Ελληνίδα πιλότος κουμαντάρει αεροσκάφος Boeing 777 και περιγράφει πως είναι η εμπειρία

Συνέντευξη με πιλότο: Το να είναι κάποιος πιλότος είναι ένα επάγγελμα που είναι ζηλευτό από πολλούς ανθρώπους. Ακούμε συχνά άτομα να λένε πως θέλουν να γίνουν πιλότοι. Δεν είναι όμως κάτι εύκολο.

Συνέντευξη με πιλότο: Ένα θαυμαστό επάγγελμα

Το επάγγελμα του πιλότου είναι κάτι το οποίο θεωρείτε από πολλούς τιμή. Είναι κάτι που πολλοί έχουν σαν όνειρο της ζωής τους να μπορέσουν να πετάξουν ένα αεροσκάφος. Αυτό για τους περισσότερους δεν θα πραγματοποιηθεί. Αυτό όμως τους κάνει να χάνουν τον σεβασμό που εμπνέει αυτό το επάγγελμα. Ειδικότερα όταν μια γυναίκα είναι πιλότος ο θαυμασμός που νιώθουμε γιγαντώνετε ακόμα περισσότερο.

Για την μεγάλη εταιρία Emirates οι γυναίκες αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας της, τα τελευταία 32 χρόνια. Όχι μόνο ως πλήρωμα καμπίνας, αλλά και ως κυβερνήτες, δόκιμοι πιλότοι, μηχανικοί αεροσκαφών.

Συνέντευξη με πιλότο: Ένα φωτεινό παράδειγμα

Μια τέτοια ευκαιρία είχε και έχει η Μάρθα Χατζηηλιάδου, η οποία αποτελεί ένα φωτεινό παράδειγμα γυναικείου ταλέντου και άριστων αεροπορικών δεξιοτήτων και η οποία είναι μια από τους 36 Ελληνες πιλότους της Emirates.

Captain Μάρθα Χατζηηλιάδου. Η Ελληνίδα πιλότος Boeing 777 της Emirates Airline μας συστήνεται μέσα από μια αποκαλυπτική συνέντευξη:

Εδώ και πόσα χρόνια είστε πιλότος; Ήταν αυτό το επάγγελμα των ονείρων σας από μικρή ηλικία;

«Η πρώτη μου ατομική πτήση ήταν πριν 22 χρόνια, με ένα ελαφρύ εμβολοφόρο αεροσκάφος. Τα τελευταία 15 χρόνια δουλεύω για μεγάλες αεροπορικές εταιρίες. Το να γίνω πιλότος ήταν πάντα ο στόχος μου!»

Ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά και προσόντα που πρέπει να διαθέτει κανείς ώστε να γίνει επαγγελματίας πιλότος;

«Όπως σε κάθε επάγγελμα, το μυστικό της επιτυχίας βρίσκεται στη σκληρή δουλειά. Για να γίνεις επαγγελματίας πιλότος, χρειάζεται ένας συνδυασμός στάσης ζωής και ικανοτήτων.

Πρέπει να είσαι αξιόπιστος, υπεύθυνος, επικοινωνιακός και να συνεργάζεσαι αρμονικά με την υπόλοιπη ομάδα. Τα βασικά τεχνικά προσόντα που χρειάζονται είναι η βαθιά κατανόηση συγκεκριμένων, τεχνικής φύσης γνώσεων και πληροφοριών και μια εξαιρετική αίσθηση προσανατολισμού.»

Συνέντευξη με πιλότο: Ποιες ήταν οι μεγαλύτερες προκλήσεις στην αρχή της καριέρας ως γυναίκα

«Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζω ως γυναίκα κυβερνήτης δεν διαφέρουν από αυτές που αντιμετωπίζουν οι άντρες συνάδελφοί μου. Ο ρόλος αυτός δεν χαρίζεται σε κανένα, είναι κάτι που πρέπει να κερδίσεις.

Και οι βασικές προκλήσεις είναι οι δύσκολες καιρικές συνθήκες, οι «απαιτητικοί» είτε λόγω κατασκευής είτε λόγω φόρτου εργασίας αεροδιάδρομοι, το jetlag κ.α. Σε ένα επαγγελματικό περιβάλλον στο οποίο η ασφάλεια είναι το πρώτο ζητούμενο, δεν υπάρχει περιθώριο για διακρίσεις με βάση το φύλο. Όλοι και όλες, άντρες και γυναίκες, δίνουμε συνεχώς τον καλύτερο εαυτό μας και είμαστε απόλυτα αφοσιωμένοι και αφοσιωμένες στο καθήκον μας, κάθε μέρα.

Όταν φοράω τη στολή μου, δεν εστιάζω στο γεγονός ότι είμαι γυναίκα. Βλέπω τον εαυτό μου ως μια επαγγελματία πιλότο που τυχαίνει να είναι και γυναίκα – και έτσι θέλω να με βλέπουν και οι άλλοι.»

Συνέντευξη με πιλότο: Πως είναι να πετάς ένα Boeing 777

Πώς είναι να πιλοτάρεις ένα Boeing 777 για την Emirates, τη μεγαλύτερη αεροπορική εταιρία του κόσμου;

«Νιώθω ευγνώμων που έχω φτάσει ως εδώ μέχρι τώρα και θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους με στήριξαν μέχρι σήμερα, άνδρες και γυναίκες. Μελέτησα σκληρά, δεν σταμάτησα ποτέ να εργάζομαι σκληρά και απαιτώ από τον εαυτό μου να κάνει το καλύτερο κάθε μέρα.

Η Emirates μου έδωσε την ευκαιρία να προχωρήσω γρήγορα στην καριέρα μου, προσφέροντάς μου την αναγκαία γνώση και υποστήριξη. Αντιμετωπίζω τις ίδιες προκλήσεις με τους άνδρες συναδέλφους μου, αλλά έχω και τα ίδια οφέλη.

Το δίκτυο της Emirates είναι ιδιαίτερα ποικιλόμορφο και όλοι μας πραγματοποιούμε από πτήσεις πολύ μεγάλης διάρκειας – μέχρι και 15 ώρες – σε πιλοτήρια τεσσάρων ατόμων, μέχρι και μικρά δρομολόγια εντός της περιοχής του Περσικού Κόλπου.

Ο στόλος είναι υπερσύγχρονος, τα αεροσκάφη είναι εξαιρετικά συντηρημένα και το Boeing 777 ακόμη με συναρπάζει. Είναι ένα εξαιρετικό αεροσκάφος, πολύ αξιόπιστο και πολύ εκλεπτυσμένο.»

Συνέντευξη με πιλότο: Ποιο είναι το πιο δύσκολο κομμάτι της δουλειάς

«Πραγματοποιούμε πτήσεις ανά τον κόσμο σε πολλές διαφορετικές ζώνες ώρας, κάτι που σίγουρα μπορεί να θεωρηθεί δύσκολο. Κάθε φορά όμως που ετοιμάζομαι για απογείωση, το ξέρω ότι όλο αυτό αξίζει τον κόπο και ότι είμαι τυχερή που βρίσκομαι σε αυτή τη θέση.»

Ποια συμβουλή θα δίνατε στις νέες γυναίκες στην Ελλάδα που έχουν στόχο να ακολουθήσουν τα δικά σας βήματα καριέρας και να γίνουν επαγγελματίες πιλότοι για μια εταιρία σαν την Emirates;

«Θα έδινα την ίδια συμβουλή που θα έδινα σε κάθε νέο άνθρωπο, ασχέτως φύλου ή εθνικότητας: Σκληρή δουλειά, συγκέντρωση, ειλικρίνεια και ακεραιότητα. Σε αυτή τη δουλειά, χρειάζεται επίσης και αντοχή γιατί ποτέ δεν θα είναι εύκολη, σαν μια βόλτα στο πάρκο. Πρέπει να δίνεις τον καλύτερο εαυτό σου κάθε μέρα.»

Πηγή: enimerotiko.gr