Σύμφωνα με τα στοιχεία του INSETE, το 2018 η Κεφαλονιά διέθετε:

A. 5.753 κλίνες σε Τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες
B. 12.836 κλίνες σε Ενοικιαζόμενα δωμάτια
Γ. 11.071 κλίνες σε Ξενοδοχεία

Σύνολο δηλαδή προσφερόμενων κλινών (κρεβατιών) λίγο κάτω από 30.000 (29.660 για την ακρίβεια).

Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσαμε να φιλοξενήσουμε περίπου 30.000 τουρίστες κάθε μέρα στο νησί μας.

Αν θεωρήσουμε ότι η τουριστική περίοδος στο νησί μας είναι 6 μήνες αυτό σημαίνει ότι το μέγιστο των διανυκτερεύσεων που θα μπορούσαμε να εξυπηρετήσουμε συνολικά στην Κεφαλονιά όλο το καλοκαίρι είναι 5.338.800 (ναι καλά διαβάσατε, πάνω από 5 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις).

Στο αεροδρόμιο της Κεφαλονιάς το 2018 έφθασαν περίπου 325.000 τουρίστες. Αν θεωρήσουμε ότι ο μέσος όρος των διανυκτερεύσεων είναι 6 ημέρες, τότε συμπεραίνουμε ότι από τα 5 εκ (και κάτι) διαθέσιμων διανυκτερεύσεων καλύφθηκαν περίπου τα 2 εκ. (λιγότερο από 50%)

Συνυπολογίζοντας και τους τουρίστες που ήρθαν από άλλες πύλες εισόδου εκτός αεροδρομίου, συμπεραίνουμε ότι η Κεφαλονιά θα έφθανε στα όρια της σε σχέση με τις διαθέσιμες κλίνες, μόνο εάν διπλασιάζονταν περίπου οι εισερχόμενοι τουρίστες (συνολικά, όλο το καλοκαίρι).

Μετά απ’όλα αυτά εγώ συμπεραίνω ότι ως προορισμός μάλλον πρέπει αρχικά:
Α. Να εστιάσουμε στο πως μπορούμε να αυξήσουμε την κάλυψη των ήδη διαθέσιμων διανυκτερεύσεων (κυρίως προσέλκυση περισσότερων πτήσεων)
Β. Να δώσουμε μεγάλο βάρος στη βελτίωση των υποδομών ώστε να μπορεί να εξυπηρετηθεί αρκετά μεγαλύτερος αριθμός τουριστών ταυτόχρονα.

Καλά όλα αυτά βέβαια αλλά πριν απ’όλα πρέπει να απαντήσουμε και στο ερώτημα:

Μεταξύ των 350.000 τουριστών που υποδεχόμαστε τώρα και των περίπου 700.000 που μπορούμε να κοιμίσουμε σε ποιο νούμερο τουριστών θα αρχίσουν φαινόμενα Overtourism;

Όταν βρούμε αυτό το νούμερο θα ξέρουμε ακριβώς που θέλουμε να φθάσουμε ως προορισμός “Κεφαλονιά” και θα μπορούμε να έχουμε έναν ξεκάθαρο στόχο. Πάντως προσωπικά θεωρώ ότι το “ταβάνι” για τον προορισμό μας, και κυρίως τις υποδομές του όπως είναι σήμερα, είναι 480.000 – 500.000 που με άλλα λόγια είναι ο τωρινός μας τουριστικός Αύγουστος επί 6 μήνες. Θα μπορούσατε να το αντέξετε; Ποια είναι η δική σας γνώμη;

Δείτε ολόκληρη τη μελέτη του INSETE εδώ: http://www.insete.gr/…/Pe…/Reports/Ionian_Islands_Region.pdf

Από το fb του Αγησίλαου Κονιδάρη