα είναι 15 (συν 1 από χθες).
Από την εκτίμηση των μέχρι σήμερα κρουσμάτων, προκύπτει το αισιόδοξο, ότι δηλαδή μόλις το 2,28% των κρουσμάτων είναι θανατηφόρο και αφορά – όπως έχει ανακοινωθεί – άτομα άνω των 60 ετών και κυρίως άτομα με βεβαρημένη υγεία (κυρίως αναπνευστικά προβλήματα κλπ), ενώ το 9,85% (10,62% χθες) των κρουσμάτων αφορά τα άτομα που αναρρώνουν της ίωσης.
Όπως έχω αναφέρει, έχει απαγορευθεί στην Κίνα η ταφή των θανάτων που προκύπτουν από τον ιό και γίνεται αποτέφρωση τους.
Σύμφωνα με την δημοσίευση Γερμανού επιστήμονα ειδικού επί των Corona ιών, ο νέος ιός παραμένει ζωντανός εκτός των οργανισμών έως και 9 ημέρες!
Όσον αφορά τις άλλες Χώρες με κρούσματα του ιού – δεν γνωρίζω κατά πόσο έγκαιρα φθάνουν στην Κίνα – σήμερα δεν είχα καμία ενημέρωση.
Όπως έχω δημοσιεύσει, οι Κινέζοι ξεκίνησαν να χορηγούν από την Πέμπτη 6-2-2020 σε 761 ασθενείς στην Επαρχία Hubei ένα αντιικό φάρμακο (το Remdesivir) που είχε πολύ καλά αποτελέσματα σε άλλους CoronaVirus παλαιότερα (το 2003 & 2012) και μετά από δοκιμές ευελπιστούν να έχει καλά αποτελέσματα και στον νέο ιό. Αναμένουμε τα αποτελέσματα…
Την Καλημέρα μου σε όλους στην Πατρίδα!!

Από το fb του συμπατριώτη μας Κώστα Βλάχου που ζει στην Κίνα