Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Κεφαλονιάς: Παραμένει άλυτο το θέμα της μεταφοράς των μαθητών εδώ και πέντε μήνες

11 Σεπτεμβρίου 2019: Έναρξη σχολικής χρονιάς
24 Ιανουαρίου 2020: Μέσο σχολικής χρονιάς και το θέμα των μεταφορών παραμένει άλυτο.

Διανύουμε το δεύτερο τρίμηνο και κάποιοι από τους μαθητές με αναπηρία που θα έπρεπε να φοιτούν στο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο και στο Ειδικό Νηπιαγωγείο Περατάτων δεν μπορούν καθώς εξακολουθεί να παραμένει άλυτο το θέμα της μεταφοράς τους. Αυτό σημαίνει ότι:

• Μαθητές και μάλιστα με πολλαπλές αναπηρίες δεν μπορούν να φοιτήσουν στο σχολείο. Μένουν στο σπίτι κοινωνικά αποκλεισμένοι και στερούνται το δικαίωμα της δημόσιας δωρεάν υποχρεωτικής ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης. Στερούνται θεραπείες με ειδικό παιδαγωγό, ψυχολόγο, λογοθεραπευτή, σχολικό νοσηλευτή, καθηγητή φυσικής αγωγής. Οι θεραπείες αυτές είναι αναγκαίες για τη βελτίωση των δεξιοτήτων τους, τη συναισθηματική τους οργάνωση και την κοινωνική τους προσαρμογή.
• Μαθητές που θα έπρεπε να φοιτούν στο Ολοήμερο Τμήμα αναγκάζονται να επιστρέφουν στο σπίτι τους με τη λήξη του πρωινού προγράμματος προς μεγάλη απογοήτευση των ίδιων των μαθητών και των οικογενειών τους.
• Οι οικογένειες των μαθητών αναγκάζονται να επωμιστούν επιπλέον οικονομικό βάρος προκειμένου να μεταφέρουν οι ίδιοι τα παιδιά τους στο σχολείο (ακόμα και πληρώνοντας ταξί) ώστε να μη στερούνται το δικαίωμα στη μάθηση. Κάποιοι γονείς χάνουν το μεροκάματό τους για να εξασφαλίσουν τη μεταφορά του παιδιού τους ενώ άλλοι αναγκάζονται να πληρώνουν άτομο για να προσέχει το παιδί τους στο σπίτι ώστε να μπορούν να εργάζονται. Επιπλέον επιβαρύνονται με τα έξοδα των θεραπειών που το παιδί θα έκανε στο σχολείο.

Η ειδική αγωγή και εκπαίδευση είναι αναφαίρετο δικαίωμα και έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να παίρνει τη μορφή φιλανθρωπίας.

Απευθυνόμαστε στους αρμόδιους φορείς και ζητάμε την άμεση επίλυση του θέματος της μεταφοράς του Ειδικού Δημοτικού και του Ειδικού Νηπιαγωγείου Περατάτων ώστε ακόμα και στη μέση της σχολικής χρονιάς να ξεκινήσουν τη φοίτησή τους όσοι την στερούνται.

Ας σημειωθεί ότι υποψήφιοι οδηγοί υπάρχουν ενώ οι μαθητές που χρήζουν μεταφοράς είναι δηλωμένοι από τον Μάιο του 2019.

Στις επίμονες και γεμάτες αγωνία ερωτήσεις των γονέων «Γιατί δεν υπάρχει ταξί;» και «Πότε θα μπει το ταξί;» ζητάμε μια άμεση και ειλικρινή απάντηση.

Ας μην ξεχνάμε ότι το επίπεδο πολιτισμού μιας κοινωνίας φαίνεται από τον τρόπο που αυτή υποστηρίζει τα άτομα με αναπηρία.

Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Κεφαλονιάς