Εξι διαγωνισμοί για μαρίνες στις προτεραιότητες ΤΑΙΠΕΔ-Μια εξ αυτών η Μαρίνα Αργοστολίου

Παρά το στραβοπάτημα με τη μαρίνα Πύλου, ο διαγωνισμός για την παραχώρηση της οποίας ακυρώθηκε έπειτα από πολυετή παζάρια και ρυθμιστικές παρεμβάσεις, η διοίκηση του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) συνεχίζει τις προσπάθειες για την παραχώρηση των τουριστικών λιμένων. Εκτός από τους δύο διαγωνισμούς που βρίσκονται σε εξέλιξη, για την παραχώρηση της μαρίνας Αλίμου και της μαρίνας Χίουστο σχεδιασμό του ταμείου βρίσκονται άλλοι έξι τουριστικοί λιμένες. Πρόκειται για τις μαρίνες Αργοστολίου, Ζακύνθου, Ιτέας, Ρόδου, Αρετσούς και Μυκόνου.Η περίπτωση της Πύλου, όπου δεν απέδωσαν οι συζητήσει με τον όμιλο Κωνσταντακόπουλου (ιδιοκτήτη και του συγκροτήματος Costa Navarino), δείχνει πως η άσκηση με τις μαρίνες είναι περισσότερο πολύπλοκη από όσο πίστευαν οι προηγούμενες διοικήσεις του ΤΑΙΠΕΔ που είχαν ανακοινώσει φιλόδοξα σχέδια παραχωρήσεων δεκάδων τουριστικών λιμένων. Το χάος με τις χρήσεις γης στη χερσαία ζώνη, άλλες πολεοδομικές εκκρεμότητες, καταπατητές, τοπικά μικροσυμφέροντα και ο γνωστός θεσμικός λαβύρινθος δημιουργούν εκρηκτική κατάσταση.Ενα τέτοιο παράδειγμα είναι και η μαρίνα Μυκόνου. Στο ΤΑΙΠΕΔ «έχει περιέλθει όλος ο λιμένας Μυκόνου με τρείς διακριτές δραστηριότητες (Επιβατικός ναυτιλία, Κρουαζιέρα και Μαρίνα)». Το ταμείο «προσέλαβε εξειδικευμένο σύμβουλο προπαρασκευαστικά προκειμένου να εξετάσει τον βέλτιστο τρόπο παραχώρησης είτε ως σύνολο, είτε ως παραχώρηση κάθε μίας δραστηριότητα ξεχωριστά».

Στην περίπτωση της μαρίνας Αρετσούς στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης (με σημαντική χερσαία ζώνη 76 στρεμμάτων) απαιτείται νέο ειδικό χωροταξικό σχέδιο με τον αρχικό σχεδιασμό του ΤΑΙΠΕΔ να προβλέπει έναρξη του διαγωνισμού στο τρίτο τρίμηνο του έτους.

Στις προτεραιότητες του ταμείου εντάχθηκαν με το τελευταίο σχέδιο αξιοποίησης (ADP) και η μαρίνα Αργοστολίου στην Κεφαλονιά, με χερσαία ζώνη έκτασης 50 στρεμμάτων και δυνατότητα ελλιμενισμού περίπου 175 σκαφών (συνολική δομήσιμη επιφάνεια 3.300τμ. χρήσεων Τουρισμού-Αναψυχής) και η μαρίνα Ζακύνθου με χερσαία ζώνη έκτασης 31 στρεμμάτων και με δυνατότητα ελλιμενισμού περίπου 275 σκαφών.

Με τον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών συνδυάζεται το σχέδιο για την μαρίνα Ιτέας η οποία διαθέτει χερσαία ζώνη έκτασης 25 στρεμμάτων περίπου και δυνατότητα ελλιμενισμού περίπου 142 σκαφών. Πιο πίσω πάει ο διαγωνισμός για τη μαρίνα Μανδρακίου στη Ρόδο με χερσαία ζώνη έκτασης 12,7 στρεμμάτων περίπου και δυνατότητα ελλιμενισμού περίπου 175 σκαφών.

Η τύχη των συγκεκριμένων διαγωνισμών θα εξαρτηθεί από το τελικό σχέδιο για τη χερσαία ζώνη τους, όπως θα εκπονηθεί από τους συμβούλου του ΤΑΙΠΕΔ.

Μεγάλο είναι, πάντως, το ενδιαφέρον για τη μαρίνα Αλίμου, την μεγαλύτερη της Βαλκανικής με περίπου 1.100 θέσεις ελλιμενισμού με τον επενδυτή να έχει τη δυνατότητα κατασκευής και ξενοδοχείου καθώς και άλλων υποδομών στη χερσαία ζώνη. Στο δεύτερο στάδιο του διαγωνισμού έχουν περάσει οκτώ κοινοπραξίες ή εταιρείες, με συμμετοχή ισχυρών εγχώριων και διεθνών ομίλων. Πρόκειται για την Lamda Dogus (συμμετέχουν η Lamda Development του ομίλου Λάτση και η τουρκική Dogus), την κοινοπραξία Port Adhoc SAS – Dream Yacht Mediterranee – J&P ΑΒΑΞ 0,00% ΑΒΑΞ, την κοινοπραξία ΑΒΙΑΡΕΠ Ελλάς – Κόσμος Ελλάς, την κοινοπραξία του ομίλου Ελλάκτωρ με τον τουρκικό όμιλο Koch, την ΑΤΕΣΕ, την Ιντρακάτ και την Πόρτο Καρράς του ομίλου Τεχνική Ολυμπιακή.

Στο δεύτερο στάδιο βρίσκεται και ο διαγωνισμός για την παραχώρηση της μαρίνας Χίου. Και τα τρία επενδυτικά σχήματα που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον είχαν περάσει στο δεύτερο στάδιο. Πρόκειται για την κοινοπραξία των Avlum Enterprises Company Limited – Ιωάννης και Ηλίας Δ. Τέφας Ναυπηγοεπισκευαστική ΑΕΒΕ – Κλεοπάτρα Μαρίνα ΑΕ και Τουριστικός Λιμένας Πρέβεζας ΑΕ Ειδικού Σκοπού, την Pan Brothers Associates Inc. και την Κάσος Κτηματική Τουριστική και Εμπορική ΑΕ.

Ο διαγωνισμός ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2017 και οι δεσμευτικές προσφορές για την παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης και εκμετάλλευσης της μαρίνας Χίου για τουλάχιστον 35 χρόνια, είχαν αρχικά προγραμματιστεί για τις 16 Ιουλίου. Η χερσαία ζώνη της μαρίνας Χίου, επιφάνειας περίπου 35.000 τ.μ., έχει διαμορφωθεί κατά κύριο λόγο με επιχώσεις θαλασσίου χώρου. Σύμβουλοι του ΤΑΙΠΕΔ στον διαγωνισμό είναι η Kantor (Χρηματοοικονομικός), η Marnet (τεχνικός) και το δικηγορικό γραφείο Π. Σφηκάκης & Συνεργάτες.

Φώτης Κόλλιας

[email protected]

Αναδημοσίευση από http://www.euro2day.gr