Τι σκέφτομαι;
Διαβάζω ότι προβληματίζει την παρούσα Κυβέρνηση, η αλματώδη αύξηση των καταλυμάτων στην χώρα μας, που εμφανίζονται στην Airbnb…(τώρα γιατί μόνον στην Airbnb και όχι σε όλες τις άλλες διαδυκτιακές πλατφόρμες, ρωτήστε τους … προβληματισμένους) και συσκέφτεται να πάρει … μέτρα!!!
Ξεχνούν όλοι οι ευαγγελίζοντες την “ανάπτυξη”, ότι ο τουρισμός είναι η μοναδική “βαριά βιομηχανία” που έχει η χώρα!

Ας εξετάσουμε τα καθ’ ημάς…την Κεφαλονιά δηλαδή.
Με 3 434 καταχωρήσεις (μόνον στην Airbnb…)…σκέφτομαι:
Μόνον το νησί μας, μόνον με τις “καταχωρήσεις” αυτές, στην φετινή σεζόν (και για μια μέση πληρότητα 80% για 100 ημέρες), η ΑΑΔΕ θα “τσιμπήσει” ζεστό χρήμα από τον αναλογούντα ΦΠΑ 24%, περίπου στα 13 εκ ευρώ και άλλα 7,5 εκ ευρώ από τον αναλογούντα φόρο του 15% (για εισόδημα έως 12χιλ ευρώ) των ιδιοκτητών + την προσαύξηση στο ετήσιο εισόδημά του στην φορολογική του δήλωση το επόμενο έτος….!

Δεν είναι όμως μόνον αυτά.
Αν προσθέσουμε κι ένα 24% ΦΠΑ, (επί των εξόδων που θα πραγματοποιήσουν αυτοί οι ενοικιαστές αυτών των καταλυμάτων-όπως ενοικίαση αυτοκινήτου, μηχανής, φαγητό κλπ), θα προκύψει ένα ακόμη σεβαστό ποσόν ζεστού χρήματος στα ταμεια της ΑΑΔΕ, που αντιστοιχεί περίπου στο ποσόν των 20 εκ ευρώ.
Με άλλα λόγια:
20,7 εκ + 20 εκ = 40 εκ ευρώ έσοδα ζεστά η ΑΑΔΕ, μόνον από Κεφαλονιά και μόνον από τις καταχωρήσεις στην Airbnb!!!

Εκ των του κύκλου του συνόλου των χρημάτων εξ αιτίας των κρατήσεων, (ιδιοκτήτες καταλυμάτων και λοιπών “παροχέων”) θα τρέξει πάλι ζεστό χρήμα (απαλλαγμένου φόρων) στην ντόπια αγορά ποσού που ανέρχεται στα 200 εκ ευρώ!
Αυτά, τα ευρώ είναι που θα κάνουν “κύκλο” στην αγορά.
Όλοι καταλαβαίνουμε τι εστί να κάνει “κύκλο” στην ντόπια αγορά ένα ποσόν τέτοιου μεγέθους.

Φωστήρες μου εσείς κυβερνητικοί και μη…έχετε αντιληφθεί αυτή την πραγματικότητα ή κόπτεστε αυτή την “ανάσα” στην οικονομία της χώρας μας… να την στραγγαλίσετε;

Διότι άλλως, τι είναι αυτό που σας ενόχλησε, σας προβλημάτισε και αρχίσατε να συσκεφτώσαστε;;;;

Από το fb του Γεράσιμου Βαλσαμη