Έφυγε από τη ζωή ο Γιώργος Αν. Ποταμιάνος, ο πατριάρχης της κρουαζιέρας

Ο Γιώργος Ποταμιάνος, ο μεγάλος αδελφός του Ανδρέα, έφυγε από τη ζωή αφήνοντας πίσω ένα τεράστιο έργο ως επιχειρηματίας

Ήταν ίσως ο βασικότερος εκ των θεμελιωτών της ελληνικής επιβατηγού ναυτιλίας και της κρουαζιέρας. Ο Γιώργος Ποταμιάνος, ο μεγάλος αδελφός του Ανδρέα, έφυγε από τη ζωή αφήνοντας πίσω ένα τεράστιο έργο ως επιχειρηματίας.

Ο ίδιος πριν από 20 περίπου χρόνια σε μία εκμυστήρευσή του θυμόταν: «Πρόλαβα λιμανάκια χωρίς προβλήτες, βαρκάρηδες που με τα κουπιά τους εξυπηρετούσαν τους επιβάτες των ποσταλιών, μαουνιέρηδες που φόρτωναν και ξεφόρτωναν στη ράδα καφάσια, βαρέλια, σακιά, κότες και άλλα ζωντανά, και δεν ήταν λίγες οι φορές σαν έσπαζε ο κάβος της σαμπάνιας, κάποια ευτραφής αγελάδα να σκάει στη θάλασσα. Πρόλαβα καπεταναίους στους φουρτουνιασμένους χειμώνες που κράταγαν το βαπόρι τους στον ατμό για να φουντάρουν ίσα ίσα να απαγκιάσει η μία πλευρά για να διευκολυνθεί η από-επιβίβαση επιβατών όσο πιο κοντά στη στεριά μπορούσαν, και ούρλιαζαν με τη μπουρού «Τελειώνετε θα μας πετάξει στα βράχια η τραμουντάνα». Αυτός ήταν ο Γιώργος Ποταμιάνος.

Γεννήθηκε το 1926. Από μικρή ηλικία παρακολουθούσε τις δραστηριότητες του πατέρα του, Αναστάσιου Ποταμιάνου ο οποίος ήταν από συνεχιστής τςηεπιβατηγού ναυτιλίας της οικογένειας που θεμελίωσε ο Γεώργιος Ποταμιάνος, πατέρα ςτου Αναστα΄σιου Ποταμιάνου.

Εκτός από το ενδιαφέρον του για την οικογενειακή επιχείρηση που διεύθυνε μαζί με τον αδελφό του Ανδρέα, είχε προσφέρει πάρα πολλά κατά τη διάρκεια της κατοχής και είχε φυλακιστεί από τους Ιταλούς.

Πηγή: protothema.gr