Απαντητική επιστολή θέσεων και αρχών της Λαϊκής Συσπείρωσης προς τον σύλλογο ζωόφιλων του νομού μας.

Αγαπητοί φίλοι

Ως Λαϊκή Συσπείρωση και στους τέσσερις δήμους στην Κεφαλονιά και στην Ιθάκη απαντώντας σε δημόσια επιστολή σας, ενστερνιζόμαστε και υιοθετούμε το σύνολο των διαπιστώσεων του συλλόγου σας.

Τα δικαιώματα των ζώων καθώς  και του περιβάλλοντος γενικότερα, αποτελούν βασικές αρχές πολιτισμού αλλά και του προγράμματός μας, καθώς και στοιχεία καθημερινής δράσης, με πολύ συγκεκριμένο περιεχόμενο. Οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων ακολουθώντας Ενωσιακές οδηγίες και δεσμεύσεις  (προ, μετά και μνημονιακές), για περικοπή των κοινωνικών δαπανών, νομοθέτησαν την ανάθεση της διαχείρισης του προβλήματος στις Τοπικές Διοικήσεις, όπως άλλωστε και μία σειρά άλλες αρμοδιότητες (υγεία, παιδεία κλπ), χωρίς πόρους και με ένα ασφυκτικό πλαίσιο λειτουργίας (περιορισμοί προσλήψεων και άλλοι),στοχεύοντας  στην απεμπλοκή του κράτους από την προστασία της δημόσιας υγείας .

Καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες της άσχημης κατάστασης των αδέσποτων ζώων στους δήμους μας. Παρατηρούμε συχνά ζώα τραυματισμένα, άρρωστα και ορισμένες φορές υποσιτισμένα. Η λειτουργία των όποιων πρόχειρων δημοτικών καταφυγίων, οφείλεται κυρίως στις πιέσεις όλων των φιλόζωων. Αυτό όμως, δεν αποτελεί ουσιαστική και ριζική λύση σε αυτό το μεγάλο πρόβλημα, το οποίο ξεκινά από την υποχρηματοδότηση των δήμων από τον κρατικό προϋπολογισμό και την έλλειψη ενός κεντρικού σχεδιασμού.

Είναι γνωστό πως σε όλο το νομό,  υπάρχουν διαρκώς εγκαταλείψεις ζώων και οι ανάγκες για στειρώσεις, εμβολιασμούς και περίθαλψη δεν παύουν ποτέ. Είναι επίσης γνωστό ότι πολλά ζώα βασανίζονται από ασυνείδητους ιδιοκτήτες .

Η αντιμετώπιση του ζητήματος στην κατεύθυνση της “καταστολής του προβλήματος”, κύρια μέσω των στειρώσεων, κατά την γνώμη μας δεν αρκεί για να αντιμετωπιστεί ριζικά. Η θέση μας είναι ότι χρειάζεται μια πολιτική πρόληψης και αντιμετώπισης των αιτιών που οδηγούν στην ύπαρξη των αδέσποτων ζώων, με διαπαιδαγώγηση από τη μικρή ακόμα ηλικία για το σεβασμό και την προστασία τους, με μέτρα που θα καθιστούν πραγματικά υποχρεωτική την εφαρμογή “τσιπ” σε κάθε ζώο που υιοθετείται από ανθρώπους, προωθώντας την υπεύθυνη ιδιοκτησία, μέτρα προώθησης της “υιοθεσίας” αδέσποτων με ουσιαστική συμβολή και του δήμου, μέτρα μείωσης του κόστους συντήρησης και υγειονομικής κάλυψης των κατοικίδιων ζώων (π.χ. μείωση συντελεστών ΦΠΑ στις τροφές και τις κτηνιατρικές υπηρεσίες που είναι στο 24%) και ουσιαστική βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου.

Η πολιτεία μεταθέτει την ευθύνη της στις πλάτες των εθελοντών, αγνοώντας τις ανάγκες των ζώων αλλά και της κοινωνίας. Δυστυχώς η συντριπτική πλειοψηφία των δήμων όπως και ο μέχρι σήμερα ενιαίος  Δήμος Κεφαλονιάς, ακολουθεί τον ίδιο δρόμο και αντί να έχει σχεδιασμένη στρατηγική για το θέμα, αρκείται μόνο στην δράση των εθελοντών, χωρίς σχεδιασμό και με μπαλώματα, κάνοντας μία βολική διαχείριση του προβλήματος που δεν οδηγεί πουθενά.

Σε αυτά τα πλαίσια η υποστελέχωση του δήμου μας σε αυτό τον τομέα είναι κάτι παραπάνω από εμφανής. Θεωρούμε ώριμο και δίκαιο αίτημα για την δημιουργία δημοτικού κτηνιατρείου (δημοτικού είτε διαδημοτικού), με πλήρη εξοπλισμό για την κάλυψη όλων των αναγκών και περιστατικών, καθώς και την πλήρη στελέχωση του με την πρόσληψη μόνιμου επιστημονικού προσωπικού. Το δημοτικό κτηνιατρείο θα μπορεί να καλύπτει και τις ανάγκες που έχουν φιλόζωοι του δήμου μας οι οποίοι λόγω της κρίσης βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση και πολλές φορές αδυνατούν να καλύψουν τα έξοδα τυχόν επεμβάσεων, περίθαλψης κτλ. των κατοικίδιων τους.

 

Ως Λαϊκή Συσπείρωση θεωρούμε ότι ο λόγος που δεν  αντιμετωπίζεται ολοκληρωμένα το ζήτημα,  σχετίζεται με την πολιτική που εφαρμόζεται και στη χώρα μας, και θέτει την ανθρώπινη ζωή, αξιοπρέπεια, ασφάλεια και διαβίωση στις πόλεις σε δεύτερη μοίρα, προτάσσοντας την οικονομική ανάπτυξη των μεγαλοεπιχειρηματιών. Όπως δεν κατασκευάζονται αντιπλημμυρικά και αντιπυρικά έργα, δεν υπάρχουν μέτρα αντισεισμικής προστασίας, όπως δεν παρέχονται σύγχρονες υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας κλπ., έτσι και αυτό το θέμα τίθεται σε δεύτερη μοίρα. Και εδώ «βγάζει μάτι» η πρόσφατη ψηφοφορία στην Βουλή σχετικά με την προστασία και τα δικαιώματα των ζώων, που ανέδειξε την υποκριτική στάση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ αλλά και άλλων κομμάτων που δεν υπερψήφισαν το άρθρο 24 (το ΚΚΕ ήταν το μόνο κόμμα που σύσσωμη η κοινοβουλευτική του ομάδα το υπερψήφισε), προδίδοντας έτσι τη συνείδηση των χιλιάδων υπερασπιστών της προστασίας των ζώων.

Η απόρριψη του προτεινόμενου άρθρου στην αναθεώρηση του συντάγματος περί της «Προστασίας και ευζωίας των υπόλοιπων έμβιων όντων», έγινε από 130 βουλευτές, 84   του ΣΥΡΙΖΑ, μαζί τους και οι οικολόγοι πράσινοι(!!!), όλων της Νέας Δημοκρατίας, όλων της εγκληματικής Χρυσής Αυγής, όλων του ΚΙΝΑΛ (εκτός του Α. Λοβέρδου), όλων από Ποτάμι, ΑΝΕΛ και Ένωση Κεντρώων, ενώ μεταξύ των 40 βουλευτών που δήλωσαν ΠΑΡΩΝ ήταν και η κ. Θεοπεφτάτου!!!. Η παραπάνω καταψήφιση  έχει άμεση σχέση με τις σχεδιαζόμενες επενδύσεις – ξεπουλήματα στα δάση, στις ακτές, στα βουνά που στοχεύουν οι διάφοροι επενδυτές, που δεν θέλουν άλλο ένα «νομικό πονοκέφαλο» και μάλιστα συνταγματικό.

 

Η Λαϊκή Συσπείρωση δηλώνει τη στήριξη της σε όλες τις φιλοζωικές οργανώσεις και στους φιλόζωους και στους τέσσερις δήμους του νομού μας και τους καλεί σε συμπόρευση στον αγώνα για την κάλυψη όλων των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών, για πόλεις ανθρώπινες. Προϋπόθεση είναι η αλλαγή του συσχετισμού δύναμης και η υπερψήφιση της Λαϊκής Συσπείρωσης σε όλο το φάσμα της τοπικής διοίκησης (περιφέρειας και δήμων) ώστε με καλύτερες προϋποθέσεις να διεκδικήσουμε μαζί σχετικά με το συγκεκριμένο πρόβλημα:

 

  • Πλήρη κρατική μέριμνα στα πλαίσια της οποίας να αποδοθούν στους δήμους όλα τα απαραίτητα κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό για το πρόβλημα των αδέσποτων περισυλλογή, καταγραφή, σήμανση, κλινικός-εργαστηριακός έλεγχος υγείας, αποπαρασίτωση, στείρωση, εμβολιασμός, υιοθεσία ή επανατοποθέτηση των αδέσποτων.
  • Διεκδίκηση από την κυβέρνηση επαρκούς χρηματοδότησης και προσλήψεων μόνιμου προσωπικού (κτηνίατροι, διοικητικοί υπάλληλοι, φύλακες κ.ά.), ώστε τα αδέσποτα ζώα να έχουν την περίθαλψη που χρειάζονται για να έχουν αξιοπρεπείς όρους ευζωίας.
  • Να υπάρξει άμεσα ενημερωτική καμπάνια σχετικά με τα αδέσποτα και την ανάγκη υιοθεσίας
  • Στήριξη των πολιτών που υιοθετούν αδέσποτο της περιοχής και κάλυψη των κτηνιατρικών αναγκών του καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του μέσω του δημοτικού κτηνιατρείου
  • Ενημέρωση και η καλλιέργεια συνείδησης υπεύθυνου ιδιοκτήτη ζώων συντροφιάς, ώστε να περιοριστεί το φαινόμενο της εγκατάλειψης και να προωθείται η υιοθεσία.
  • Δημιουργία περιφραγμένων πάρκων, εξοπλισμένων κατάλληλα για την υποδοχή των ζώων. Θεωρούμε απαραίτητο αυτό το έργο καθώς θα ικανοποιηθεί ένα δίκαιο αίτημα των φιλόζωων του νομού αλλά και των κατοίκων που διαμαρτύρονται δικαίως για την παρουσία των σκύλων εντός των ειδικά διαμορφωμένων περιφραγμένων παιδικών πάρκων.
  • Τοποθέτηση κουτιών από τα οποία θα παρέχεται εξοπλισμός για να συγκεντρώνουν οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες τις ακαθαρσίες των σκυλιών σε όλες τις πλατείες και τα πάρκα της πόλης.
  • Τοποθέτηση ειδικών δοχείων για τροφή και νερό σε κεντρικά σημεία της πόλης.
  • Άμεση καταδίκη των περιστατικών δολοφονίας των αδέσποτων ζώων καθώς και των περιστατικών κακοποίησης τους και καμιά συγκάλυψη ευθυνών.

 

 

Με εκτίμηση

Οι Γραμματείες της Λαϊκής Συσπείρωσης στους Δήμους,

Αργοστολίου, Ληξουρίου, Σάμης, Ιθάκης.

 

 

Αργοστόλι     06/05/2019