Εργόχειρα από το φυτό «Αθάνατος» στην Κεφαλονιά, τα μοναδικά στην Ελλάδα !!!

Σε μια επίσκεψη στο Χαροκόπιο Εργαστήριο* στην πρωτεύουσα της Κεφαλονιάς, το Αργοστόλι, οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν τα μοναδικά εργόχειρα που γίνονται από την κλωστή που φτιάχνεται από τα φύλλα του «Αθάνατου».
Ο «Αθάνατος» είναι ένα είδος κάκτου που φύεται στο νησί. Είναι ένα υπέροχο και μεγάλο φυτό που δίνει μια ιδιαίτερη εικόνα στο τοπίο της Κεφαλονιάς.
Ήδη από την εποχή του Μεσαίωνα χρησιμοποιείται η εξαιρετικά δυνατή κλωστή του φυτού για την δημιουργία της σπαρτσίνας. Αργότερα η χρήση της κλωστής του «Αθάνατου» επεκτάθηκε και για άλλες καθημερινές ανάγκες όπως για την κατασκευή παπουτσιών και για την παραγωγή εργατικών παντελονιών.
Σήμερα πολύ λίγα άτομα στο νησί ασχολούνται πλέον με την επεξεργασία των προϊόντων του φυτού «Αθάνατος».
Ο τρόπος της επεξεργασίας ξεκινά με το μάζεμα των κατάλληλων μεσαίων φύλλων του φυτού. Ακολούθως τα φύλλα τα μουλιάζουν μέσα σε νερό ώσπου να έχουν διαλυθεί και να μείνουν μόνο οι ινώδεις κλωστές τους. Η κλωστή δένεται με προσοχή σε μεγάλες λουρίδες και στεγνώνεται κρεμασμένη σε σκιερό μέρος.
Στις μέρες μας εκτός για τα εργόχειρα με την κλωστή του «Αθάνατου» φτιάνονται επίσης σκουλαρίκια και διάφορα μπιζού.
Η όλη διαδικασία που αφορά την τεχνική της επεξεργασίας του φυτού και τα προϊόντα που φτιάχνονται από τις ίνες του είναι πραγματικά κάτι το μοναδικό στα νησιά των Επτανήσων.

* Το Χαροκόπειο Εργαστήριο είναι ένας μη-κερδοσκοπικός οργανισμός που στοχεύει στη διατήρηση της Επτανησιακής κεντητικής τέχνης. Το Χαροκόπειο Ίδρυμα θεωρείται μοναδικό στην Ελλάδα.

ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ