”Παγκόσμιος φονιάς” ο Covid-19: Ο ιός σκοτώνει & νέους – Ανησυχία για τα περιστατικά σε Κρήτη, Καστοριά, Ξάνθη

Οι θάνατοι τριών νέων ανθρώπων τα τελευταία 24ωρα, μίας 41χρονης στην Καστοριά, ενός 42χρονου στην Κρήτη και εσχάτως ενός 46χρονου στην Ξάνθη  επιβεβαίωσαν με τον πιο τραγικό τρόπο όλα όσα έλεγαν το προηγούμενοι διάστημα οι λοιμωξιολόγοι. Ότι δηλαδή, καμία ηλικιακή ομάδα δεν είναι άτρωτη στον κορωνοϊό.

Μπορεί να επιδημιολογικά στοιχεία να συνεχίζουν να αποδεικνύουν παγκοσμίως ότι πιο ευάλωτοι στον ιό είναι οι ηλικιωμένοι αλλά και όσοι αντιμετωπίζουν χρόνια σοβαρά προβλήματα υγείας, ωστόσο, ο κορωνοϊός δείχνει σε αρκετές περιπτώσεις ότι δεν κάνει διακρίσεις.

Χτυπά και νέους ανθρώπους, είτε έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας είτε όχι ενώ δυστυχώς κάποια από τα κρούσματα – όπως έγινε στην Καστοριά, στην Κρήτη και στην Ξάνθη – καταλήγουν.

Και αυτό είναι κάτι που τρομάζει τους επιστήμονες κι ενισχύει την πεποίθηση ότι μόνο η καραντίνα και τα αυστηρά μέτρα αυτοπροστασίας μπορούν να περιορίσουν τους θανάτους.

Ειδικά από τη στιγμή που ελέγχεται αν εκτός από τους νέους πλήττονται και πολίτες που δεν έχουν υποκείμενα νοσήματα, καταρρίπτοντας το μύθο ότι ο ιός σκοτώνει μόνο ηλικιωμένος και ανοσοκατασταλμένους.

Κορωνοϊός: Συγκλονιστική μαρτυρία Βρετανού ασθενή με τον ιό

Η Ελλάδα μετρά ένα μήνα από την καταγραφή του πρώτου κρούσματος κορωνοϊού στη χώρα και ήδη ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του φονικού ιού ξεπερνά τα 800. Οι νεκροί ανήλθαν σήμερα σε 23, με τελευταίο θύμα έναν 46χρονο στρατιωτικό στην Ξάνθη.

Στην ιστοσελίδα του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), δημοσιεύτηκε σήμερα η έκθεση όπου παρουσιάζονται τα ευρήματα από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κορονοϊό (COVID-19) στην Ελλάδα, με βάση τα στοιχεία που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι τις 25 Μαρτίου 2020 και ώρα 19:00.

Όπως αναφέρεται, έχουν επιβεβαιωθεί εργαστηριακά 835 κρούσματα COVID-19, εκ των οποίων 92 νέα σε σχέση με την προηγούμενη έκθεση της 24/03/2020.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, στην Αθήνα τα κρούσματα ανέρχονται σε 442. Ακολουθούν η Ηλεία με 43, η Ανατολική Αττική με 39, η Θεσσαλονίκη με 38. Όλα τα στοιχεία στον πίνακα που ακολουθεί:

Κρούσματα COVID-19 με νοσηλεία: Έχουν καταγραφεί 225 (26.9%) κρούσματα με νοσηλεία σε νοσοκομείο, εκ των οποίων 69 (30.7%) διασωληνώθηκαν, και 22 (9.8%) έχουν καταλήξει (σ.σ. με βάση τα στοιχεία που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι τις 25 Μαρτίου 2020 και ώρα 19:00).

Κορωνοϊός: Σε ποιες επιφάνειες αντέχει περισσότερο;

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ, στις 25 Μαρτίου 2020 συνεχίζουν να νοσηλεύονται 139 ασθενείς, εκ των οποίων 53 (38.1%) έχουν διασωληνωθεί. Υπενθυμίζεται πως τα στοιχεία περιλαμβάνουν και ασθενείς που νοσηλεύτηκαν ή διασωληνώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες, αλλά δηλώθηκαν και καταγράφηκαν στον ΕΟΔΥ το τελευταίο 24ωρο.

Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν εξετάσεις για τον νέο κορονοϊό και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν (θετικά και αρνητικά), έχουν συνολικά ελεγχθεί 10495 κλινικά δείγματα, εκ των οποίων τα 745 (7.1%) θετικά στον κορονοϊό.

Πηγή: pentapostagma.gr