Δεν το χωρά ανθρώπου νους! Η υφήλιος θρηνεί για τον Κόμπι Μπράιαντ – Σκοτώθηκε μαζί με την 13χρονη κόρη του – Τι οδήγησε στην τραγωδία

Δεν μπορεί να το πιστέψει κανείς: ο Κόμπι Μπράιαντ είναι νεκρός. Σε ηλικία 41 ετών, ο άνθρωπος που πολλοί «βάφτισαν» διάδοχο του Μάικλ Τζόρνταν, ο Black Mamba που έγραψε μια νέα χρυσή σελίδα στην ιστορία των Λος Άντζελες Λέικερς, έφυγε από τη ζωή.

Το νήμα της ζωής του Κόμπι Μπράιαντ κόπηκε άγρια και άδοξα στα 41 του χρόνια. Το πρωινό της 26ης Ιανουαρίου θα γραφτεί με μαύρα γράμματα στην παγκόσμια αθλητική ιστορία. Θα είναι η μέρα που σκοτώθηκε ένας από τους μεγαλύτερους παίκτες που έζησαν ποτέ, ένας από τους μεγαλύτερους αστέρες του ΝΒΑ. Μαζί του, στη συντριβή του ελικοπτέρου, σκοτώθηκε και η 13χρονη κόρη του Τζιάνα.

Ο Κόμπι Μπράιαντ, η 13χρονη κόρη του κι άλλοι επτά άνθρωποι επέβαιναν στο μοιραίο ελικόπτερο που συνετρίβη το πρωί της Κυριακής (ώρα ΗΠΑ) στην περιοχή Καλαμπάσας στην Καλιφόρνια. Ο Μπράιαντ και η κόρη του φαίνεται πως πήγαιναν σε αγώνα μπάσκετ, η 13χρονη Τζιάνα ακολουθούσε τα χνάρια του μπαμπά της άλλωστε. Μαζί τους, στο ελικόπτερο που ανήκε στον Κόμπι Μπράιαντ και θεωρούνταν η «λιμουζίνα των ελικοπτέρων», ήταν ο Τζον Αλτομπέλι, προπονητής μπέιζμπολ σε κολέγιο της επαρχίας Όραντζ, η γυναίκα του Κέρι και η 13χρονη κόρη τους Αλίσα, που έπαιζε μπάσκετ στην ίδια ομάδα με την Τζιάνα Μπράιαντ. Ανάμεσα στα θύματα και η Κριστίνα Μάουζερ, βοηθός του Κόμπι Μπράιαντ.

Ο Κόμπι Μπράιαντ, που έκανε τις περισσότερες μετακινήσεις του με ελικόπτερο εδώ και χρόνια, επρόκειτο να κοουτσάρει αγώνα μπάσκετ στην ακαδημία Mamba Sports Academy που διατηρούσε στο Θάουσαντ Όουκς.Κόμπι Μπράιαντ

Τα σενάρια της τραγωδίας

Τα μέχρι στιγμής στοιχεία από το σημείο της συντριβής, όπου ο Κόμπι Μπράιαντ, η κόρη του και οι υπόλοιποι επιβάτες του ελικοπτέρου έχασαν τη ζωή τους, οδηγούν σε δυο σενάρια: είτε το ελικόπτερο έπεσε εξαιτίας της κακοκαιρίας (στην περιοχή επικρατούσε ομίχλη) είτε εξαιτίας μηχανικής βλάβης.

Κόμπι ΜπράιαντΔεδομένου ότι τα ελικόπτερα Sikorsky S-76B, όπως αυτό του Μπράιαντ, θεωρούνται από τα κορυφαία και διαθέτουν δυο μηχανές, θεωρείται σχεδόν απίθανο να κατέρρευσαν και οι δυο την ίδια στιγμή. Αυτό εκτίμησε ο Kurt Deetz, πρώην πιλότος της Island Express Helicopters, με την οποία συνήθιζε να πετά ο Κόμπι Μπράιαντ, σύμφωνα με τους Los Angeles Times.

Η πιο πιθανή αιτία της συντριβής είναι η κακοκαιρία, αφού στην περιοχή την ώρα του δυστυχήματος επικρατούσε πυκνή ομίχλη. Μάλιστα, το τμήμα αεροπορίας της αστυνομίας του Λος Άντζελες είδε διατάξει να μην πετάνε χθες το πρωί τα ελικόπτερα και να μείνουν προσγειωμένα έως το απόγευμα.Κόμπι Μπράιαντ

Σύμφωνα με τον Kurt Deetz, από τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας για τα δεδομένα της πτήσεις και το γεγονός πως τα συντρίμμια του ελικοπτέρου διασκορπίστηκαν σε μεγάλη απόσταση, το ελικόπτερο του Κόμπι Μπράιαντ πετούσε με μεγάλη ταχύτητα την ώρα της συντριβής, με σχεδόν 160 μίλια την ώρα. Μετά από 40 λεπτά πτήσης, πρόσθεσε, το ελικόπτερο θα μπορούσε να έχει πολλά καύσιμα και αυτό «είναι αρκετό για να ξεκινήσει μια μεγάλη φωτιά».

Σε αυτό συνηγορεί και η μαρτυρία ενός άνδρα που άκουσε το ελικόπτερο του Κόμπι Μπράιαντ να πέφτει. Ο Jerry Kocharian βρισκόταν έξω από εκκλησία στο Κάνυον και έπινε καφέ. Είπε πως το ελικόπτερο πετούσε ασυνήθιστα χαμηλά. «Δεν ακουγόταν καλά και ήταν πολύ χαμηλά. Το είδα να χάνει ύψος και να στροβιλίζεται. Αλλά ήταν δύσκολο να καταλάβω γιατί είχε ομίχλη», είπε και πρόσθεσε πως το ελικόπτερο εξαφανίστηκε μέσα σε ένα σύννεφο ομίχλης και στη συνέχεια ακούστηκε μια έκρηξη. «Ήταν μια μεγάλη μπάλα φωτιάς. Κανείς δεν θα μπορούσε να επιζήσει απ’ αυτό», είπε ο Kocharian.

Θρήνος στο Staples Center για τον Κόμπι Μπράιαντ

Χιλιάδες κόσμου, με φανέλες του Κόμπι Μπράιαντ, με δάκρυα στα μάτια, με μια αγκαλιά λουλούδια συνέρρευσαν μόλις έγινε γνωστή η τραγική είδηση, στο Staples Center για να αποτίσουν φόρο τιμής στον θρύλο των Λέικερς.Κόμπι ΜπράιαντΚόμπι Μπράιαντ

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο προκάτοχός του Μπαράκ Ομπάμα δεν συμφωνούν και σε πολλά, αλλά ήταν ανάμεσα στους πρώτους ανθρώπους που εξέφρασαν τη θλίψη τους για τον θάνατο του Μπράιαντ: ήταν «φρικτή είδηση» για τον Ρεπουμπλικάνο, ακόμη πιο «σπαρακτική για εμάς ως γονείς» για τον Δημοκρατικό προκάτοχό του, καθώς η κόρη του Κόμπι Μπράιαντ ήταν ανάμεσα στα θύματα του δυστυχήματος.

«Επί 20 χρόνια ο Κόμπι Μπράιαντ μας έδειχνε τι είναι εφικτό όταν το σπουδαίο ταλέντο ενώνεται με την απόλυτη αφοσίωση στη νίκη», συνόψισε ο Άνταμ Σίλβερ, ο κομισάριος του NBA.

Ο θάνατος του Μπράιαντ, που είχε πρόσφατα τιμηθεί με Όσκαρ καθώς αποδυόταν, με το ίδιο πάθος, στο νέο του εγχείρημα, την ενασχόλησή του με τα ντοκιμαντέρ, προκάλεσε σοκ και στο καλλιτεχνικό στερέωμα.

Η Λίζο, στιχουργός και ερμηνεύτρια της μουσικής R&B, αφιέρωσε την τελετή των μουσικών βραβείων Γκράμι στον Μπράιαντ: «η αποψινή βραδιά είναι του Κόμπι», είπε η καλλιτέχνιδα, υποψήφια σε οκτώ κατηγορίες φέτος. Η Αλίσα Κις συγκλόνιζε τους πάντες όταν τραγούδησε στη μνήμη του Κόμπι Μπράιαντ.

https://youtu.be/kz9np_o52IM?t=1

https://youtu.be/kz9np_o52IM

Για τον Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ, θρύλο των Λέικερς, «οι περισσότεροι θα θυμούνται τον Κόμπι ως τον μεγαλειώδη αθλητή που ενέπνευσε μια ολόκληρη γενιά» μπασκετμπολιστών, «όμως εγώ θα τον θυμάμαι ως έναν άνθρωπο που ήταν πολλά περισσότερα από απλώς και μόνο ένας αθλητής». Άλλος ένας θρύλος των Λέικερς, ο «Μάτζικ» Τζόνσον, δεν δίστασε να παραδεχτεί πως «έκλαιγε» για ώρες μετά τον θάνατο αυτού που ο ίδιος θεωρεί τον «σπουδαιότερο» παίκτη που φόρεσε ποτέ τη φανέλα της ομάδας του Λος Άντζελες.

Ίσως αυτός που εξέφρασε περισσότερο από κάθε άλλον το γενικό αίσθημα να ήταν ο Ντουέιν Γουέιντ, τρεις φορές πρωταθλητής του NBA, όταν έγραψε στο Twitter: «Όχι, Θεέ μου, σε παρακαλώ όχι».

Δύο πρωταθλήτριες ομάδες του NBA, οι Ράπτορς του Τορόντο και οι Σπερς του Σαν Αντόνιο, άφησαν στους χθεσινούς αγώνες τους, στην πρώτη τους επίθεση, το χρονόμετρο των 24 δευτερολέπτων απλώς να λήξει: αυτός ήταν ο δικός τους τρόπος να τιμήσουν τον Μπράιαντ, που φόραγε τον αριθμό 24 στη φανέλα του το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του.

Για πολλούς από τους ανθρώπους που συγκεντρώθηκαν για να τον θρηνήσουν έξω από το Staples Center, ο θάνατος του Κόμπι Μπράιαντ ήταν εμπειρία εξίσου οδυνηρή με την απώλεια μέλους της οικογένειάς τους: «Μας έκανε να πιστεύουμε ότι τα αδύνατα ήταν δυνατά», εξήγησε ένας τους.

Με πληροφορίες και από Los Angeles Times

Πηγή: newsit.gr