Πόνος για τον τόσο θάνατο! Φόβοι ότι οι νεκροί θα ξεπεράσουν τους 100 από την φονική φωτιά στην Αττική

Μια ακόμη φορά που η Ελλάδα μοιάζει ανοχύρωτη στο έλεος των πυρκαγιών. Μια ακόμη φορά που χάνονται ζωές από φωτιές. Τι κι αν έχουμε 2018, τι κι αν η κρατική μηχανή ήταν -υποτίθεται- έτοιμη για την -πάντα- επικίνδυνη καλοκαιρινή περίοδο.

Οι φωτιές ξέσπασαν και άνθρωποι πέθαναν.Πέθαναν μαρτυρικά. Κάποιοι κάηκαν ζωντανοί.Κάποιοι εγκλωβίστηκαν και πέθαναν από αναθυμιάσεις. Οι φωτιές σε Κινέτα, Μάτι, Πεντέλη, Άγιο Ανδρέα, Νέο Βουτζά, Κάλαμο και άλλες περιοχές έκαιγαν ανεξέλεγκτες την Δευτέρας, 23.07.2018.

Στο πολύπαθο Μάτι, για δύο μήνες αναμένεται να μην υπάρχει ρεύμα και νερό. Την ώρα, μάλιστα, που αυξάνονται οι περιπολίες στην περιοχή υπό τον φόβο πλιάτσικου…

Ξημερώματα Τρίτης, πια, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος μιλούσε πρώτη φορά για περισσότερους από 20 νεκρούς. Το φως της ημέρας, ωστόσο, αποκάλυψε αυτό που όλοι φοβόντουσαν. Δεκάδες ακόμη θύματα, ανθρώπινες ψυχές που χάθηκαν τόσο άδικα.

Αποκορύφωμα του ολέθρου, οι 26 άνθρωποι που βρέθηκαν σε ένα χωράφι στο Μάτι. Οι περισσότεροι αγκαλιασμένοι, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να σώσουν ο ένας τον άλλον… Προσπάθησαν να φτάσουν στην θάλασσα και δεν τα κατάφεραν. Οι εικόνες από το σημείο είναι πραγματικά συγκλονιστικές.

Οι περισσότερες δεν είναι καν… δημοσιεύσιμες. Αρκεί να ειπωθεί το σχόλιο ενός εκ των διασωστών, που τόνισε πως οι απανθρακωμένες σοροί έμοιαζαν με παιδικές κούκλες… Φρίκη. Με μια λέξη: Τραγωδία

Στο Μάτι, ένας συνάνθρωπός μας δεν πρόλαβε… Δεν κατάφερε να γλυτώσει από την πύρινη λαίλαπα! Έτρεχε να γλιτώσει από τη φονική φωτιά που του είχε λιώσει την σάρκα και τα παπούτσια αλλά… η μάχη ήταν άνιση. Η φωτιά του προκάλεσε σοβαρά εγκαύματα… Οι διασώστες τον βρήκαν και τον μετέφεραν στο νοσοκομείο, αλλά δεν τα κατάφερε, άφησε την τελευταία του πνοή!

Δείτε το σοκαριστικό βίντεο

Η ανακοίνωση της φρίκης

Ήταν πια λίγο πριν τις 17:30 το απόγευμα της Τρίτης, όταν η εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής ανακοίνωνε σε ενημέρωση πως οι νεκροί ανέρχονται σε 74. Οι τραυματίες σε 164 ενήλικες και 23 παιδιά… Τουλάχιστον 10 από τους τραυματίες παραμένουν διασωληνωμένοι, ενώ 11 από τα παιδιά αναμένεται να πάρουν σήμερα εξιτήριο.

Λίγο αργότερα έγινε γνωστό πως δύο ακόμη άνθρωποι βρέθηκαν νεκροί. Έπειτα άλλος ένας. Σύνολο 77 και δυστυχώς όλοι θεωρούν βέβαιο πως ο αριθμός θα αυξηθεί.

Φόβος για τους αγνοούμενους από τις φωτιές! Στο «κόκκινο» η αγωνία των συγγενών

Κι εδώ έρχεται το επόμενο μεγάλο ερώτημα. Πόσοι είναι οι αγνοούμενοι; Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά. Κι αυτό από μόνο του τα λέει όλα…

Το δύσκολο έργο για τον εντοπισμό τους δεν έχει τελειώσει, καθώς το κέντρο της Πυροσβεστικής και οι άλλες υπηρεσίες έχουν δεχτεί δεκάδες κλήσεις. Διεξάγονται πεζές περιπολίες από 130 μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων και του Πυροσβεστικού Σώματος, στις περιοχές Βουτζά, Μάτι και Ραφήνα.

Click4more: Χρύσα Σπηλιώτη – Δημήτρης Τουρναβίτης: Τραγική ειρωνεία! Έφευγαν για διακοπές – Πού στηρίζουν τις ελπίδες τους οι δικοί τους [pics]

Το Πυροσβεστικό Σώμα κάνει έκκληση στους συγγενείς και οικείους των αγνοοουμένων, προκειμένου να οριστικοποιηθεί ο αριθμός τους, να επικοινωνούν στο τηλεφωνικό αριθμό 199 για να δηλώσουν τους ανθρώπους που αναζητούν, δίνοντας τις απαραίτητες πληροφορίες και στοιχεία.

Παράλληλα λειτουργεί κανονικά και η ανεξάρτητη ηλεκτρονική πλατφόρμαπου βρίσκεται σε λειτουργία και στην οποία οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να ανεβάζουν φωτογραφίες και ονόματα των συγγενών και των φίλων τους που αγνοούνται μετά το πέρασμα της φονικής πυρκαγιάς από τους οικισμούς στον Βουτζά και στο Μάτι. 

Η εικόνα από τις φωτιές

Σε ό,τι αφορά στα μέτωπα των πυρκαγιών, φαίνεται πως το πιο σοβαρό πρόβλημα εντοπίζεται στην πυρκαγιά της Κινέτας, η οποία ξεκίνησε την Δευτέρα από την θέση Αέρας στα Γεράνεια Όρη και βρίσκεται σε εξέλιξη.

Μάλιστα, σε προληπτική εκκένωση των οικισμών Λεοντάρι, Νέα Πολιτεία και Κατσιβίρι, στο Λουτράκι, καθώς και κατασκήνωσης στο Αλεποχώρι, λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς στην ευρύτερη περιοχή της Κινέτας, προχώρησαν νωρίτερα οι τοπικές Αρχές.

Click4more: Από τον παράδεισο στην κόλαση! Θλιβερό παιχνίδι της μοίρας για ζευγάρι Ιρλανδών που βρέθηκαν στο Μάτι για τον μήνα του μέλιτος!

Στην περιοχή επιχειρούσαν 150 πυροσβέστες με 74 οχήματα και 17 άτομα πεζοπόρων. Επιπλέον, στην επιχείρηση κατάσβεσης συμετείχαν 4 εθελοντικά οχήματα, 20 υδροφόρες και 6 μηχανήματα έργου από την Περιφέρεια Αττικής, τους δήμους Μεγαρέων, Λουτρακίου, Βάρης- Βουλιαγμένης, ενώ οι ένοπλες δυνάμεις συνδράμουν με τρία μηχανήματα έργου. 

Εκτενείς αναφορές από ταν διεθνή μέσα ενημέρωσης για τις φωτιές

«Το Μάτι δεν υπάρχει πια. Σε πολλούς ο αφανισμός του μικρού αυτού οικισμού από τις φλόγες θύμισε το τέλος της Πομπηίας από τον Βεζούβιο» γράφει η ιταλική La Repubblica.

«Μητέρες με τα παιδιά τους αγκαλιά. Απανθρακωμένοι» προσθέτει η ιταλική εφημερίδα. «Το Μάτι δεν υπάρχει πια: απανθρακωμένα πτώματα, άνθρωποι να πέφτουν στη θάλασσα για να σωθούν από την πύρινη λαίλαπα, καμένα σπίτια και αυτοκίνητα, μεγάλες δασικές εκτάσεις έγινα στάχτη» προσθέτει η Il Messaggero.

«H Ελλάδα περνά μια από τι δυσκολότερες στιγμές της» μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg, τονίζοντας τη δήλωση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ότι «Ελλάδα πενθεί, αλλά δεν πρέπει να αφήσουνε το πένθος να μας καταβάλλει».

Click4more: Τραγωδία στο Μάτι: Θρίλερ με τους αγνοούμενους! Πολλά παιδιά ανάμεσα τους – Στιγμές αγωνίας για όλη την Ελλάδα [pics]

Το AP μεταδίδει, από την πλευρά του, ότι «η Τουρκία προσφέρθηκε να στείλει πυροσβεστικά αεροσκάφη στην Ελλάδα μετά τις πυρκαγιές που ξέσπασαν κοντά στην Αθήνα. Ο Τούρκος υπουργός Γεωργίας και Δασών, Μπεκίρ Πακντεμιρλί ανέφερε από την Άγκυρα ότι τα αεροσκάφη είναι σε απόσταση «45 λεπτών και αν υπάρξει αίτημα (για βοήθεια) είμαστε έτοιμοι να παρέμβουμε αμέσως». Ο Πρόεδρος Ερντογάν εξέφρασε τα συλλυπητήριά του και πρόσθεσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να συνδράμει, σημειώνει το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων.

Η Wall Street Journal σε εκτενές δημοσίευμά της αναφέρεται στις ανεξέλεγκτες πυρκαγιές που ξέσπασαν την Δευτέρα στην Αττική προκαλώντας τον θάνατο δεκάδων ανθρώπων. Επισημαίνει ότι οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες με τους ισχυρούς ανέμους, αλλά και οι στενοί δρόμοι που δυσχέραιναν την εκκένωση, συνέτειναν στην αύξηση του αριθμού των νεκρών. 

Ο παράγοντας τουρισμός

Οι βρετανικοί Times σε άρθρο, υπό τον τίτλο «Ελλάδα-Πυρκαγιές: θα επηρεαστούν οι διακοπές σας σε νησί;» αναφέρουν ότι οι πυρκαγιές σημειώθηκαν στην Αττική, ωστόσο οι Βρετανοί τουρίστες προτιμούν τα νησιά. Σε ειδική αναφορά στο αεροδρόμιο «Ελ Βενιζέλος», σημειώνεται ότι λειτουργεί πλέον κανονικά, αν και με κάποιες καθυστερήσεις, μολονότι είχε κλείσει νωρίτερα σήμερα και κάποιες πτήσεις εξετράπησαν αλλού λόγω του καπνού στην περιοχή.

Click4more: Μαζί του στον θάνατο! Γυναίκα έμεινε μέχρι τέλους με τον σύζυγό της στο Μάτι – Τους βρήκαν απανθρακωμένους δίπλα – δίπλα

Σε Βρετανούς που ενδεχομένως (σπάνιο) είχαν προγραμματίσει να ταξιδέψουν στην πληγείσα περιοχή συστήνεται να επικοινωνήσουν με τους τουριστικούς πράκτορες, υπογραμμίζεται όμως ότι το βρετανικό ΥΠΕΞ δεν έχει εκδώσει κάποια απαγόρευση. Τέλος, η εφημερίδα αναφέρει ότι το βρετανικό ΥΠΕΞ καλεί Βρετανούς πολίτες που επλήγησαν από τις πυρκαγιές να έρθουν σε επαφή με τη βρετανική πρεσβεία στην Αθήνα.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: newsit.gr / Eurokinissi

Αναδημοσίευση από www.newsit.gr