Η επίσκεψη Σαντορινιού στην Ιθάκη-Τι λέει η κ. Θεοπεφτάτου

Την Ιθάκη επισκέφτηκε χθες 28/4/18 ο Υφυπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής,  Νεκτάριος Σαντορινιός, συνοδευόμενος από τη Βουλευτή του νομού,  Αφροδίτη Θεοπεφτάτου μετά από πρόσκληση του Δήμαρχου Ιθάκης Διονύση Στανίτσα. Στην ολοήμερη περιοδεία που πραγματοποιήθηκε, επιτεύχθηκαν χρήσιμες και ουσιαστικές συναντήσεις-αυτοψίες.

Πιο συγκεκριμένα το πρόγραμμα ξεκίνησε από τα ΚΑΠΗ Δήμου Ιθάκης, στο χώρο του Δημοτικού Κοινωνικού Ιατρείου, ενώ γινόταν αιμοδοσία με μεγάλη συμμετοχή από τους ομίλους Περαχωρίου και Σταυρού. Στη συνέχεια έγινε αυτοψία στις εγκαταστάσεις αφαλάτωσης του Σταυρού, ενώ ο Υφ/γός δεσμεύτηκε για τη χρηματοδότηση μιας  νέας  μονάδας αφαλάτωσης για τη συνολική κάλυψη των αναγκών της Β. Ιθάκης.

 

Ακολούθησε επίσκεψη στο λιμάνι των Φρικών, όπου απαιτείται επαναχάραξη των γραμμών αιγιαλού και παραλίας, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι λιμενικές εργασίες. Στο λιμάνι του Κιονιού ο Δήμος Ιθάκης έχει ξεκινήσει τη νομιμοποίηση των υφιστάμενων έργων. Προκειμένου να μην προκύψουν κι άλλες καθυστερήσεις και στα δύο λιμάνια, θα πρέπει να ενισχυθεί το προσωπικό της Κτηματικής Υπηρεσίας με μηχανικούς. Επίσης ενημερώθηκε για τη μελέτη και την πορεία των έργων στο λιμάνι του Πισαετού από τον έπαρχο Ιθάκης Σπύρο Τσιντήλα.

Στη συνέχεια η περιοδεία συνεχίστηκε στο Δημαρχείο της Ιθάκης, όπου ο Δήμαρχος απένειμε τιμητική πλακέτα τόσο στον Υφυπουργό όσο και στη Βουλευτή για την καθοριστική συνεισφορά τους ως προς την επαναλειτουργία της ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Ιθάκης με τη Σάμη και την Πάτρα. Σειρά είχε το Λιμεναρχείο όπου ο κ. Σαντορινιός συναντήθηκε με τα στελέχη του,  για να γίνει μια σύντομη και χρήσιμη αλληλοενημέρωση.

Τέλος, έγινε ανοιχτή συζήτηση με ευρεία συμμετοχή από φορείς και συλλογικότητες του νησιού στο χώρο του δημοτικού κινηματογράφου, όπου καταγράφηκαν πολλές ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις ενώ ο Υφ/γός δεσμεύτηκε για την ένταξη της Ιθάκης στο πρόγραμμα χρηματοδότησης αρχαιολογικών ανασκαφών στα μικρά νησιά σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Ο Νεκτάριος Σαντορινιός με την επίσκεψή του στην Ιθάκη έδειξε το έμπρακτο ενδιαφέρον του Υπουργείου Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής και της κυβέρνησης στο σύνολό της, για τις πολιτικές που αφορούν στην ενίσχυση και θεραπεία των αδυναμιών που παρουσιάζει η ιδιαιτερότητα της νησιωτικότητας κυρίως στα μικρά νησιά και που για πρώτη φορά στη χώρα μας δε μένουν στις εξαγγελίες αλλά περνούν στην πράξη, όχι μόνο για τα νησιά του Αιγαίου, αλλά και τα νησιά του Ιονίου. Παράλληλα, όπως όλοι γνωρίζουν πρόκειται να κατατεθεί το σχετικό νομοσχέδιο για  το αναγκαίο μέτρο του μεταφορικού ισοδύναμου, το οποίο  αφορά στην επιδότηση των μόνιμων  κατοίκων των νησιών κατά τη μεταφορά επιβατών και εμπορευμάτων.

Αργοστόλι, 29 Απριλίου 2018
Αφροδίτη Θεοπεφτάτου
Βουλευτής Κεφαλονιάς-Ιθάκης
Γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.