Παρέλαση 25ης Μαρτίου με face control στην Αθήνα – Περισσότεροι οι αστυνομικοί από τον κόσμο – Γιούχες, αποδοκιμασίες και «Μακεδονία Ξακουστή» (video)

Πάνω από 1.600 αστυνομικοί είτε ένστολοι, είτε με πολιτικά είχαν επιφορτιστεί με το έργο της διαφύλαξης της ηρεμίας κατά την διάρκεια τηςπαρέλασης της 25ης Μαρτίου. Ο κόσμος ήταν λιγοστός σε σχέση με άλλες χρονιές. Και όσοι είχαν βρεθεί στο Σύνταγμα για να διαμαρτυρηθούν για την Συμφωνία των Πρεσπών, ήταν αποκλεισμένοι σε σημεία μη ορατά. Μόνο, όταν τελείωσε η παρέλαση και ενώ γίνονταν οι καθιερωμένες δηλώσεις στάθηκαν στην λεωφόρο Αμαλίας σε στενό όμως αστυνομικό κλοιό και τραγουδούσαν το «Μακεδονία Ξακουστή» αλλά και φώναζαν συνθήματα κατά των πολιτικών.

Την παρέλαση άνοιξαν οι ανάπηροι πολέμου και οι αδελφές νοσοκόμες του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Ακολούθησε η επιβλητική μηχανοκίνητη φάλαγγα από την οποία ξεχώρισαν τα εντυπωσιακά και υπερσύγχρονα άρματα μάχης ΛΕΟΠΑΡΝΤ (LEO 2 HEL και LEO 1 Α5). Στη συνέχεια παρέλασαν τα ειδικά οχήματα του Μηχανικού, για την άρση πάσης φύσεως κωλυμάτων στην ξηρά και τη θάλασσα και την εκκαθάριση ναρκοπεδίων

Τη φάλαγγα των πεζοπόρων τμημάτων άνοιξαν οι Εύζωνοι, και ακολούθησαν το τμήμα πολεμικών σημαιών του Στρατού, και ο λόχος απόδοσης τιμών. Σε ακριβείς σχηματισμούς παρήλασαν τα τμήματα των παραγωγικών σχολών των κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Το ιδιαίτερο χειροκρότημα του κοινού απέσπασαν για άλλη μία χρονιά τα στελέχη των ειδικών δυνάμεων -πεζοναύτες, καταδρομείς, υποβρύχιοι καταστροφείς αλεξιπτωτιστές- και της 71ης αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας με το εντυπωσιακό παράστημά τους.

Πάνω από τον χώρο της παρέλασης πέταξαν σε άψογους σχηματισμούς αεροσκάφη F-16 block 52, MIRAGE 2000-5 και F-4 της Πολεμικής Αεροπορίας, ελικόπτερα Απάτσι, Σινούκ ΝΗ-90 της Αεροπορίας Στρατού, ελικόπτερα Σικόρσκι και ΑΒ-212 του Πολεμικού Ναυτικού και ελικόπτερα των σωμάτων ασφαλείας.

Η Ελληνική Αστυνομία συμμετείχε με τους δικυκλιστές των ειδικών ομάδων «ΔΙΑΣ» και «Ζ», διάφορα περιπολικά της ‘Αμεσης Δράσης και με δύο ουλαμούς Δοκίμων Υπαστυνόμων της Σχολής Αξιωματικών της ΕΛΑΣ.

Το Πυροσβεστικό Σώμα συμμετείχε με μοτοσικλετιστές, ερπυστριοφόρα παντοδαπούς εδάφους, υδροφόρα πυροσβεστικά οχήματα, έναν ουλαμό Δοκίμων Ανθυποπυραγών και ένα τμήμα της ειδικής μονάδας αντιμετώπισης καταστροφών που αποτελείτο από ορειβάτες, διασώστες και αυτοδύτες.

Το Λιμενικό Σώμα συμμετείχε με μικτό τμήμα ανδρών γυναικών, και τμήματα του Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών, της Υπηρεσίας Διασωστών και της Μονάδας Υποβρυχίων Καταστροφών.

Δείτε όλη την στρατιωτική παρέλαση της 25ης Μαρτίου όπως την μετέδωσε το newsit.gr

 Η παρέλαση της 25ης Μαρτίου ήταν εντυπωσιακή όπως κάθε χρονιά άλλωστε. Πριν ξεκινήσει τελέστηκε η δοξολογία στην Μητρόπολη Αθηνών όπου έγινε το πρώτο παρατράγουδο. Την ώρα που ο Προκόπης Παυλόπουλος επιθεωρούσε τα αγήματα έξω από την Μητρόπολη, ένας άνδρας περίπου 45 ετών προσπάθησε να σπάσει τον αστυνομικό κλοιό και να του επιτεθεί. Όμως οι αστυνομικοί αντέδρασαν ακαριαία.

Στο Σύνταγμα ο κόσμος είχε αρχίσει να συγκεντρώνεται προκειμένου να παρακολουθήσει την παρέλαση της 25ης Μαρτίου. Και εκεί έγινε η πρώτη παρέμβαση από αστυνομικούς. Ένας άνδρας με μια ελληνική σημαία απομακρύνθηκε από αστυνομικούς με πολιτικά.

Τα πράγματα κυλούσαν ήρεμα και η παρέλαση της 25ης Μαρτίου ξεκίνησε με τις εικόνες να εντυπωσιάζουν από τα άρματα μάχης αλλά και τους ένστολους. Εντυπωσιακές ήταν και οι εικόνες από την παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων στην παρέλαση. Οι αστυνομικοί περισσότεροι από τους πολίτες.

Την ίδια ώρα γινόταν γνωστό ότι στην Καλλιθέα γινόντουσαν άγρια επεισόδιαπριν την μαθητική παρέλαση όταν ακροδεξιοί και νεοναζί προσπάθησαν να επιτεθούν σε αριστερές οργανώσεις. Όταν η αστυνομία τους απώθησαν έπεσαν μέχρι και μολότοφ, ενώ έγιναν προσαγωγές.

Η στρατιωτική παρέλαση της 25ης Μαρτίου στην Αθήνα είχε στιγμές συγκίνησης αφού λίγο πριν την έναρξη η μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού παιάνισε το εμβατήριο «Μακεδονία Ξακουστή», ενώ το ίδιο εμβατήριο ακούστηκε και την ώρα που έκαναν παρέλαση οι Εύζωνες.

Με την λήξη της παρέλασης της 25ης Μαρτίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και πολιτικοί έκαναν τις καθιερωμένες δηλώσεις. Τότε, αρκετός κόσμος συγκεντρώθηκε σε μικρή απόσταση από το σημείο και άρχισε να ψάλλει το «Μακεδονία Ξακουστή» να φωνάζει συνθήματα κατά των πολιτικών και να λέει και τον εθνικό ύμνο.

Αναδημοσίευση από www.newsit.gr