Επιμελητήριο: Στις Βρυξέλλες Παντελειός, Παπαθεοδωρόπουλος

Με την παρουσία του αντιπροέδρου του Επιμελητηρίου μας, Ανδρέα Παντελιού και του ψηφισμένου από το Δ.Σ. αντιπροσώπου του, Τάσου Παπαθεοδωρόπουλου, ολοκληρώθηκαν το Σάββατο στις Βρυξέλλες οι εργασίες του Δικτύου Νησιωτικών Επιμελητηρίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εποικοδομητικά και ωφέλιμα κρίθηκαν τα συμπεράσματα που προέκυψαν από την παραπάνω συνεδρίαση, όπου η Κεφαλονιά, μέσω του Επιμελητηρίου της, έδωσε ακόμη ένα βροντερό παρόν. Το μεγάλο θέμα που απασχόλησε του Ευρωπαίους Νησιώτες ήταν η Βιώσιμη Τουριστική Ανάπτυξη, αφού τα περισσότερα νησιά της ηπείρου μας αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα. Από τις Αζόρες μέχρι την Κύπρο και από την Κορσική μέχρι τη Ρόδο. Στην ομιλία του ο Ανδρέας Παντελιός στάθηκε περισσότερο στις υποδομές ανάπτυξης που χρειάζονται να γίνουν στα περισσότερα νησιά της χώρας μας, αφού η αυξανόμενη τουριστική κίνηση δημιουργεί… ασφυξία και τελικά λειτουργεί ως μπούμερανγκ για την τοπική κοινωνία κάθε νησιού που στηρίζει την οικονομία του στον τουρισμό. Αναφέρθηκαν χαρακτηριστικά παραδείγματα, όπως αυτό της Ιθάκης, ενός νησιού που χρόνο με τον χρόνο αυξάνει την τουριστική του κίνηση, ωστόσο δεν αυξάνονται και δεν βελτιώνονται οι υποδομές του στον ρυθμό αυτής της αύξησης. Και δεν είναι μόνο η Ιθάκη, αλλά και μεγαλύτερα νησιά, τα οποία αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με τα λύματά τους και τα σκουπίδια τους και δεν ανήκουν όλα τα νησιά αυτά στην Ελλάδα.

Στο επιμύθιο της ομιλίας του ο κ. Παντελιός ζήτησε περισσότερη οργάνωση, να παρθούν σοβαρές και καινοτόμες αποφάσεις και φυσικά οι υποδομές να εξασφαλιστούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Σε δηλώσεις του αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εργασιών ο κ. Παντελιός ανέφερε: «Το Δίκτυο Νησιωτικών Επιμελητηρίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ένα από τα πιο σοβαρά κομμάτια του θεσμού που λέγεται Επιμελητήριο. Εδώ και πολλά χρόνια συμμετέχω σε αυτό το Δίκτυο και δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι πολλές αποφάσεις που πάρθηκαν στις Βρυξέλλες έχουν την σφραγίδα των νησιωτικών Επιμελητηρίων της χώρας μας και της Κεφαλονιάς φυσικά. Η ερώτηση είναι το τι ακριβώς θέλουμε από τον τουρισμό μας και τι μπορούμε να δώσουμε εμείς στους ανθρώπους που έρχονται στο νησί μας. Υποδομές είναι η βασική απάντηση και για να γίνει αυτό χρειάζονται αποφάσεις, κυρίως πολιτικές, για να κερδίσουμε την αξιοπιστία του κάθε Ευρωπαίου πολίτη ή πολίτη από άλλα μέρη του κόσμου που έρχονται στο νησί μας. Η Κεφαλονιά έχει να προσφέρει ακόμη πολλά, αφού η βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη δεν έχει μπει ακόμη στο… πετσί μας. Θέλω να καλωσορίσω στο… κλαμπ των Νησιωτικών Επιμελητηρίων τον Τάσο Παπαθεοδωρόπουλο, που αυτές τις δύο ημέρες στις Βρυξέλλες πήρε το βάπτισμα του πυρός».