Σκάλα: Εικόνες αδιαφορίας και εγκατάλειψης μέσα στην τουριστική περίοδο

Μέσα στην καρδιά της τουριστικής περιόδου στη Σκάλα, στην πιο τουριστική περιοχή της Κεφαλλονιάς,  συναντάς παντού εικόνες εγκατάλειψης και αδιαφορίας.
Στο λεγόμενο “πεζόδρομο” εξακολουθεί ή ίδια ανεξέλεγκτη κατάσταση με καθημερινό κίνδυνο να συμβούν σοβαρά ατυχήματα. Όμως δεν είναι μόνο αυτό, παρά τα παράπονα και τις συνεχείς διαμαρτυρίες των κατοίκων, μικροί ή μεγαλύτεροι  σκουπιδότοποι και άλλα προβλήματα δημιουργούν μια απαράδεκτη εικόνα για τουριστική περιοχή.

Σκουπιδότοπος η Λαγκάδα

Ιδιαίτερα στην περιοχή της Λαγκάδας, σε δημοτικό χώρο, η κατάσταση είναι όχι μόνο απαράδεκτη αλλά και επικίνδυνη. Τεράστιοι όγκοι σκουπιδιών και άλλων αντικειμένων έχουν σωριαστεί ανεξέλεγκτα. Αποτελούν εστία βρωμιάς και μόλυνσης για ολόκληρη την περιοχή. Είναι επικίνδυνο οποιαδήποτε στιγμή να ξεσπάσει πυρκαγιά η οποία θα καταστρέψει ότι έχει απομείνει από το παλιό κτήριο που προοριζότανε κάποτε για σφαγεία. Είναι όμως επικίνδυνο να καταστρέψει γειτονικές περιουσίες αλλά και ολόκληρη την περιοχή. Παρά τις συνεχείς διαμαρτυρίες των κατοίκων και τις υποσχέσεις από τους υπεύθυνους του Δήμου ο χώρος δεν έχει καθαριστεί.

Οι φωτογραφίες παρουσιάζουν ανάγλυφα την απαράδεκτη εικόνα.

Εκτός από τη βρωμιά και τη μόλυνση από τα σκουπίδια ο Δήμος δεν έχει κάνει καμία προσπάθεια να αξιοποιήσει το χώρο για τα οχήματα και τα μηχανήματα του. Προτιμά να πληρώνει υψηλό ενοίκιο κάθε μήνα σε ιδιώτη, για το χώρο φύλαξης των οχημάτων και των μηχανημάτων του Δήμου, στα Τζανάτα.

Ίδια κατάσταση σχετικά με την καθαριότητα επικρατεί και σε αρκετά άλλα σημεία της περιοχής. Δίπλα αλλά και μακριά από θέσεις κάδων σε κεντρικά σημεία, σκουπίδια αλλά και σωροί από ξερά κλαδιά και φύλλα επικίνδυνα κάθε στιγμή για φωτιά, περιμένουν από το Μάιο τους υπεύθυνους του Δήμου να τα απομακρύνουν. Ενδεικτικά οι φωτογραφίες δείχνουν την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί.

Κρανίου τόπος η κεντρική πλατεία

Αυτά που συμβαίνουν στην κεντρική πλατεία της Σκάλας αποτελούν αποθέωση της “νοικοκυροσύνης” και του “προγραμματισμού” της δημοτικής αρχής.

Οι υπεύθυνοι της δημοτικής αρχής είχαν όλο το χειμώνα στη διάθεση τους για να κάνουν τις απαραίτητες εργασίες για τη δημιουργία παιδικής χαράς, εφόσον βέβαια είχαν την απαραίτητη χρηματοδότηση για να ολοκληρώσουν το έργο έγκαιρα και σωστά.

Αντί για αυτό προτίμησαν να σκάψουν την κεντρική πλατεία της Σκάλας, τον Απρίλιο λίγο πριν από το ξεκίνημα της τουριστικής περιόδου. Ένα σκάψιμο καταστροφικό, όπου σήκωσαν ποσότητες χώματος που δεν χρειαζόταν και τελικά χρειάστηκε να το φέρουν πάλι πίσω. Δημιούργησαν παράλληλα μια παγίδα για πεζούς και οχήματα.

Και δεν φτάνει αυτό μόνο, έκοψαν την παροχή νερού και κατέστρεψαν και όλους τους σωλήνες του αρδευτικού της πλατείας για το πότισμα φυτών και δένδρων.

Κατέστρεψαν επίσης τη βρύση που όχι μόνο στόλιζε την κεντρική πλατεία αλλά εξυπηρετούσε παράλληλα και ανάγκες, χωρίς μάλιστα ιδιαίτερο λόγο. Μπορούσαν ενδεχόμενα, είτε να την προστατέψουν, είτε να μετακινήσουν προς την άκρη της πλατείας το χώρο της παιδικής χαράς.

Το τσιμέντο στη συνέχεια που στρώθηκε έφθασε μέχρι την άκρη του τοίχου και πάνω στις ρίζες φυτών και δένδρων χωρίς να αφεθεί ελάχιστος χώρος για να μπορούν να ποτισθούν και να αναπτυχθούν.

Κατέστρεψαν και το συντριβάνι της κεντρικής πλατείας το οποίο βέβαια δεν λειτουργούσε γιατί κανείς δεν είχε φροντίσει να το επισκευάσει. Αντίθετα φρόντισαν πολύ νωρίτερα να ξυλώσουν  τις αντλίες, τα φώτα και το στεφάνι.

Που βρίσκονται σήμερα όλα αυτά;

Όπως δείχνουν και οι φωτογραφίες οι αντλίες και τα φώτα είναι παρατημένα σε μια αποθήκη και το στεφάνι του σιντριβανιού είναι πεταμένο σε ένα χώρο με κίνδυνο ανά πάσα στιγμή να εξαφανιστεί.

Όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες στην κεντρική πλατεία έβλεπε κάποιος, μέσα στην τουριστική περίοδο, χώματα, κομμένα λάστιχα, σκουπίδια και μέχρι πρότινος ένα σπασμένο παγκάκι μέσα στη μέση.

Πριν κάποιες μέρες αρκετά φορτηγά χώμα που είχαν απομακρυνθεί, μεταφέρθηκαν πάλι και στρώθηκαν στην πλατεία.

Η κατάσταση που σήμερα επικρατεί είναι κακή εικόνα, εγκατάλειψη και σκόνη ώστε να μη μπορεί άνθρωπος να κάτσει στην πλατεία ούτε βέβαια και γύρω από αυτή.

Φαίνεται τελικά ότι ο Δήμος ξεκίνησε ένα έργο, χωρίς να έχει εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση του και χωρίς να έχει προγραμματίσει με προσοχή τις ενέργειες του, με αποτέλεσμα μέσα στην τουριστική περίοδο να ταλαιπωρεί την κοινωνία και να δημιουργεί μεγάλα προβλήματα σε κατοίκους, επαγγελματίες και επισκέπτες. 

Ανάγκη για άμεσες ενέργειες στην κεντρική πλατεία

Για την κεντρική πλατεία είναι απαραίτητο να αποκατασταθεί άμεσα το σύστημα άρδευσης για να μπορούν να ποτίζονται δένδρα και φυτά για να μην ξεραθούν.

Στα τμήματα της πλατείας που έφεραν πίσω τα χώματα, χρειάζεται να γίνει άμεσα φύτευση με γκαζόν και να ποτίζεται για να γλυτώσει επιτέλους η περιοχή από τη σκόνη και την άθλια εικόνα.

Να αποκατασταθεί άμεσα η παραδοσιακή βρύση στην άκρη της πλατείας για κατοίκους και επισκέπτες.

Ειδική πρόβλεψη χρειάζεται για να ποτίζονται τα δύο πλατάνια της πλατείας που κινδυνεύουν να ξεραθούν αφού το νερό της βρύσης που καταστράφηκε πήγαινε με σωλήνες στις ρίζες τους.

Απαιτείται άμεση προσπάθεια για να σωθεί ένας από τους φοίνικες της πλατείας αφού, όπως δείχνει και η φωτογραφία, ήδη πνέει τα λοίσθια χωρίς να φαίνεται πουθενά ενδιαφέρον και προσπάθεια από κάποιο υπεύθυνο του Δήμου για να σωθεί.

Ένας άλλος από τους φοίνικες της πλατείας ήδη καταστράφηκε και απομακρύνθηκε.

Παρατημένη και η παραλιακή πλατεία

Αντίστοιχα κακή κατάσταση επικρατεί και στην παραλιακή πλατεία της Σκάλας.

Το συντριβάνι της παραλιακής πλατείας όπως δείχνει και η σχετική φωτογραφία είναι στη θέση του αλλά δεν λειτουργεί. Βέβαια δεν λειτουργούσε και τον προηγούμενο χρόνο και κανείς μα κανείς δεν βρέθηκε να ενδιαφερθεί, να ασχοληθεί με αυτό και να το επισκευάσει.

Η κρήνη στην παραλιακή πλατεία είναι και αυτή στη θέση της όμως η βρύση της δεν λειτουργεί, δεν μπορεί κάποιος να πιει νερό.

Ελπίζουμε κάποιος αρμόδιος του Δήμου να ενδιαφερθεί, να αποκαταστήσει τις βλάβες και να αντιμετωπίσει τα προβλήματα.

Η συντήρηση του δικτύου αγροτικών δρόμων για τις πυρκαγιές

Σε μια περιοχή που έχει υποστεί διαχρονικά μεγάλες καταστροφές από τις πυρκαγιές τουλάχιστον το δίκτυο αγροτικών δρόμων χρειάζεται να είναι καθαρισμένο και βατό κυρίως για τα πυροσβεστικά οχήματα.

Ενδεικτικά, μετά από υποδείξεις των κατοίκων, επισημαίνουμε ότι πρέπει να συντηρηθεί άμεσα ο δρόμος της Ιτιάς στο Ρατζακλί. Είναι αδιάβατος με νεροσυρμές και χάσματα  και οι ταλαιπωρημένοι περίοικοι έχουν τοποθετήσει κώνους και πλαστικό εμπόδιο για να μην παγιδευτούν οχήματα. Ο δρόμος οδηγεί και στην παραλία αλλά σήμερα είναι αδιάβατος και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί.

Επίσης ο δρόμος που οδηγεί από το νεκροταφείο Ρατζακλιού στο Γουλάκι και στην   Πάστρα είναι και αυτός αδιάβατος. Ένας δρόμος ιδιαίτερα κρίσιμος σε μια περιοχή που υποφέρει από φωτιές.

Ακόμη και ο κεντρικός δρόμος της περιοχής χρειάζεται και αυτός άμεσα καθαρισμό από τα χορτάρια και τη βλάστηση για ορατότητα και προστασία.

Τελικά είναι πολύ σημαντικό απαραίτητες ενέργειες να γίνουν άμεσα και αποτελεσματικά, να αντιμετωπιστούν θέματα αλλά και να προλάβουμε μεγαλύτερη προβλήματα. Δεν χρειάζεται να συμβούν καταστροφές και μετά να θρηνούμε πάνω στα ερείπια.

Ελπίζουμε ότι όλα αυτά, που αποτελούν αιτήματα και εκφράζουν αγωνίες και προβληματισμούς των κατοίκων της περιοχής, να τύχουν προσοχής αλλά και άμεσων ενεργειών από τη δημοτική αρχή.

Να μην αισθανθούμε πάλι ότι αποτελούν “φωνή βοώντος εν τη ερήμω”  της ανικανότητας και της αδιαφορίας.

 Ανδρέας Α. Ζαπάντης

Πρώην Δήμαρχος Ελειού-Πρόννων

Δημοτικός Σύμβουλος Κεφαλλονιάς