Δημοσιεύθηκαν ο νέος Ποινικός Κώδικας και ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας

Δημοσιεύθηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως οι νόμοι 4619 και 4620/2019 για την κύρωση του νέου Ποινικού Κώδικα και Κώδικα Ποινικής Δικονομίας αντίστοιχα.

Δείτε τους συγκριτικούς πίνακες παλαιών και νέων διατάξεων για τον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

 

Σύμφωνα με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, οι Κώδικες, η εφαρμογή των οποίων θα ξεκινήσει ήδη από την 1η Ιουλίου, συνιστούν μια προσπάθεια επίτευξης αντεγκληματικών και εγγυητικών για τα δικαιώματα στόχων με την ανανέωση της ύλης τους μετά από 70 χρόνια και τη βελτίωση του ποινικού συστήματος.

Το Lawspot θα προχωρήσει άμεσα στην κωδικοποίηση των νέων διατάξεων, ενώ θα υπάρξει άμεση ενημέρωση και για την επικαιροποίηση των συγκριτικών πινάκων των παλαιών και νέων διατάξεων.

Οι Κώδικες αποτελούν το αποτέλεσμα πολύχρονων εργασιών ειδικών Νομοπαρασκευαστικών Επιτροπών στις οποίες συμμετείχαν επιφανείς εκπρόσωποι των Νομικών Σχολών της χώρας, εκπρόσωποι Δικαστικών Ενώσεων, εκπρόσωποι της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας.

Τόσο κατά τη δημόσια διαβούλευση, όσο και μετά την κατάθεση των νέων Κωδίκων, έχουν εγερθεί αρκετά ζητήματα σχετικά με επιμέρους προβλέψεις, τα οποία αναμένεται να απασχολήσουν τον νομικό κόσμο τα επόμενα χρόνια.

Σε σχέση με ό,τι είχε δοθεί στη δημόσια διαβούλευση πραγματοποιήθηκαν, μεταξύ άλλων, βελτιώσεις, όπως:

  • Ορίστηκε η ποινή της κάθειρξης για τη δωροδοκία πολιτικών προσώπων και εναρμονίστηκαν οι διατάξεις προς τις διεθνείς συμβάσεις που δεσμεύουν τη χώρα.
  • Ορίστηκε αυστηρότερο πλαίσιο ποινής για τους διευθύνοντες εγκληματικές οργανώσεις (κάθειρξη έως 15 έτη) και βελτιώθηκαν νομοτεχνικά οι σχετικές διατάξεις.
  • Εντάχθηκαν στο άρθρο 336 (ως παρ. 5) και οι λοιπές (πλην του εξαναγκασμού με σωματική βία ή απειλή κατά της ζωής ή της σωματικής ακεραιότητας) μορφές βιασμού, με αναλογική κλιμάκωση των απειλούμενων ποινών.
  • Εγκλήματα όπως η κλοπή και η φθορά προβλέφθηκε ότι θα διώκονται κατ’ αρχήν αυτεπαγγέλτως, ώστε να εξυπηρετηθούν πρακτικές ανάγκες (σύλληψη επ’ αυτοφώρω κ.λπ.), με τη δυνατότητα όμως της εκ των υστέρων παύσεως της ποινικής δίωξης αν υποβάλει σχετική δήλωση ο ίδιος ο παθών.
  • Προβλέφθηκε η αυτεπάγγελτη δίωξη της κακουργηματικής απιστίας και στον ιδιωτικό τομέα προς αποφυγήν τυχόν καταχρήσεων, κυρίως εκ μέρους οργάνων της διοίκησης μεγάλων επιχειρήσεων και οργανισμών.
  • Λήφθηκε πρόνοια ώστε να μην επηρεάζονται οι αστικές απαιτήσεις του παθόντος σε περίπτωση παραγραφής του αδικήματος λόγω μετατροπής του από κακούργημα σε πλημμέλημα.

Δείτε τον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, όπως δημοσιέθηκαν και ισχύουν από 1η Ιουλίου.

Αναδημοσιευση από www.lawpost.gr