Καιρός – Καλλιάνος: Ανατροπή! Αλλάζουν οι προβλέψεις για τον ιστορικό χιονιά!

Θα έρθει τελικά ο ιστορικός χιονιάς ή ο καιρός μας επιφυλάσσει εκπλήξεις; Το κρύο θα έρθει και θα είναι τσουχτερό και χιόνι θα πέσει. Ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος μιλάει στο newsit.gr και αναφέρει ότι ο καιρός, θα παρουσιάσει σοβαρή μεταβολή από το απόγευμα της Παρασκευής προς το Σάββατο και στη συνέχεια, πρώτα από τη Βόρεια Ελλάδα με πτώση της θερμοκρασίας και χιονοπτώσεις ακόμα και σε χαμηλά υψόμετρα.

Όπως τονίζει, «μέχρι και χθες υπήρχε σοβαρή διχογνωμία μεταξύ των προγνωστικών μοντέλων. Κάποια προγνωστικά μοντέλα έδειχναν μία ιστορική κακοκαιρία η οποία θα επηρέαζε τις περισσότερες περιοχές της χώρας μεχιονοπτώσεις στα πεδινά τμήματα ακόμα και σε παραθαλάσσιες περιοχές. Άλλα μοντέλα ήταν περισσότερο συγκρατημένα. Αυτά, έδειχναν χαμηλές θερμοκρασίες πυκνές χιονοπτώσεις αλλά σε καμία περίπτωση έναν ιστορικό χιόνια για την Ελλάδα».

Θα… παγώσουμε όλοι

Ο Γιάννης Καλλιάνος πάντως τονίζει ότι θα περάσουμε δύσκολα. «Θεωρώ ότι όσο περνάνε οι ώρες και φτάνοντας προς το Σαββατοκύριακο, φαίνεται ότι θα είναι μία δύσκολη κατάσταση με ραγδαία πτώση της θερμοκρασίας 10 με 12 βαθμούς σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες, με έντονες χιονοπτώσεις στα κεντρικά και βόρεια και θυελλώδεις ανέμους που θα φτάσουν τα 9 με 10 αλλά και 11 μποφόρ. 

Ξεκάθαρη πρόγνωση για τον καιρό θα έχουμε την Πέμπτη το βράδυ, που θα έχει »κλειδώσει» η πρόγνωση για το Σαββατοκύριακο, πάντως με τα μέχρι στιγμής δεδομένα φαίνεται ότι δεν θα επηρεαστούν τόσο πολύ σε χαμηλά υψόμετρα οι νοτιότερες περιοχές, για παράδειγμα στην Αττική φαίνεται ότι θα έχουμε πυκνές χιονοπτώσεις από τα βόρεια προάστια και βορειότερα και θα θεωρηθεί μεγάλη έκπληξη να χιονίσει πυκνά στο κέντρο της Αθήνας.

Σε κάθε περίπτωση είναι ξεκάθαρο ότι από το Σάββατο το απόγευμα και στη συνέχεια οι νοτιότερες περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας, δηλαδή από τη Θεσσαλία και νοτιότερα ο καιρός θα καταστεί καθαρά χειμωνιάτικος και δεν θα έχει καμία σχέση με αυτό που βιώνουμε τις τελευταίες ημέρες, δηλαδή με τα πολύ μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας και τον υδράργυρο στους 17 με 18 βαθμούς Κελσίου.

Από το Σάββατο έρχεται μία χιονοεισβολή η οποία θα διατηρηθεί τουλάχιστον μέχρι και τη Δευτέρα για τις περισσότερες περιοχές της χώρας. Ιδιαιτέρως στα νησιά του Αιγαίου θα έχουμε βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές χιονοπτώσεις. Ωστόσο οι πεδινές περιοχές θα επηρεάζονται κατά τόπους από το ύψος της κεντρικής Στερεάς και βορειότερα μέχρι τη Μακεδονία και τη Θράκη.

 Στην Αττική την Κυριακή για παράδειγμα η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 4 με 5 βαθμούς στο κέντρο της πόλης, αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε μια πτώση έως και 12 βαθμών μέσα σε διάστημα λιγότερο των 48 ωρών. Στα βόρεια προάστια η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 1 με 2 βαθμούς πάνω από το μηδέν, και εκεί θα έχουμε μία πτώση κατά 12 με 13 μονάδες. Αυτή η κατάσταση θα διατηρηθεί και τη Δευτέρα με κάποιες μικρές αποκλίσεις.  Κάτι ανάλογο θα συμβεί και στη Θεσσαλονίκη με τον υδράργυρο να φτάνει τους 3 με 4 βαθμούς και βεβαίως στις πιο ορεινές και ημιορεινές περιοχές να είναι κολλημένες στους 0 βαθμούς Κελσίου.

Τέλος αυτό που δείχνουν τα μέχρι τώρα στοιχεία είναι ότι δεν μιλάμε για μία ιστορική κακοκαιρία, αλλά για μία κακοκαιρία που θα ταλαιπωρήσει τους πολίτες της χώρας με πολλές και έντονες χιονοπτώσεις».

Αναδημοσιευση από www.newsit.gr