“Οι πρώτες Λέσχες Καπνιστών είναι γεγονός”

Στο σημερινό φύλλο της Μακεδονίας της Κυριακής βρέθηκε ο Γ.Γ. του ΠΑΣΚΕΔΙ, κ. Ηλίας Καλιώρας, αναλύοντας όλες τις προδιαγραφές που ισχύουν σχετικά με τις λέσχες καπνιστών. Η δημιουργία «λεσχών καπνιστών ή καπνιζόντων» στα πρότυπα του εξωτερικού πρόκειται ουσιαστικά για τη μοναδική νόμιμη λύση για κάθε κατάστημα Εστίασης απέναντι στο καθολικό πλαίσιο εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου, ενώ παράλληλα αποτελεί μια αποτελεσματική κίνηση έτσι ώστε να προστατευθούν οι τζίροι των επιχειρήσεων, οι οποίοι σύμφωνα με όσα αναφέρουν ιδιοκτήτες καταστημάτων, μειώθηκαν αισθητά μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Οι «λέσχες καπνιστών» ή αλλιώς club καπνιστών θα επιτρέπουν νόμιμα το κάπνισμα, μέσα σε ένα αυστηρά προσδιορισμένο πλαίσιο με υψηλές προδιαγραφές. Αυτός άλλωστε θα είναι και ο σκοπός τους βάσει του καταστατικού που θα πρέπει να συντάξουν και να καταθέσουν στις αρμόδιες δικαστικές αρχές, και στις οποίες πρόσβαση θα έχουν μόνο εγγεγραμμένα μέλη ή εν δυνάμει μέλη.

Όπως ανέφερε στη «ΜτΚ» ο Ηλίας Καλιώρας «Υπάρχει μεγάλο και έντονο ενδιαφέρον από τους καταστηματάρχες σε όλη την Ελλάδα. Μας παίρνουν τηλέφωνο από την Κρήτη, προχθές ήρθε εδώ στα γραφεία ένας συνάδελφος από τη Λάρισα. Στέλνουν δικαίολογητικά στο μέιλ μας και σε λίγες ημέρες θα ανακοινώσουμε επίσημα σε ποιες περιοχές λειτουργούν λέσχες και ποια θα είναι η επωνυμία της κάθε λέσχης».

Ο Γ.Γ. του ΠΑΣΚΕΔΙ πρόσθεσε, επίσης, ότι «Οι λέσχες καπνιστών είναι η μόνη, νόμιμη και πρωτοποριακή λύση για κάθε κατάστημα εστίασης που θέλει να προλάβει τις οδυνηρές συνέπειες της καθολικής εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου. Εύκολα, γρήγορα και αποτελεσματικά. Μέσα σε μόλις μερικές μέρες ετοιμάζεται η εν λόγω άδεια για την καπνιστική λέσχη που χρειάζεται το κατάστημα και αμέσως λειτουργεί μια χαρά, νόμιμα, χωρίς περαιτέρω προβλήματα, προσφέροντας σε όλους τους πελάτες (καπνίζοντες ή μη) τη δυνατότητα να απολαύσουν το ποτό τους όπως εκείνοι επιθυμούν».

«Λέσχες καπνιστών μπορούν να δημιουργηθούν μέσα σε καταστήματα εστίασης ή υγειονομικού ενδιαφέροντος, πατάρια ή σε αίθρια καταστημάτων, με την προϋπόθεση ότι σε αυτές δεν θα έχουν πρόσβαση ανήλικοι, θα διαθέτουν κατάλληλα και σύγχρονα φίλτρα και εξαερισμούς και θα έχουν πρόσβαση σε αυτούς τους χώρους αποκλειστικά τα μέλη της, ενώ οι χώροι θα πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις και θα είναι απομονωμένοι από το υπόλοιπο μαγαζί. Επίσης, ολόκληρα καταστήματα μπορούν να μετατραπούν σε λέσχες, όπου πάλι η είσοδος θα επιτρέπεται αποκλειστικά σε μέλη» τονίζει ο κ. Καλιώρας.

Μάλιστα, ο Ηλίας Καλιώρας δεν παρέλειψε να αναφέρει τα αποτελέσματα της πρόσφατης διαδικτυακής δημοσκόπησης που πραγματοποίησε το ΠΑΣΚΕΔΙ, όπου το 88% των ερωτηθέντων απάντησε πως «βλέπει» πτώση στον τζίρο του και το 12% δεν «βλέπει» πτώση.

Λέσχη Καπνιστών: ποια είναι τα δικαιολογητικά

Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για να ενημερωθεί κάποιος ενδιαφερόμενος εάν η επιχείρησή του μπορεί να πάρει το πράσινο φως ώστε να δημιουργήσει «λέσχη καπνιστών» είναι: φωτοτυπία κάτοψης χώρου, φωτοτυπία άδειας λειτουργίας, φωτοτυπία έναρξης επιχειρηματικότητας (ΑΦΜ) και φωτοτυπίες 2 ταυτοτήτων, μπρος πίσω, των ιδρυτικών μελών της λέσχης.

Πώς θα λειτουργούν οι Λέσχες Καπνιστών

Όπως υποστήριξε στη «ΜτΚ» ο κ. Καλιώρας, οι «λέσχες καπνιστών θα έχουν ειδική σήμανση όπου θα αναγράφεται η ονομασία της κάθε λέσχης και πως στο χώρο επιτρέπεται το κάπνισμα. Κάθε λέσχη θα διαθέτει καταστατικό, ιδρυτικά μέλη και διοικητικό συμβούλιο, ενώ δικαίωμα εισόδου σε αυτήν θα έχουν αποκλειστικά όσοι είναι μέλη της- επιδεικνύοντας την απαραίτητη κάρτα. Μέλη θα μπορούν να εγγραφούν όσοι το επιθυμούν -καπνίζοντες και μη- και στην είσοδο της λέσχης, ενώ η είσοδος θα απαγορεύεται σε μη μέλη. Στο χώρο της λέσχης δεν θα εργάζονται υπάλληλοι, αφού απαγορεύεται βάσει νόμου το κάπνισμα σε χώρους που χρησιμοποιούνται για την παροχή εργασίας, ενώ τα μέλη θα μπορούν να προμηθεύονται ποτό, καφέ και αναψυκτικά είτε με delivery είτε αγοράζοντάς τα οι ίδιοι από κάποιο σημείο εκτός λέσχης».

«Το νομικό τμήμα του σωματείου μας έχει μελετήσει το νόμο και έχει καταλήξει ότι μπορούν να δημιουργηθούν καπνιστικές λέσχες» ανέφερε ο κ. Καλιώρας, συμπληρώνοντας πως το ΠΑΣΚΕΔΙ ήδη έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικράτειας για τον αντικαπνιστικό νόμο. «Δεν διαφωνούμε με το νόμο. Θέλουμε να δίνεται η δυνατότητα δημιουργίας ειδικού χώρου καπνίσματος εντός καταστημάτων, κάτω από αυστηρές προδιαγραφές, που θα αφορούν αποκλειστικά καπνιστές, προστατεύοντας από το παθητικό κάπνισμα τους μη καπνιστές και τους εργαζόμενους. Επίσης, ζητάμε να δίνεται η δυνατότητα επιλογής χαρακτηρισμού ως ‘καπνιζόντων’ για καταστήματα μικρότερα των 100 τ.μ., που λόγω περιορισμένου χώρου δεν έχουν τη δυνατότητα δημιουργίας ειδικού χώρου», πρόσθεσε σχετικά ο κ. Καλιώρας. , τονίζοντας ακόμα ότι υπέρ της προσφυγής έχουν υπογράψει περισσότερα από 5.000 μέλη του ΠΑΣΚΕΔΙ!

Λέσχη Κομοτηναίων από το 2015!

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα πάντως με νομικούς, «η ερμηνεία του νόμου επιτρέπει τη δημιουργία τέτοιων ιδιωτικών χώρων, που θα επιτρέπουν το κάπνισμα. Στα σπίτια, για παράδειγμα, δεν απαγορεύεται, ενώ η αστυνομία μπορεί να εισέλθει μόνο με εισαγγελική εντολή». Στην Κομοτηνή υπάρχει από το 2015 Στην Κομοτηνή, στη Λέσχη Κομοτηναίων, σε ένα εντυπωσιακό και ιστορικό κτίριο στεγάζεται στο δεύτερο όροφο η «Λέσχη Καπνιστών – The Smokers Club» από το 2015. Εμπνευστής και δημιουργός της λέσχης είναι ο κ.

Χρήστος Δράκος, ο οποίος δημιούργησε τη λέσχη με σκοπό την προάσπιση του δικαιώματος των καπνιστών πολιτών.

Όπως ο ίδιος δηλώνει στη «ΜτΚ», η λέσχη είναι ιδιωτικού δικαίου και νόμιμη. Τα μέλη της λέσχης ξεπερνούν τα 2.500, ενώ μέχρι 31/12/2019 δεν πληρώνουν κάποια συνδρομή. Για να δημιουργήσει τη λέσχη, όταν ψηφίστηκε για πρώτη φορά ο αντικαπνιστικός νόμος το 2010, ο κ. Δράκος συνεργάστηκε με δικηγόρους από την Ευρώπη και την Αμερική όπου λειτουργούν νόμιμα αντίστοιχες λέσχες. Σήμερα, όπως τονίζει ο ίδιος, στη λέσχη επιτρέπεται το κάπνισμα, ενώ σε αυτήν εισέρχονται μόνο τα μέλη. Τονίζει βέβαια πως πλέον δεν είναι «τόσο εύκολο να δημιουργήσεις καπνιστική λέσχη» καθώς έχει αυστηροποιηθεί το νομικό πλαίσιο. Παρ’ όλα αυτά, όποιος βλέπει την ιδέα ως καλή επενδυτική ευκαιρία, μπορεί να διερευνήσει τις δυνατότητες που υπάρχουν.

Αξίζει να τονίσουμε ότι οι πρώτες Λέσχες Καπνιστών είναι γεγονός σε Αθήνα, Κόρινθο και Λαμία, ενώ σύντομα αναμένεται να λειτουργήσουν και στη Θεσσαλονίκη.

Πηγή: paskedi.br