Ν. Ξυδάκης: Επικίνδυνη διατύπωση της ΝΔ για τα δάση οδήγησε στην καταψήφιση του άρθρου 24 για τα ζώα

Παραμένει όμως πάντα η δυνατότητα να εξασφαλιστεί πλήρης προστασία των ζώων με τυπικούς νόμους. Διευκρινήσεις του Νίκου Ξυδάκη για τη μη υπερψήφιση της αναθεώρησης του αρ.24 (προστασία των ζώων) του Συντάγματος.

 

Το γεγονός της μη υπερψήφισης της αναθεώρησης του άρθρου 24 του Συντάγματος, μεταξύ άλλων και από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, σχολίασε νωρίτερα μέσω της σελίδας του ο βουλευτής Β’ Αθηνών και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Ξυδάκης.

Ο Νίκος Ξυδάκης δηλώνει πως δεν αληθεύει ότι η καταψήφιση του εν λόγω άρθρου δε σημαίνει και αδιαφορία για την πρόστασία της άγριας ζωής και τις αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης των ζώων. Αλλά αντιθέτως, στη συγκεκριμένη πρόταση εισήχθη μια επικίνδυνη καταληκτήρια διατύπωση από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, που μπορούσε να αποβεί καταστροφική, ενώ παράλληλα προσέκρουε σε όλη την ισχύουσα νομολογία και αφορά τον ορισμό του δάσους.

Αναλυτικά η ανάρτηση του Νίκου Ξυδάκη:

«Γράφεται ότι όσοι βουλευτές δεν υπερψήφισαν την αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος «προς την κατεύθυνση προστασίας της άγριας ζωής, της ευζωίας όλων των ζωικών ειδών και ιδίως καθιέρωσης αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης, φύλαξης, μεταφοράς και εισαγωγής τους», δεν συμφωνούν με την προστασία των ζώων.

Δεν είναι αληθές. Οσοι επιφυλάχθηκαν για αναθεώρηση του 24 συμφωνούν με την αποτελεσματική και διαρκή προστασία της άγριας ζωής και της ευζωίας όλων των ζωικών ειδών. Η «συνταγματοποίηση» αυτής της προστασίας είναι άλλο θέμα, και αφορά τους κινδύνους που εγκυμονεί η τροποποίηση του άρθρου 24, κάτι που δεν το γνωρίζουν πολλοί συμπολίτες μας.

Στην παρούσα Βουλή, η Νέα Δημοκρατία εξεδήλωσε τη βούληση να ανοίξει η αναθεώρηση του άρθρου 24, με ασαφείς και αόριστες όμως στοχεύσεις, και με μια επικίνδυνη καταληκτήρια διατύπωση, που προσέκρουε σε όλη την ισχύουσα νομολογία και αφορά τον ορισμό του δάσους: «Δάσος λογίζεται η έκταση που, σύμφωνα με τα πορίσματα της επιστήμης, φέρει τα οικεία χαρακτηριστικά κατά την 11η Ιουνίου του 1975», σύμφωνα με την πρόταση της ΝΔ. Δηλαδή αποκλείει την προστασία των δασικών εκτάσεων από παλαιότερα έτη (αεροφωτογραφίες 1945, νομοθεσία 1969), και την ξεκινά το 1975, ημερομηνία ισχύος του τρέχοντος Συντάγματος.

Επειδή, λοιπόν, δεν είναι δυνατόν να δεσμευτεί η επόμενη Βουλή, ρητώς και κατηγορηματικώς, για το περιεχόμενο της αναθεώρησης του άρθρου 24, καθόσον η ΝΔ δεν υπερψήφιζε το φιλοζωικό 24Α, και επειδή υπήρχε κίνδυνος να αναθεωρηθεί το άρθρο 24 ως προς τα περιβαλλοντικά-δασικά και όχι ως προς τα φιλοζωικά, κρίθηκε φρονιμότερο να μην ανοίξει το 24 στην παρούσα φάση.

Παραμένει όμως πάντα η δυνατότητα να εξασφαλιστεί πλήρης προστασία των ζώων με τυπικούς νόμους, ψηφισμένους από τη Βουλή, και να δοθεί η ευκαιρία για ευρύτατη συναίνεση εντός του Κοινοβουλίου. Αυτή η δυνατότητα πρέπει να εξαντληθεί».

Αναδημοσίευση από left.gr