Ο Κώστας Τουλάτος «υπεύθυνος» για την προβολή των Πουλάτων στην Ατλάντα!

Φαίνεται πως σε αυτή τη ζωή τίποτα δεν είναι τυχαίο και τα πάντα έχουν την εξήγησή τους!

Εχθές δημοσιεύσαμε ρεπορτάζ αναφορικά με το Hellenic Dance Festival 2019 που διεξήχθη το περασμένο Σαββατοκύριακο στην Ατλάντα των Ηνωμένων Πολιτειών και στο οποίο ο ομογενειακός σύλλογος Orpheus Hellenic Folklore Society από την πόλη του Σικάγο έλαβε τη δεύτερη θέση, χορεύοντας παραδοσιακούς χορούς των Πουλάτων.

Η φυσιολογική χαρά που μας προκάλεσε η είδηση, συνοδεύτηκε από την εύλογη απορία, πως προέκυψε η τιμητική αυτή αναφορά στο χωριό μας. Τελικά «δράστης» δεν ήταν άλλος από τον συγχωριανό μας χοροδιδάσκαλο και πρόεδρο του Ελληνικού Συλλόγου Διάσωσης & Διάδοσης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς «Ηγέχορος», Κώστα Τουλάτο.

Ο Κώστας ήταν αυτός που δίδαξε στον δάσκαλο του Orpheus κ. Αντώνη Πλατύ τους παραδοσιακούς Κεφαλλονίτικους χορούς και τον τρόπο που τους αποδίδουμε στα Πουλάτα. Γιατί όπως μας επισήμανε ο Κώστας, μπορεί οι χοροί και τα τραγούδια της Κεφαλλονιάς να είναι κοινά σε όλο σχεδόν το νησί, ωστόσο τα χορευτικά μοτίβα διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή. Με άλλον τρόπο χορεύουμε επί παραδείγματι τον μπάλο ή τον Διβαρίτικο στα Πουλάτα και με άλλον τρόπο στα Διλινάτα, στην Πύλαρο ή στο Ληξούρι. Και αυτή ακριβώς τη μοναδικότητα ήθελε να μεταδώσει στον κ. Πλατύ και αυτός με τη σειρά του στους ομογενείς μαθητές του. Άλλωστε ένα από τα κύρια ζητούμενα στη διδασκαλία των παραδοσιακών χορών είναι πως θα αποφευχθεί η στείρα μετάδοσή τους χωρίς την επίγνωση των συνθηκών και των προϋποθέσεων που τους δημιούργησαν και χωρίς να δίνεται η δέουσα έμφαση στο ύφος, το στυλ και το λαογραφικό τους περιεχόμενο και υπόβαθρο. Και αυτά ήταν τα στοιχεία που ήθελε να μεταδώσει ο Κώστας. Τον ιδιαίτερο δηλαδή τρόπο που αντιμετωπίζουμε στα Πουλάτα τη μουσικοχορευτική μας παράδοση ακολουθώντας τα βήματα των πατέρων και των παππούδων μας.

Κώστα σε ευχαριστούμε που φροντίζεις μέσα από τη δουλειά σου να προβάλεις το χωριό μας και κύριε Πλατύ σας ευχαριστούμε που μεταφέρατε στην άλλη άκρη του κόσμου τη μουσική μας παράδοση και σας ευχόμαστε πάντα επιτυχίες.

 

Πηγή: www.poulatakefalonias.gr