Ποινικές διώξεις σε Δούρου, Ψινάκη και άλλους 18, για τους νεκρούς στο Μάτι

Τον δρόμο για το ανακριτικό γραφείο πήρε η δικογραφία που σχηματίστηκε για την τραγωδία στο Μάτι, με τους εισαγγελείς να ασκούν ποινικές διώξεις σε βάρος 20 ατόμων για την φονική πυρκαγιά.

Με τη διάταξη τους οι εισαγγελείς ζητούν την άσκηση ποινικής δίωξης για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια κατά συρροή, των σωματικών βλαβών από αμέλεια κατά συρροή και του εμπρησμού από αμέλεια (όλα πλημμελήματα) κατά περίπτωση σε βάρος δημάρχων, αιρετών, της περιφέρειας, της γραμματείας πολιτικής προστασίας, της ελληνικής αστυνομίας αλλά και της πυροσβεστικής.
Μέσα από την διάταξη προκύπτουν ευθύνες για όσα δεν έγιναν στο επίπεδο της πρόληψης αλλά και κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς, καθώς υπήρξε πλήρης έλλειψη συντονισμού των εμπλεκομένων φορέων με αποτέλεσμα να κάνουν ζωντανοί 100 άνθρωποι.

Για αυτό το λόγο, εξαιτίας της σοβαρότητας της υπόθεσης η δικογραφία θα χρεωθεί στον ανακριτή, όπως άλλωστε έμεινε στην περίπτωση της Ρικομέξ αλλά και του ναυαγίου του Σάμινα.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι εισαγγελείς ζητούν την απαλλαγή 4 εμπλεκομένων προσώπων, ωστόσο τον τελικό λίγο θα έχει ο εισαγγελείς Εφετών.

Η φονική πυρκαγιά άνοιξε ωστόσο εκτός από αυτήν την δικογραφία, την βασική, άλλες έξι, οι όποιες είναι ακόμη εκκρεμείς στην προκαταρκτική έρευνα.

Πρόκειται για μια δικογραφία που έχει σταλεί στον εισαγγελέα του Ναυτοδικείου, μια ακόμη που πήρε το δρόμο για το στρατοδικείο, μια δικογραφία σχετικά με τος πολεοδομικές παρεμβάσεις και μια ακόμη για τις αναντιστοιχίες στις συνομιλίες της πυροσβεστικής.

Τέλος υπάρχει μια ακόμη δικογραφία που αφορά τα εναέρια μέσα που όμως δεν «σηκώθηκαν» από την Ελευσίνα.

Μέσα στα 20 πρόσωπα περιλαμβάνεται και ο 64χρονος που από αμέλεια του ξεκίνησε η φονική πυρκαγιά, ο οποίος αντιμετωπίζει και τις τρεις κατηγορίες.

Η δικογραφία περιλαμβάνει τουλάχιστον 350 καταθέσεις και ψηφιακό υλικό και όπως έλεγαν δικαστικές πήγες είναι τόσο μεγάλη όσο ένα… δωμάτιο.

Η έρευνα διενεργήθηκε από τους εισαγγελείς Ηλία Ζαγοραίο, Κώστα Σπυρόπουλο και Νίκο Φιστόπουλο.

Πηγή: Ποινικές διώξεις σε Δούρου, Ψινάκη και άλλους 18, για τους νεκρούς στο Μάτι | iefimerida.gr