ΔΕΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ ΣΤΟ ΙΟΝΙΟ

  1. Τα νησιά του Ιονίου είναι περικυκλωμένα από 6 οικόπεδα που έχουν παραχωρηθεί για έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων, συνολικής έκτασης περίπου 17.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

 

  1. Η Γαλλική Total και η Ισπανική Repsol Εταιρίες που θα δραστηριοποιηθούνστο Ιόνιο, έχουν βαρύ ιστορικό πρόκλησης πετρελαιοκηλίδων

 

  1. Οι έρευνες και εξορύξεις απειλούν άμεσα σημαντικά θαλάσσια και παράκτια οικοσυστήματα, όπως τον κόλπο του Λαγάνα και τις Στροφάδες, και φυσικά ολόκληρο το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου.

 

  1. Απειλούν επίσης παγκόσμιας σημασίας θαλάσσια είδη που ζουν στις θάλασσες του Ιονίου, όπως τη χελώνα καρέτα, τη μεσογειακή φώκια, τα δελφίνια, τον ζιφιό, τον φυσητήρα και την πτεροφάλαινα.

 

  1. Οι εργασίες έρευνας και εξόρυξης πετρελαίου επιτρέπονται σε όλοτο υπόλοιποΙόνιο. Για τις προστατευόμενες περιοχές ισχύει ανεπαρκής ζώνη αποκλεισμού μόλις 1 χιλιομέτρου!

 

  1. Οι σεισμικές έρευνες που είναι εξαιρετικά επικίνδυνες για τη θαλάσσια ζωή εξαιρούνται από την υποχρέωση εκπόνησης μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

 

  1. Τα μεγάλα βάθη του Ιονίου σε συνδυασμό με την σεισμικότητα της περιοχής καθιστούν τις εξορύξεις ιδιαίτερα επικίνδυνες με μεγάλο ρίσκο αστοχιών και ατυχημάτων.
  2. Οι κλάδοι τουρισμού και αλιείας παρέχουν σχεδόν τα ¾ του εισοδήματος της Περιφέρειας Ιονίου. Η διεθνής εμπειρία έχει δείξει ότι μία πετρελαιοκηλίδα θα έχει καταστροφικές επιπτώσεις για τον τουρισμό και την αλιεία και κατά συνέπεια τις τοπικές κοινότητες.

 

  1. Ούτε θα γίνουμε Σαουδάραβες ούτε θα βγούμε από την κρίση με τις εξορύξεις. Όπως προκύπτει από τις υπογεγραμμένες συμβάσεις, το μοναδικό άμεσο έσοδο για την Περιφέρεια είναι το 5% επί του φορολογητέου εισοδήματος. Τα έσοδα για τη χώρα είναι αμελητέα, η μερίδα του λέοντος πηγαίνει στις πετρελαϊκές εταιρείες.

 

  1. Δεν είναι αργά να σταματήσουμε τα σχέδια για εξορύξεις. Οι ανταγωνιστικές τουριστικά Πορτογαλία και Ισπανία απαγόρευσαν πρόσφατα τις εξορύξεις υδρογονανθράκων για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος και του τουρισμού. Εμείς τι θα κάνουμε;

 

 

Με την ενεργή συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας,

ολοκληρωθήκαν με επιτυχία οι ανοιχτές εκδηλώσεις ενημέρωσης και συζήτησης για τις εξορύξεις υδρογονανθράκων στο Ιόνιο

 

Με μεγάλη επιτυχία στέφθηκαν οι ανοιχτές εκδηλώσεις ενημέρωσης και συζήτησης σε Ζάκυνθο (14/12) και Κεφαλονιά (15/12) για το πρόγραμμα έρευνα και εξόρυξης υδρογονανθράκων στο Ιόνιο. Αμφότερες οι εκδηλώσεις σημαδεύτηκαν από την αθρόα προσέλευση πολιτών, γεγονός που από τη μια μεριά επιβεβαιώνει τις έντονες ανησυχίες της τοπικής κοινωνίας και από την άλλη μεριά, το κενό ουσιαστικής ενημέρωσης των πολιτών, που μόνο τυχαίο δεν μπορεί να θεωρηθεί.

Εκατοντάδες κάτοικοι του Ιονίου συμμετείχαν στις ανοιχτές συζητήσεις, όπου είχαν την ευκαιρία να πάρουν τον λόγο για να τοποθετηθούν, να υποβάλλουν ερωτήματα και να ανταλλάξουν ιδέες και προβληματισμούς. Προκαλεί θλίψη και απορία ότι βασικά, προβληματικά σημεία των συμβάσεων παραχώρησης οικοπέδων στις πετρελαϊκές επιχειρήσεις δεν είναι ευρέως γνωστά στην τοπική κοινωνία, τη στιγμή που το πρόγραμμα έρευνας και εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Ιόνιο προχωρά κανονικά. Καταγράφουμε μερικά από τα πιο σημαντικά:

  1. Η έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων επιτρέπεται σε περιοχές του δικτύου Natura 2000. Η ζώνη αποκλεισμού ενός (1) χιλιομέτρου που έχει αποφασιστεί μόνο για το Ιόνιο προφανώς δεν μπορεί να προστατεύσει ευαίσθητα οικοσυστήματα από σεισμικές έρευνες, αυξημένες διελεύσεις δεξαμενόπλοιων, επιχειρησιακή ρύπανση ή πετρελαιοκηλίδες.
  2. Η έρευνα υδρογονανθράκων (σεισμικές έρευνες) εξαιρείται από την υποχρέωση εκπόνησης μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, κατά παρέκκλιση της ευρωπαϊκής και εθνικής περιβαλλοντικής νομοθεσίας.
  3. Τα άμεσα έσοδα για την τοπική κοινωνία βάσει των συμβάσεων που έχουν ήδη κυρωθεί με νόμο αφορούν το 5% του εταιρικού εισοδήματος (δηλαδή του κέρδους, όχι του τζίρου), πρόκειται δηλαδή για πενιχρά ποσά .
  4. Σχεδόν τα 3/4 (σχεδόν 2,3 δις ευρώ) του ΑΕΠ των Ιονίων νήσων προέρχεται από τον τουρισμό που απασχολεί πάνω από20.000 κατοίκους. Μία πετρελαιοκηλίδα μπορεί να καταστρέψει την τοπική κοινωνία που θα χρειαστεί πολλά χρόνια για να ανακάμψει, όπως έχει δείξει η πλούσια ιστορία της βιομηχανίας σε πετρελαιοκηλίδες.
  5. Όπως δείχνουν όλα τα περιστατικά προηγουμένων πετρελαιοκηλίδων, το κόστος το πληρώνουν πάντα οι τοπικές κοινωνίες, με τις εταιρείες να παρέχουν πενιχρές αποζημιώσεις για το κόστος που προκάλεσαν μετά από πολυετείς δικαστικές διαμάχες.
  6. Η Ισπανία και η Πορτογαλία απαγορεύουν τις εξορύξεις στις χώρες του για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος και του τουρισμού.

Το WWF Ελλάς καλεί τους πολίτες του Ιονίου να ενημερωθούν για τους κινδύνους που κρύβει το πρόγραμμα ανάπτυξης υδρογονανθράκων για τα νησιά τους και να πιέσουν τοπική αυτοδιοίκηση και βουλευτές διεκδικώντας ένα ζωντανό Ιόνιο, χωρίς εξορύξεις. Καλεί επίσης, την ελληνική κυβέρνηση να εγκαταλείψει οριστικά το πρόγραμμα εξόρυξης υδρογονανθράκων στη χώρα μας.

 Για περισσότερες πληροφορίες: https://support.wwf.gr/action/say-no-to-oil

 

Christy Sotiriou | Media & Public Relations Manager, WWF Greece | 21, Lembessi str., 11743 Athens | Tel. 210 3314893 (dir. 457) | Skype: christy.sotiriou| www.wwf.gr