O πανικός στη Ερμού μετά το σεισμό στη Αττική – Χιλιάδες στο δρόμο ενώ η Αθήνα ήταν χωρίς ρεύμα

Πανικός επικράτησε στην Ερμού τα πρώτα λεπτά μετά τον ισχυρό σεισμό. Καθώς υπήρξε διακοπή ρεύματος οι συναγερμοί άρχισαν να χτυπάνε ενώ κόσμος εκκένωνε τα κτίρια.   Τρομοκρατημένοι πελάτες καταστημάτων και εργαζόμενοι έβγαιναν στο δρόμο όπου επικράτησε το αδιαχώρητο ενώ την ίδια ώρα όλοι επιχειρήσουν να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά με τους δικούς τους.

Το δίκτυο επικοινωνίας είχε καταρρεύσει και για αρκετή ώρα υπήρχε πρόβλημα.   Όπως έγινε γνωστό κατέρρευσε ακατοίκητο σπίτι στην οδό Ερμού 90 και έχει προκληθεί ζημιές σε όχημα που ήταν σταθμευμένο μπροστά στο κτίριο. Οι σεισμολόγοι τονίζουν πως δεν πρέπει οι πολίτες να πανικοβάλλονται.   Πριν από λίγο, εκ μέρους των τεσσάρων φορέων συγκρότησης του Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ανακοινώθηκε ότι σήμερα στις 14:13 ώρα Ελλάδος, οι σεισμογράφοι τους κατέγραψαν ισχυρή σεισμική δόνηση, με μέγεθος 5,1 βαθμών της κλίμακας Richter, που προέρχεται από απόσταση 23 χλμ. ΒΔ της Αθήνας.

Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται 23 Χλμ. ΒΔ της Αθήνας.   Ο σεισμός έγινε αισθητός σε ολόκληρο το λεκανοπέδιο και στην κεντρική Ελλάδα.   Ο καθηγητής Ευθύμης Λέκκας είπε ότι δεν έχει εξακριβωθεί ακόμα το ρήγμα που τον προκάλεσε, δηλαδή εάν προέρχεται από το ίδιο ρήγμα που προκάλεσε τον φονικό σεισμό του 1999 ή από κάποιο παρακλάδι αυτού.   Ο κ. Λέκκας τόνισε ότι θα πρέπει οι πολίτες για τις επόμενες ώρες να είναι ήρεμοι, ενώ επισήμανε ότι οι επιστήμονες παρακολουθούν τη μετασεισμική δραστηριότητα μέχρι να βεβαιωθούν εάν ήταν ο κύριος σεισμός.

Σεισμός στην Αθήνα – Τι καταγράφουν ΤΩΡΑ οι σεισμογράφοι, συνεχείς οι μετασεισμοί

Γ. Παπαδόπουλος: Άγνωστο αν ήταν ο κύριος σεισμός

Οι επόμενες ώρες είναι κρίσιμες σύμφωνα με τον σεισμολόγο

Άγωνστο παραμένει ακόμη και για τους σεισμολόγους, αν ο σεισμός των 5,3Ρίχτερ στην βορειοδυτική Αττική, είναι ο κύριος σεισμός ή ήχι, όπως είπε ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόμουλος στην ΕΡΤ.

 

Σεισμός τώρα: Κατέρρευσε ακατοίκητο σπίτι στην Ερμού.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια αναφορά για τραυματίες

Κατέρρευσε ακατοίκητο σπίτι στην οδό Ερμού 90 και έχει προκληθεί ζημιές σε όχημα που ήταν σταθμευμένο μπροστά στο κτίριο. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια αναφορά για τραυματίες. Παράλληλα, η Πυροσβεστική έχει δεχθεί μέχρι στιγμής 15 κλήσεις για απεγκλωβισμούς από ασανσέρ.

Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,1 Ρίχτερ έγινε αισθητή πριν από λίγο στο νομό Αττικής. Όλος ο νομός και ο Πειραιάς ταρακουνήθηκαν πολύ. Το εστιακό βάθος εντοπίζεται στα 12 χιλιόμετρα. Οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν πως το επίκεντρο του σεισμού ήταν 23 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Αττικής, κοντά στην Πάρνηθα. Πιο συγκεκριμένα, οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν πως το επίκεντρο του σεισμού ήταν η Μαγούλα και πιο συγκεκριμένα σε απόσταση 3 χλμ.

Στο κέντρο της Αθήνας υπάρχουν αναφορές για ζημιές, ενώ όλες οι μαρτυρίες από ανθρώπους στην Αττική, με τους οποίους ήρθε σε επαφή το ethnos.gr κάνουν λόγο για ισχυρή δόνηση.

Τι δήλωσε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ για τον σεισμό των 5,3 ρίχτερ.

Ως μια ιδιαίτερα ισχυρή σεισμική δόνηση, η οποία έγινε αισθητή τόσο στο Λεκανοπέδιο της Αττικής όσο και σε περιοχές όπως η Στερεά αλλά και η Πελοπόνησος, περιγράφει ο πρόεδρος του οργανισμού του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, τον σεισμό των 5,3 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ που σημειώθηκε στις 14:13 με επίκεντρο την Πάρνηθα στο ύψος της Μαγούλα Αττικής.

Η ΠΑΡΝΗΘΑ «ΞΑΝΑΞΥΠΝΗΣΕ» – ΌΛΗ Η ΑΘΗΝΑ ΒΓΗΚΕ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ

Σκηνές που θυμίζουν 1999 διαδραματίζονται αυτή την ώρα στην Αθήνα. Όλοι οι πολίτες βγήκαν στους δρόμους σε κατάσταση υστερίας αφού η δόνηση ήταν ισχυρότατη και με μεγάλη διάρκεια. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το επίκεντρο βρίσκεται στους πρόποδες της Πάρνηθας από την πλευρά της Μαγούλας.

Μεγάλος σεισμός αναστάτωσε την Αθήνα στις 14:13 το μεσημέρι της Παρασκευής (19.07.2019) και έγινε αισθητός σε πολλές περιοχές της Αττικής.

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι το επίκεντρο του σεισμού ήταν 23 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Αθήνας, κοντά στη Μαγούλακαι η έντασή του 5,3 Ρίχτερ. Το εστιακό βάθος ήταν 12,9 χιλιόμετρα.

Υπάρχουν ήδη πληροφορίες κ Δύσκολες είναι οι επικοινωνίες μετά τον ισχυρό σεισμό των 5 Ρίχτερ που σημειώθηκε πριν λίγο με επίκεντρο κοντά στη Μαγούλα, περίπου 20 χιλιόμετρα από την Αθήνα.

Ο σεισμός ήταν μικρού εστιακού βάθους 12χλμ σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο για αυτό συνοδεύτηκε από μεγάλη ένταση και βοή και έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Αθήνα, όπως εξήγησε ο κ. Παπαζάχος. Ο καθηγητής σημείωσε επίσης πως ο σεισμός προέρχεται από τον ίδιο εστιακό χώρο του σεισμού του 1999. Συνέστησε ψυχραιμία στους πολίτες διευκρινίζοντας ότι θα ακολουθήσουν πολλοί μετασεισμοί

Προβλήματα έχουν αναφερθεί τόσο στα δίκτυα σταθερής τηλεφωνίας όσο και της κινητής, και πολλοί είναι εκείνοι που προσπάθησαν, χωρίς αποτέλεσμα, να επικοινωνήσουν με τους οικείους τους.

Είτε οι γραμμές δεν ανοίγουν καθόλου είτε πέφτουν. Πάντως τα προβλήματα δείχνουν να είναι παροδικά.

Το αρχικό μέγεθος του σεισμού είχε υπολογιστεί στα 5,3 Ρίχτερ και στη συνέχεια αναθεωρήθηκε στα 5,1 και πριν λίγο στα 5.άνουν για διακοπές ρεύματος σε αρκετές περιοχές αλλά και για προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες.

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι το επίκεντρο του σεισμού ήταν 23 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Αθήνας, κοντά στη Μαγούλα και η έντασή του 5,1 Ρίχτερ. Το εστιακό βάθος ήταν 12,9 χιλιόμετρα.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση για το σεισμό στην Αθήνα: «Εκ μέρους των τεσσάρων φορέων συγκρότησης του Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ανακοινώνει ότι σήμερα στις 14:13 ώρα Ελλάδος, οι σεισμογράφοι τους κατέγραψαν ισχυρή σεισμική δόνηση, με μέγεθος 5,1 βαθμών της κλίμακας Richter, που προέρχεται από απόσταση 23 χλμ. ΒΔ της Αθήνας. Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται 23 Χλμ. ΒΔ της Αθήνας«.

Υπάρχουν ήδη πληροφορίες κάνουν για διακοπές ρεύματος σε αρκετές περιοχές αλλά και για προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες.

Στο Παγκράτι ο σεισμός ήταν τόσο ισχυρός που κόσμος βγήκε στους δρόμους, όπως και στη Γλυφάδα και στην Αργυρούπολη.

Αναδημοσιευση από www.contraseolous.gr