Αργοστόλι: Μεγάλη η συμμετοχή στην συζήτηση για τις εξορύξεις-«Καυτός» Σεπτέμβριος – «Καυτό» 2019 – 2020 (pics+video)

Η συμμετοχή στην πρόσκληση της greenpeace στην συζήτηση που έγινε  στο πλοίο με φορείς και θεσμικούς φορείς, ήταν αρκετά μεγάλη με ενδιαφέρουσες ομιλίες. Ομιλίες που σου προκάλεσαν σοκ με όσα ακούστηκαν για το Ιόνιο και ότι συνεπάγεται αυτό με την έναρξη των εξορύξεων. Η συζήτηση έγινε σε ειδική αίθουσα μέσα στο πλοίο.

Μίλησαν ο Τάκης Γρηγορίου, υπεύθυνος για θέματα ενέργειας και κλιματικών αλλαγών στο Ελληνικό Γραφείο της Greenpeace. Όπως τόνισε διανύουμε την πιο κρίσιμη δεκαετία όσον αφορά στην κλιματική αλλαγή. Ακολούθησε ο Δημήτρης Ιμπραήμ ο οποίος  εργάζεται στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace από το 1999, έχει διατελέσει υπεύθυνος της εκστρατείας της Greenpeace για τις κλιματικές αλλαγές και την ενέργεια και έχει αναλάβει το συντονισμό πανευρωπαϊκών projects για την ευρωπαϊκή κλιματική πολιτική. Αναφέρθηκε για τους κινδύνους από τις εξορύξεις στο Ιόνιο. «Η τοπική κοινωνία βρίσκεται στο σκοτάδι», επισημαίνοντας ότι κυβέρνηση και πετρελαϊκές εταιρείες μιλούν «για ανάπτυξη και έξοδο από την οικονομική ύφεση, τη στιγμή που το μέλλον μας   απειλείται από μία περιβαλλοντική απειλή που μπορεί να καταστρέψει τις τοπικές κοινωνίες και την εθνική οικονομία». Κι αυτό όταν, το ύψος της αποεπένδυσης σε ορυκτά καύσιμα, όπως δείχνουν στοιχεία της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή του ΟΗΕ, έχει ήδη φτάσει τα 5 τρις δολάρια, καθώς ο πλανήτης στρέφεται στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ.

Τις απόψεις του κατέθεσε  επίσης, ο νομικός κ. Σταύρος Αντύπας, εκπροσωπώντας  την Ανοιχτή Συνέλευση κατά των εξορύξεων σε Κεφαλονιά και Ιθάκη, ο οποίος επεσήμανε  τους κινδύνους για τον τουρισμό του Ιονίου, και προειδοποίησε ότι δεν θα συναινέσουν στη λεηλασία του φυσικού, περιβαλλοντικού, παραγωγικού (όπως π.χ. ο τουρισμός) και κοινωνικού πλούτου των περιοχών.

Ας προσέξουμε διάφορες ….ατάκες που ειπώθηκαν αρκετά ενδιαφέρουσες: Οι υδρογονάνθρακες είναι ένας ενεργειακός πόρος χωρίς μέλλον. Το παγκόσμιο κλιματικό κίνημα γιγαντώνεται. Ο αγώνας δίθνεται για το κλίμα και θα κριθεί για το κλίμα. “Καυτός” Σεπτέμβριος – “Καυτό” 2019 – 2020.  Δεν δεχόμαστε χρήματα από εταιρείες, κυβερνήσεις, πολιτικά κόμματα, κρατικούς και διακρατικούς οργανισμούς.

Τέλος, όπως ειπώθηκε, στην κατάληξη της συζήτησης, τους επόμενους μήνες θα γίνουν πολλές κινητοποιήσεις συλλογικοτήτων, φορέων, ομάδων. Οι εξορύξεις δεν είναι μεμονωμένες, αυτό που συμβαίνει στην Κεφαλονιά, συμβαίνει σε όλο τον κόσμο. Γι αυτό μια καλή προοπτική είναι τη σύνδεση του κινήματος που έχει δημιουργηθεί ενάντια στις εξορύξεις σε σχέση με τον κλιματικό αγώνα που οφείλουμε να δώσουμε ως χώρα και γι αυτό το λόγο, στις κινητοποιήσεις που θα γίνουν  σε πάρα πολύ μεγάλη κλίμακα και στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, σας καλούμε να πάρετε μέρος.

Υπήρξαν πολλές παρεμβάσεις. Από τον Μάκη Δημητράτο,  τον Δημ. Μαντζουράτο ο οποίος τόνισε ότι δεν πρέπει να υποτιμάται το λαϊκό κίνημα, τον Μάκη Μαρκέτο, τον εκπρόσωπο των τουριστικών καταλυμάτων κ.ά.

Εκεί ήταν για λίγο ο Δήμαρχος κ. Αλ. Παρίσης για άγνωστους λόγους ξαφνικά έφυγε….τρέχοντας.  Παρουσία έδωσε και ο νέος Δήμαρχος Σάμης Μάκης Μονιάς, αλλά και  ο Διον. Μινέτος. Όπως ακούστηκε, θα ερχόταν και ο αντιπεριφερειάρχης κ. Π. Δρακουλόγκωνας, αλλά για άγνωστους λόγους δεν παραβρέθηκε.

Ειπώθηκαν τόσα πολλά που συνιστούμε να δείτε το Video. Μόνο την ομιλία του Δημ. Ιμπραήμ δεν μπορέσαμε να καταγράψουμε, η οποία ήταν πολύ ενδιαφέρουσα.

Αναδημοσίευση από www.kefalonianews.gr