Η σχέση του Ρήγα Φεραίου με τα Πουλάτα..

Συμπληρώνονται σήμερα 221 χρόνια από την εκτέλεση του Ρήγα Βελεστινλή ή Ρήγα Φεραίου (1757 – 1798) από τους Οθωμανούς στο Βελιγράδι. Του κορυφαίου Έλληνα συγγραφέα, πολιτικού και στοχαστή που θεωρείται ταυτόχρονα από τους βασικούς εκπροσώπους του ελληνικού επαναστατικού διαφωτισμού και πρόδρομος της ελληνικής επανάστασης του 1821.

Ένα από τα σημαντικότερα έργα του Ρήγα, το πραγματικό όνομα του οποίου ήταν Αντώνιος Κυριαζής και από τα σημαντικότερα δείγματα της ελληνικής χαρτογραφίας της προεπαναστατικής περιόδου, υπήρξε η Χάρτα που τυπώθηκε το 1797 στη Βιέννη. Πρόκειται για ένα μεγάλων διαστάσεων χάρτη που απεικονίζει την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή της Βαλκανικής χερσονήσου. Το μνημειώδες αυτό έργο αποτελείται από συνολικά 12 φύλλα, 10 τοπογραφικά σχέδια αρχαίων πόλεων, 162 αρχαία και μεσαιωνικά νομίσματα, έναν κατάλογο σοφών και ηγεμόνων της περιοχής και πλήθος συμβολικών παραστάσεων και σχολίων που αφορούν στην ελληνική ιστορία και μυθολογία.

Η σχέση των Πουλάτων με τη Χάρτα

Όσο και αν μας φαίνεται περίεργο, η «Χάρτα του Ρήγα» και κατ’ επέκταση ο δημιουργός της, συνδέονται με το χωριό μας μέσω μιας εμβληματικής φυσιογνωμίας των Πουλάτων. Της αείμνηστης Αικατερίνης Άννινου – Βαλέττα (1873 – 1971), γιαγιάς του προσφάτως εκλιπόντος συγχωριανού μας πρώην Δημάρχου Σάμης, Μανώλη Βαλέττα. Η Αικατερίνη, η οποία ειρήσθω εν παρόδω έχει συνδέσει το όνομά της μεταξύ άλλων με την σωτηρία του χωριού μας από γερμανικό ολοκαύτωμα κατά τον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, παραχώρησε το 1958 στα Γενικά Αρχεία του Κράτους ένα από τα ελάχιστα σωζόμενα πρωτότυπα της Χάρτας.

Η Χάρτα αποτελούσε κειμήλιο της οικογένειάς της, καθώς είχε αποσταλεί από τον ίδιο τον Ρήγα στον πρόγονό της κόμη Σάββα Άννινο (1742 – 1812) που διατελούσε την περίοδο εκείνη Διοικητής της Κεφαλλονιάς. Μάλιστα η Χάρτα των Γενικών Αρχείων του Κράτους, είναι ένα από τα λίγα αντίτυπα των οποίων γνωρίζουμε ακριβώς τη διαδρομή από το τυπογραφείο έως και την σημερινή τους θέση.

Πηγή: poulatakefalonias