“Δεν υπάρχουν καθόλου μάσκες στην αγορά”! Όργιο κερδοσκοπίας και μαζικές αγορές από Κινέζους τουρίστες

Αυξήσεις ακόμη και 30% στις τιμές των μασκών καταγγέλλουν στο newsit.gr Έλληνες φαρμακοποιοί. Με τις κούτες τις αγοράζουν οι Κινέζοι που βρίσκονται στη χώρα μας.

Κερδοσκοπία αλλά και αύξηση στην τιμή των νοσοκομειακών μασκών τουλάχιστον μέχρι και 30% καταγγέλλουν στο newsit.gr Έλληνες φαρμακοποιοί, οι οποίοι πλέον σηκώνουν τα χέρια ψηλά, μιας και το θέμα με την έλλειψη του προϊόντος στην αγορά, φαίνεται πως θα παραμείνει άλυτο για αρκετό διάστημα.

“Δεν φτάνει η αλόγιστη χρήση των μασκών από τους Έλληνες καταναλωτές, έχουμε και τους Κινέζους που εξακολουθούν να παραγγέλνουν εκατοντάδες ποσότητες με προορισμό την Κίνα” αναφέρουν οι φαρμακοποιοί.

Ήταν 3 Φεβρουαρίου όταν πρώτο το newsit.gr είχε αποκαλύψει τις ελλείψεις που είχαν παρατηρηθεί στην αγορά μασκών, εξαιτίας των μεγάλων παραγγελιών που δεχόντουσαν οι φαρμακοποιοί από Κινέζους τουρίστες και όχι μόνο. Από τότε το “παιχνίδι” φαίνεται πως χόντρυνε κι άλλο, αφού η εξάπλωση του κορονοϊού όχι μόνο σταμάτησε τις εξαγωγές μασκών από την Κίνα, αλλά και όσες έμειναν στην αγορά βάλθηκαν οι απανταχού Κινέζοι να τις επιστρέψουν πίσω στη χώρα τους.

Το newsit.gr κάνοντας αυτοψία στα φαρμακεία της πρωτεύουσας, επιβεβαίωσε πως στα περισσότερα από αυτά οι μάσκες είναι ελάχιστες έως και καθόλου, ενώ ιδιοκτήτης φαρμακείου στην περιοχή του Νέου Κόσμου τονίζει πως Κινέζοι τουρίστες αγοράζουν καθημερινά ολόκληρα κουτιά με μάσκες.

«Αν υποθέσουμε ότι πουλούσα 20-30 μάσκες την εβδομάδα, αυτή την στιγμή έχει δεκαπενταπλασιαστεί, ίσως και εικοσαπλασιαστεί η κίνηση. Δεν υπάρχουν καθόλου αποθέματα, οι φαρμακαποθήκες έχουν αδειάσει. Υπάρχει τεράστια ζήτηση και από Κινέζους που έρχονται σε εμάς και αγοράζουν κουτιά με μάσκες και τις στέλνουν στην Κίνα. Σήμερα το πρωί επικοινώνησα με τις δυο φαρμακαποθήκες που συνεργάζομαι, δεν είχαν τίποτα να μου στείλουν. Γίνεται όμως και κερδοσκοπία με διάφορους τρόπους όπως καταλαβαίνετε. Το τελευταίο δίμηνο δυστυχώς έχουν ανέβει και οι τιμές των μασκών, σίγουρα έχει ανέβει η τιμή τους ελάχιστον 30%. Έχει δημιουργηθεί ένας πανικός»

Η ίδια κατάσταση επικρατεί και στα Φαρμακεία των Νοτίων Προαστίων σύμφωνα με Φαρμακοποιό της περιοχής.

«Δεν υπάρχουν καθόλου μάσκες στην αγορά, μόνο ότι απόθεμα έχει το κάθε φαρμακείο. Φεύγουν σχεδόν 500 μάσκες την εβδομάδα. Το 80% των πελατών που ζητάνε μάσκες είναι μεσήλικες Έλληνες και το 20% από τουρίστες κάθε ηλικίας, συνήθως Ασιάτες».

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η χρήση μάσκας συνιστάται σε άτομα που εμφανίζουν αναπνευστικά συμπτώματα (βήχα ή φτέρνισμα) ή σε ασθενείς με ήπια συμπτώματα και υποψία λοίμωξης με 2019–nCoV ή σε άτομα που φροντίζουν ασθενείς για τους οποίους υπάρχει η υποψία λοίμωξης με 2019–nCoV.

Η χρήση ιατρικής μάσκας μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της εξάπλωσης ορισμένων αναπνευστικών νοσημάτων. Ωστόσο, η χρήση μάσκας από μόνη της δεν διασφαλίζει πλήρη προστασία και θα πρέπει να συνδυάζεται με τη λήψη και άλλων προστατευτικών μέτρων όπως είναι η σωστή υγιεινή των χεριών και η αποφυγή στενών επαφών.

Ρεπορτάζ Στέργιος Σαμαρτζής

Πηγή: newsit.gr