Τα ειδικά σχολεία Ραφήνας ήταν πάντα μια ανοιχτή πληγή. Κτήρια που κατασκευάστηκαν από το Υπ. Υγειας τη δεκαετία του ‘60, παντελως ακατάλληλα για τη σύγχρονες ανάγκες, ιδρυματοποιημένα, τα οποία μέσω των Σχολικών Επιτροπών προσπαθούσαμε να τα βάλουμε σε μια σειρά, κι αυτό μέσα σε ένα πολύ σκληρό οικονομικό πλαίσιο.

Στις 24 Ιουλίου 2018, ένα τμήμα των σχολείων έλιωσε κυριολεκτικά σαν βούτυρο από τη μανία της φωτιάς. Μερικές μερες αργότερα λάβαμε μια κλήση από τον κ. Στέλλα των ΕΛΠΕ, ο οποίος μας είπε ότι είμαστε δίπλα σας.

Από εκείνο το τηλεφώνημα πέρασε ένας χρόνος, με μελέτες, συναντήσεις, καταγραφές. Σήμερα, τρεις μήνες και κάτι από την έναρξη των εργασιών
τα σχολεία παραδόθηκαν στον Δήμο και τη σχολική κοινότητα από τα ΕΛΠΕ μέσα από μια χορηγία που ξεπέρασε τις 600,000 ευρώ.

Τα σχολεία άλλαξαν όψη, με νέα κουφώματα, υλικό εξοπλισμό, παιδική χαρα, γήπεδα μπάσκετ και έναν πανέμορφο κήπο για τα μαθήματα γεωπονίας ο οποίος δημιουργήθηκε από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

«Κερδίσαμε πίσω την αξιοπρέπεια μας», μου είπε ένας γονεας που στοιχήματιζε ότι τίποτα δεν θα άλλαζε και πάλι τα παιδιά τους θα ήταν «αόρατα» από την Πολιτεία

Από το fb του Γιώργου Κοκκολη