Καιρός: “Φοίβος” η νέα κακοκαιρία διαρκείας με χιόνια και καταιγίδες!

Καιρός για… δύο διαδοχικά χαμηλά βαρομετρικά! Θα επηρεάσουν τις καιρικές συνθήκες της Ελλάδας έως την Κυριακή 27 Ιανουαρίου. Τα κύρια χαρακτηριστικά της νέας κακοκαιρίας «Φοίβος», όπως ονομάστηκε από την μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), θα είναι οι βροχοπτώσεις σχεδόν στο σύνολο της χώρας, καθώς επίσης οι καταιγίδες και οι κατά τόπους χαλαζοπτώσεις που θα σημειωθούν -κατά κύριο- λόγο σε νησιωτικές και παράκτιες περιοχές.

Παράλληλα, θυελλώδεις έως πολύ θυελλώδεις νότιοι άνεμοι 8 έως 9 μποφόρ θα πνέουν στο Αιγαίο από το βράδυ της Τρίτης 22 Ιανουαρίου έως το Σάββατο 26 Ιανουαρίου. Η θερμοκρασία αναμένεται να παρουσιάσει πτώση προς το τέλος της εβδομάδας, οπότε θα σημειωθούν χιονοπτώσεις και σε περιοχές σχετικά χαμηλού υψομέτρου της βόρειας χώρας.

Καιρός – Έτσι θα “χτυπήσει” ο Φοίβος

Κατά τη διάρκεια της Τετάρτης και της Πέμπτης, 23 και 24 Ιανουαρίου, ένα χαμηλό βαρομετρικό θα κινηθεί γρήγορα βορειοανατολικά και, ξεκινώντας από τις ακτές τις Λιβύης, θα φτάσει έως στη Βουλγαρία το βράδυ της Πέμπτης.

Κατά τη διάρκεια αυτού του διημέρου αναμένονται στη χώρα μας βροχές, καταιγίδες και κατά τόπους χαλαζοπτώσεις, κυρίως στις νησιωτικές και παράκτιες περιοχές, ενώ οι χιονοπτώσεις θα περιοριστούν και πάλι στα βόρεια ορεινά. Κατά τόπους τα φαινόμενα θα είναι ισχυρά. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις έως 8 και τοπικά έως 9 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία δεν θα παρουσιάσει αξιόλογη μεταβολή.

Από την Παρασκευή 25 Ιανουαρίου έως και το μεσημέρι της Κυριακής, 27 Ιανουαρίου, ένα νέο χαμηλό βαρομετρικό, κινούμενο από Ιταλία προς Τουρκία, θα επηρεάσει τον καιρό της χώρας μας. Ο Φοίβος θα φέρει… βροχές σε όλη τη χώρα, ενώ καταιγίδες και κατά τόπους χαλαζοπτώσεις αναμένονται στις νησιωτικές και παράκτιες περιοχές. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και ημιορεινά της κεντρικής και βόρειας χώρας, και πιθανώς σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου της Μακεδονίας.

Οι άνεμοι θα στραφούν σταδιακά σε δυτικούς και θα εξασθενήσουν, αρχικά στο Ιόνιο και κατόπιν και στο Αιγαίο. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει πτώση, κυρίως το Σάββατο 26 Ιανουαρίου, οπότε αναμένεται παγετός ακόμη και σε πεδινές περιοχές της βόρειας χώρας.

Με τα ως τώρα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, σύμφωνα με το ΕΑΑ-meteo, βελτίωση αναμένεται να παρουσιάσει ο καιρός το απόγευμα της Κυριακής 27 Ιανουαρίου, οπότε τα φαινόμενα θα περιοριστούν στο Νότιο Αιγαίο και θα εξασθενήσουν. Όμως, αυτή η βελτίωση θα είναι πρόσκαιρη, καθώς από την αρχή της επόμενης εβδομάδας αναμένονται εκ νέου φαινόμενα, η έκταση και η ισχύς των οποίων είναι δύσκολο να προσδιοριστεί επί του παρόντος.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ