Ο ΑΝΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΟΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ ΤΗΣ ΣΑΜΗΣ

Ανάμεσα στις δεκάδες εναλλακτικές μορφέςτουρισμού που μπορούν να προσαρμοστούν στις ιδιαιτερότητες της Σάμης, αλλά και όλου του Δήμου, ο αρχαιολογικός τουρισμόςπαρουσιάζειξεχωριστόενδιαφέρον. Συσχετίζεται με την ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων, πολιτισμικών μνημείων και με την οργάνωση δικτύου περιπάτων. Συνδέεται, βέβαια, και με τον εκπαιδευτικό τουρισμό. Με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν, ο τομέας αυτός αναπτύσσεται στην Ελλάδα με ραγδαίους ρυθμούς.

Όπως είχα γράψει σε προηγούμενο άρθρο μου,  ο τόπος μας είναι πλούσιος σε δείγματα αρχιτεκτονικής και ανθρώπινης δημιουργίας. Δεκάδες  χρόνια τώρα αποκαλύπτονται στη Σάμη αρχαιολογικά ευρήματα σημαντικής αξίας, κυρίως Ρωμαϊκής και Μυκηναϊκής εποχής. Σε όλη την πόλη αποκαλύπτονται από την αρχαιολογική σκαπάνη μνημεία, κενοτάφια, άφθονα χρυσά ευρήματα. Δίπλα στο ενάλιο βυθισμένο λιμάνι, έχει αποκαλυφθεί  το χερσαίο τμήμα με τεράστιους ογκόλιθους και πιο πέρα στο λουτρό περίτεχνες Ρωμαϊκές κρήνες. Υπάρχουν σημαντικά μνημεία στις δύο ακροπόλεις, ο ναός του Απόλλωνα, Ρωμαϊκά λουτρά, τείχη και αρχαίος βωμός στο Πυργί.Σημαντικοί αρχαιολογικοί χώροι υπάρχουν στην Πύλαρο και στην Έρισο, για τους οποίους θαγίνει εκτενέστερη αναφορά αργότερα.

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, εμείς οι Δημότες αυτής της περιοχής δεν έχουμε τη δυνατότητα να θαυμάσουμε τα αρχαιολογικά ευρήματα που έχουν γεμίσει τις αποθήκες της αρχαιολογικής υπηρεσίας.

Είναι σημαδιακό το γεγονός ότι μπροστά από το πρώην  Δημαρχείο στη Σάμη βρέθηκαν θαυμάσια ψηφιδωτά. Ήταν σαν η ιστορία της πόλης να κτυπούσε την πόρτα του Δημαρχείου διαμαρτυρόμενη.

 

Επιβάλλεται η λειτουργία του Αρχαιολογικού Μουσείου Σάμης, που θα φιλοξενήσει τα Αρχαιολογικά ευρήματα ανεκτίμητης αξίας και τα ψηφιδωτά.

Η λειτουργία του θα προβάλει και θα αναδείξει την ιστορία του τόπου μας. Παράλληλα, θα έχει σημαντικά αποτελέσματα στη γενικότερη τουριστική και οικονομική ανάπτυξη της περιοχής σε μια δύσκολη οικονομική κατάσταση που βιώνει σήμερα ο λαός .

Άλλωστε η συντριπτική πλειοψηφία των ξένων επισκεπτών με βάση στατιστικά στοιχεία παγκόσμιας ιστοσελίδας ενδιαφέρονται για την Αρχαία Ελλάδα και την ιστορία κάθε τόπου.

Φαίνεται, λοιπόν, ότι η ανάδειξη αυτών των αναξιοποίητων θησαυρών σε συνδυασμό με το φυσικό περιβάλλον – που πρέπει να διαφυλαχθεί– θα συμβάλει στη γενικότερη ανάπτυξη του τόπου μας.

 

ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΛΛΙΒΩΚΑΣ

Εκπαιδευτικός                                                                                 

Υποψήφιος Δ.Σ. Σάμης με τη «ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ»