Κρήτη: Εδώ μόνασε ο Άγιος Γερασιμος πριν έρθει στην Κεφαλονιά! (pics)

Ανήμερα της εορτής Του και αναζητώντας τα βήματά Του, η χάρη Του σήμερα μας αξίωσε να επισκεφθούμε στα Χανιά και συγκεκριμένα στο χωριό Μόδι του δήμου Πλατανιά το σπήλαιο του Αγίου μας που μόνασε εδώ για δύο χρόνια από το 1548, πριν έρθει στην Κεφαλονιά και ακολουθήσει την πορεία που όλοι ξέρουμε.

Το σπήλαιο βρίσκεται στην πλαγιά ενός λόφου μέσα σε ένα αρχαίο ελαιώνα σε ένα πραγματικά παραδεισένιο τοπίο. Αξίζει να σημειωθεί πως έχει κάνει μια πολύ καλή δουλειά ο δήμαρχος του Πλατανιά και έχει προστατέψει αλλά και αναδείξει την περιοχή ως οικολογικό και θρησκευτικό πάρκο.
Ο περιποιημένος σήμερα σπηλαιώδης και βραχοσκεπής ναός που γύρω του υπάρχουν απομεινάρια από παλιά κελιά και στην είσοδό του δεσπόζει μια τεράστια λαξευτή πέτρινη γούρνα, από όπου σύμφωνα με την παράδοση, ο Άγιος έπινε νερό το οποίο συγκέντρωνε η γούρνα από τη σταγονοροή ενός σταλακτίτη του σπηλαίου, σήμερα είχε την τιμητική του.

‘Οπως κάθε χρόνο τέτοια μέρα, οι Πλατανιώτες μαζεύτηκαν για να γιορτάσουν και να δοξάσουν τον περαστικό από τα μέρη τους Άγιό μας, τον νέο ασκητή όπως τον αποκαλούν και φυσικά, μετά τη λειτουργία έστησαν το καθιερωμένο τους κρητικό τσιμπούσι με ντόπια εδέσματα παραδοσιακά φαγητά, ψησταριές, κρασιά και τσικουδιές και μην τολμήσεις να φύγεις χωρίς να τιμήσεις το τραπέζι τους…
Χρόνια πολλά στους εορτάζοντες, χρόνια πολλά στο όμορφο νησί μας, χρόνια πολλά σε όλους τους Κεφαλονίτες. Υγεία και προκοπή στα σπιτικά μας!

Από το fb

Marianthi Kostas Floratos Pavlatos