Ορέστης Καππάτος: Η πρόγνωσή μου για τον καιρό-Τι θα γίνει στην Κεφαλονιά

Γράφω ένα κείμενο για πρόγνωση καιρού και για να εξηγούμαι,κάνω την ανάρτηση 30 ώρες πριν την εμφάνιση της κακοκαιρίας στην χώρα και περίπου 48 ώρες πριν να φθάσει στην Αττική. Πρόγνωση νωρίτερα δεν γινόταν , διότι ακόμα και αυτήν την στιγμή που γράφω, τα μοντέλα καιρού έχουν τάση μεταβολής. Σε καμία περίπτωση η χιονοκακοκαιρία δεν θα προσεγγίσει τον Φεβρουάριο του 2008. (άρα η κορυφαία σχεδόν 10ετίας πάει περίπατο…) . Η ιστορικότητα αυτής της κακοκαιρίας, έγκειται στο γεγονός ότι είναι το τέταρτο κύμα ψυχρής εισβολής σε δυο μήνες, κάτι εξαιρετικά σπάνιο.
Η ανάρτησή μου , πάλι για λόγους ευκολίας, έχει χωρισθεί σε τέσσερις παραγράφους:

α) Αργά την νύκτα της Παρασκευής 22/2, προβλέπονται χιόνια στην Βόρεια χώρα. Ξημερώνοντας το Σάββατο τα χιόνια θα επεκταθούν και στην Κεντρική χώρα , ακόμα και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο. Στην Χαλκιδική, στην Θάσο, στις Σποράδες, στα νησιά Ανατολικού Αιγαίου θα δουν χιόνι. Εύβοια επίσης πολύ χιόνι και εκεί. Μέσα στην ημέρα του Σαββάτου τα χιόνια θα επεκταθούν σε Ήπειρο , Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Βοιωτία, καθώς και σε ορεινές – ημιορεινές περιοχές της Πελοποννήσου. Και στην πόλη της Θεσσαλονίκης θα χιονίσει, αν και πιστεύω ότι τα δυο τελευταία κύματα χιονιά ήταν πιο καλά για περιοχές μέσα στην πόλη. Επίσης θα γράψω κάτι, μάλλον με λίγο ρίσκο …Πιστεύω ότι προς το βράδυ του Σαββάτου, πάλι σε περιοχές της Κέρκυρας,θα πέσει χιόνι…

β) Αττική. Αργά το απόγευμα προς την νύκτα του Σαββάτου (νωρίτερα μην περιμένετε τίποτε) , θα ξεκινήσει η χιονόπτωση στα βόρεια του νομού, η οποία την νύκτα θα επεκταθεί σε όλα τα γύρω βουνά της Αττικής, (Τρελέ ζούμε στα άσπρα να σε δούμε …Για όσους δεν ξέρουν «Τρελός» , ονομάζεται το βουνό του Υμηττού), σε περιοχές κοντά σε βουνά και σε όλα τα Βόρεια προάστια. Επίσης σε Ελευσίνα, Μέγαρα, Βίλλια, Οινόη, Μάνδρα, Φυλή, Αχαρνές, Θρακομακεδόνες, Τατόι, Αυλώνα, Καπανδρίτι, Μαλακάσα, Δροσιά, Άγιο Στέφανο. (και σε όμορες περιοχές πχ Πεύκη,Κηφισιά,Λυκόβρυση. Η αναφορά που κάνω είναι ενδεικτική για να οριοθετήσω το «τόξο χιονόπτωσης»). Αλλά και σε κοντινές περιοχές , όπως Σχηματάρι, Τανάγρα, Θήβα. Θα ήθελα να τονίσω ότι και αυτό το κύμα χιονιά, σε καμία περίπτωση ,δεν είναι ο χιονιάς των Ιανουαρίου 2002, Τσικνοπέμπτης 2004 και Φεβρουαρίου 2008. Και επειδή πάντα είχα το θάρρος της γνώμης μου , θα κάνω μια προσπάθεια πρόβλεψης για τα πιο πεδινά τμήματα του Λεκανοπεδίου και να πω ότι δεν θα το στρώσει. Ίσως κάτι να πέφτει από τον ουρανό…Μέχρι εκεί. Προσωπικά πιστεύω ότι το κύμα αυτό δεν θα φθάσει το κύμα χιονιά της 7ης – 8ης Ιανουαρίου. Και αυτό αποτελεί μια μικρή διαφωνία με τους συναδέλφους στην ΕΜΥ , όσον αφορά το έκτακτο δελτίο. Οι εξαίρετοι συνάδελφοί μου, πάντα γνωρίζουν ότι είχα και έχω το θάρρος της γνώμης και θα μου επιτρέψουν να διαφοροποιηθώ , χωρίς να θρέφω δάφνες δόξας την Δευτέρα το πρωί , αλλά πάντα έτοιμος να πω Mea Culpa, αν πέσω έξω.

γ) Υπόλοιπες περιοχές , αρκετές βροχές και κατά τόπους ισχυρές καταιγίδες. Ίσως το βράδυ του Σαββάτου να χιονίσει στα ορεινά της Κρήτης. Στο Αιγαίο ,οι βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι θα είναι πολύ ενισχυμένοι το Σάββατο και σίγουρα σε Κεντρικά και Βόρεια τμήματα θα υπάρξουν προβλήματα.

δ) Κεφαλονιά. (γίνεται να σε ξεχάσω???) Το Σάββατο 23/2/2019, θα σημειωθεί χιονόπτωση σε ορεινές περιοχές, η οποία δεν θα είναι ισχυρή όπως αυτή της 4ης Ιανουαρίου 2019.

Κλείνοντας να σημειώσω ότι έρχεται κρύο, αρκετό κρύο και παγετός σε πολλές περιοχές.

Από το fb του μετεωρόλογου Ορέστη Καππάτου