Ο κορονοϊός παραμένει εν υπνώσει στον οργανισμό! Δεν μπορούν να εντοπιστούν όσοι δεν εμφανίζουν συμπτώματα

Ο κορονοϊός εξαπλώνεται στην Ευρώπη, με κρούσματα να εντοπίζονται και σε Δανία και Εσθονία. Κρούσμα μυστήριο στις ΗΠΑ. Γιαπωνέζα που είχε αναρρώσει, βρέθηκε ξανά θετική στον ιό! Ο «χάρτης» των κρουσμάτων.

Μπορεί στην Κίνα, το τελευταίο 24ωρο, να καταγράφηκαν οι λιγότεροι θάνατοι τον τελευταίο μήνα, αλλά ο κορονοϊός συνεχίζει την εξάπλωσή του. Και όχι μόνο εντοπίζονται τα πρώτα κρούσματα σε Δανία και Εσθονία, αλλά η περίπτωση μιας γυναίκας στην Ιαπωνία που νόσησε για δεύτερη φορά, δείχνει ότι ο κορονοϊός μπορεί να μείνει εν υπνώσει στον οργανισμό!

Το περιστατικό με την τουριστική οδηγό στην Ιαπωνία είναι μεν το πρώτο στη χώρα, αλλά ανάλογα περιστατικά έχουν εντοπιστεί και στην Κίνα.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυτό συμβαίνει γιατί, ενδεχομένως, ο κορονοϊός παραμένει εν υπνώσει στον οργανισμό και μπορεί να πλήξει ξανά ασθενή που έχει ήδη αναρρώσει. «Μόλις κάποιος μολυνθεί από την ασθένεια, ενδέχεται ο ιός να παραμένει εν υπνώσει στον οργανισμό του και με σχεδόν ανύπαρκτα συμπτώματα, αν όμως βρει τον δρόμο προς τους πνεύμονες, τότε ενδέχεται να επιδεινωθεί η κατάσταση της υγείας του», δήλωσε ο Φίλιπ Τιέρνο, καθηγητής Μικροβιολογίας και Παθολογίας στην ιατρική σχολή του πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.

Μέχρι σήμερα, σχεδόν δυο μήνες μετά το πρώτο κρούσμα κορονοϊού στην Κίνα, είναι πολλά αυτά που δεν ξέρουμε για τον ιό. «Δεν είμαι βέβαιος ότι δεν είναι διφασική (νόσος), όπως ο άνθρακας», τόνισε ο Φίλιπ Τιέρνο, κάτι που σημαίνει ότι αφού η ασθένεια φαίνεται να υποχωρεί, επανέρχεται.

Για τη Γιαπωνέζα που νόσησε για δεύτερη φορά, διερευνάται τόσο η πιθανότητα δεύτερης λοίμωξης όσο και η μη αποτελεσματική καταπολέμηση του ιού από το ανοσοποιητικό, κατά την πρωτολοίμωξη.

Ο «χάρτης» των κρουσμάτων

Όλες οι χώρες όπου έχουν εντοπιστεί κρούσματα κορονοϊού έχουν πάρει μέτρα για τον περιορισμό εξάπλωσης της νόσου. Ωστόσο, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα της επιδημιολογικής ανάλυσης και μαθηματικών μοντέλων κινδύνου διεθνούς ομάδας επιστημόνων από τα πανεπιστήμια του Σικάγο και της Καλιφόρνιας στις ΗΠΑ και της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου στη Βρετανία, φαίνεται ότι εκτιμώμενη αποτελεσματικότητα των μέτρων διαλογής πιθανών κρουσμάτων είναι κάτω του 50%.

«Ο θεμελιώδης περιορισμός όλων αυτών των μέτρων διαλογής είναι η αδυναμία εντοπισμού των ασυμπτωματικών φορέων που δεν έχουν εκδηλώσει συμπτώματα και αγνοούν την παρουσία της λοίμωξης. Επομένως, σε περιοχές όπου υπάρχει συρροή κρουσμάτων, τα γενικά μέτρα ατομικής υγιεινής καθίστανται καθοριστικά για την πρόληψη», τονίζει ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος.

Σύμφωνα με τα διαρκώς ανανεωμένα επιδημιολογικά δεδομένα της ιστοσελίδας του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, έως σήμερα έχουν επιβεβαιωθεί 82.164 κρούσματα και 2.801 θάνατοι σε 44 χώρες παγκοσμίως. Μετά την Κίνα, η Νότια Κορέα ακολουθεί με 1.595 κρούσματα και 13 θανάτους και ακολουθεί η Ιταλία με 453 κρούσματα και 12 θανάτους, η Ιαπωνία με 189 κρούσματα και 3 θανάτους, και το Ιράν με 139 επιβεβαιωμένα περιστατικά και 19 θανάτους.

Όπως αναφέρει ο κ. Δημόπουλος πλέον τα νέα κρούσματα ημερησίως είναι περισσότερα στα κράτη εκτός Κίνας, από ότι στην Κίνα.

Χθες επιβεβαιώθηκαν τα πρώτα κρούσματα σε Ελλάδα, Βραζιλία, Γεωργία, Πακιστάν, Βόρεια Μακεδονία. Σε όλες τις περιπτώσεις οι ασθενείς είχαν ταξιδέψει πρόσφατα είτε στην Ιταλία είτε στο Ιράν.

Σήμερα, εντοπίστηκαν τα πρώτα κρούσματα στη Δανία και την Εσθονία, καθώς και δυο νέα στη Βρετανία. Προβληματισμό προκαλεί και το νέο κρούσμα στις ΗΠΑ. Ασθενής στην Καλιφόρνια βρέθηκε θετικός σε κορονοϊό, ενώ δεν είχε ταξιδέψει στο εξωτερικό ούτε και είχε έρθει σε επαφή με κάποιον που να έχει νοσήσει.

Στη Δανία, το πρώτο κρούσμα είναι ένας άνδρας που επέστρεψε από τη βόρεια Ιταλία, όπου είχε πάει για διακοπές σε χιονοδρομικό κέντρο. Ο ασθενής έχει τεθεί σε απομόνωση στο σπίτι του.

Στην Εσθονία, ο πρώτος ασθενής από κορονοϊό είναι ένας Ιρανός υπήκοος, μόνιμος κάτοικος της Εσθονίας, ο οποίος πρόσφατα είχε επισκεφτεί την πατρίδα του.

Το υπουργείο Υγείας του Ιράκ ανακοίνωσε εξάλλου ότι κατέγραψε το έκτο κρούσμα μόλυνσης από τον ιό που προκαλεί επιδημία πνευμονίας. Πρόκειται για έναν νεαρό που είχε ταξιδέψει στο Ιράν.

Στο Ιράν, ο αριθμός των νεκρών έχει πλέον φτάσει τους 22, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο Irna. Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στη χώρα φτάνει τα 141, όμως δεν διευκρινίζεται αν οι νεκροί περιλαμβάνονται στον αριθμό των κρουσμάτων.

Στο μεταξύ στο Κουβέιτ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του covid-19 ανέρχονται σε 43, σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Υγείας, ο οποίος πρόσθεσε ότι όλα αφορούν ανθρώπους που είχαν ταξιδέψει στο Ιράν.

«Αντιμέτωποι με πανδημία»

Την ώρα που τα κρούσματα αυξάνονται παγκοσμίως αλλά ο ΠΟΥ παραμένει σχετικά καθησυχαστικός, ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Σκοτ Μόρισον μιλά για πανδημία!

Όλες οι ενδείξεις κατατείνουν στο ότι ο κόσμος οδεύει να βρεθεί αντιμέτωπος με πανδημία του κοροναϊού, προειδοποίησε ο Μόρισον, ανακοινώνοντας σειρά μέτρων έκτακτης ανάγκης για να περιοριστεί η εξάπλωση της ασθένειας COVID-19.

«Όλες οι ενδείξεις κατατείνουν στο ότι ο κόσμος σύντομα θα μπει στη φάση της πανδημίας του κοροναϊού», τόνισε ο Μόρισον κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στην Καμπέρα. «Και ως αποτέλεσμα συμφωνήσαμε σήμερα και θέτουμε σε εφαρμογή (…) το σχέδιο εκτάκτου ανάγκης για την αντίδραση» στην επιδημία», είπε.

Ανάμεσα στα μέτρα που προβλέπονται είναι η παράταση της απαγόρευσης εισόδου στους ταξιδιώτες από την Κίνα κατά τουλάχιστον μία ακόμη εβδομάδα. Σύμφωνα με τον Αυστραλό πρωθυπουργό δεν υπάρχει ακόμη ανάγκη να ανασταλούν οι μεγάλες συγκεντρώσεις ανθρώπων, όπως οι λειτουργίες σε εκκλησίες ή οι αγώνες ποδοσφαίρου, ή άλλες αθλητικές διοργανώσεις.

Πηγή: newsit.gr