Προ των πυλών η κακοκαιρία: «Βουτιά» 10 βαθμών στη θερμοκρασία, καταιγίδες και χιόνια [χάρτες & πίνακες]

Με επιθετικές διαθέσεις καταφθάνει το νέο κύμα κακοκαιρίας που θα πλήξει μεγάλο τμήμα της χώρας, φέρνοντας «βουτιά» έως και κατά 10 βαθμούς στη θερμοκρασία, βροχές, καταιγίδες και χιόνια στα ορεινά.

Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), από σήμερα, Τρίτη, θα ξεκινήσουν να σχηματίζονται νεφώσεις στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά και το βόρειο Αιγαίο, με σποραδικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες στα κεντρικά και βόρεια της χώρας.

Ο προγνωστικός χάρτης της ΕΜΥ για την Πέμπτη / Πηγή: hnms.grΟ προγνωστικός χάρτης της ΕΜΥ για την Πέμπτη / Πηγή: hnms.gr

Πτώση 10 βαθμών στη θερμοκρασία

Η θερμοκρασία, πάντως, θα ξεκινήσει να παίρνει από σήμερα την… κατιούσα.

Σύμφωνα με το προγνωστικό μοντέλο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (meteo.gr), η μέγιστη θερμοκρασία, σήμερα, Τρίτη, στην Αθήνα είναι 22 βαθμοί.

Μέχρι την Παρασκευή, ωστόσο, η μέγιστη θερμοκρασία θα «κατρακυλήσει» κατά 10 βαθμούς, φθάνοντας τους 12 βαθμούς Κελσίου (9 βαθμοί η χαμηλότερη τιμή).

Ο πίνακας του meteo.gr για την Αθήνα την Παρασκευή / Πηγή: meteo.grΟ πίνακας του meteo.gr για την Αθήνα την Παρασκευή / Πηγή: meteo.gr

Να σημειωθεί ότι η ΕΜΥ (βλ. παρακάτω χάρτη) εκτιμά ότι το Σάββατο η μέγιστη θερμοκρασία στην Αθήνα θα είναι οι 9 βαθμοί Κελσίου.

Πανομοιότυπη θα είναι η εικόνα και στα βόρεια προάστια της Αττικής, με την κακοκαιρία να φέρνει πτώση της θερμοκρασίας κατά 10 βαθμούς.

Σύμφωνα με το meteo, στα βόρεια προάστια, από τη σημερινή μέγιστη θερμοκρασία των 18 βαθμών Κελσίου, την Παρασκευή ο υδράργυρος δεν θα ξεπεράσει τους 8 βαθμούς Κελσίου (5 βαθμοί Κελσίου η χαμηλότερη τιμή).

Βροχές (ξανά) στην Κρήτη και στα Χανιά

Οι μετεωρολόγοι παρατηρούν με ενδιαφέρον την εξέλιξη των φαινομένων και στην Κρήτη και ιδίως στα Χανιά, που το τελευταίο διάστημα δέχθηκαν σφοδρά πλήγματα από την κακοκαιρία.

Από τα στοιχεία του αυτοποιημένου μοντέλου του meteo.gr προκύπτει ότι η θερμοκρασία στα Χανιά θα κάνει «βουτιά» 9 βαθμών Κελσίου (από τη μέγιστη των 19 βαθμών, στους 10 την Παρασκευή).

O προγνωστικός πίνακας του meteo.gr για τα Χανιά / Πηγή: meteo.grO προγνωστικός πίνακας του meteo.gr για τα Χανιά / Πηγή: meteo.gr

Παράλληλα, αναμένονται βροχοπτώσεις στο νομό τόσο την Πέμπτη όσο και την Παρασκευή.

Σε άλλες περιοχές, όπως ενδεικτικά η Πάτρα, ο  υδράργυρος θα υποχωρήσει κατά 6 βαθμούς έως την Παρασκευή, ενώ σχεδόν ασήμαντες θα είναι οι διακυμάνσεις της θερμοκρασίας στη Θεσσαλονίκη (σταθερά στους 14-16 βαθμούς η μέγιστη θερμοκρασία).

Πώς θα εξελιχθούν τα φαινόμενα

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, την Τετάρτη θα εκδηλωθούν βροχές από τα δυτικά και τα βόρεια, που μετά το μεσημέρι θα ενταθούν και θα επεκταθούν και στις υπόλοιπες περιοχές. Σποραδικές καταιγίδες, τοπικά ισχυρές, θα εκδηλωθούν κυρίως στα δυτικά.

O χάρτης του meteoalarm για τις καταιγίδες της Πέμπτης / Πηγή: meteoalarmO χάρτης του meteoalarm για τις καταιγίδες της Πέμπτης / Πηγή: meteoalarm

Ταυτόχρονα, την Τετάρτη αναμένονται χιονοπτώσεις στα βόρεια ορεινά και από το βράδυ στα υπόλοιπα ορεινά.

Για την Πέμπτη, η ΕΜΥ «βλέπει» τοπικές βροχές κυρίως στα δυτικά, τα κεντρικά και τα νότια, καθώς και σποραδικές καταιγίδες, πιθανώς τοπικά ισχυρές, στις κεντρικές και νότιες θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές.
Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και βαθμιαία σε ημιορεινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας ηπειρωτικής χώρας.

O προγνωστικός χάρτης της ΕΜΥ για την Παρασκευή / Πηγή: hnms.grO προγνωστικός χάρτης της ΕΜΥ για την Παρασκευή / Πηγή: hnms.gr

Η Παρασκευή θα «ξημερώσει» με νεφώσεις, παροδικά αυξημένες, στα δυτικά της χώρας. Στις υπόλοιπες περιοχές αναμένονται τοπικές βροχές, κυρίως στα νότια, ενώ σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα Δωδεκάνησα.

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, στο μεταξύ θα σημειωθούν χιονοπτώσεις στα ορεινά της Κρήτης και -πρόσκαιρα- στα ηπειρωτικά ορεινά.

Να σημειωθεί ότι την Παρασκευή θα πνέουν πολύ ισχυροί άνεμοι στο Αιγαίο που θα φτάσουν τα 9 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί «σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα» σύμφωνα με την ΕΜΥ.

Οι θερμοκρασίες του Σαββάτου / Πηγή: hnms.grΟι θερμοκρασίες του Σαββάτου / Πηγή: hnms.gr

Από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΕΜΥ προκύπτει ότι οι κατά τόπους βροχές και χιονοπτώσεις (και στην Κρήτη) θα συνεχιστούν έως την Κυριακή.

Πηγή: Προ των πυλών η κακοκαιρία: «Βουτιά» 10 βαθμών στη θερμοκρασία, καταιγίδες και χιόνια [χάρτες & πίνακες] | iefimerida.gr