Σάμη: Μεγαλειώδης Συγκέντρωση, Βροντερό «Όχι» στις εξορύξεις στο Ιόνιο!!

Σάμη: Μεγαλειώδης Συγκέντρωση, Βροντερό Όχι στις εξορύξεις στο Ιόνιο!!
Με μια μεγαλειώδη συγκέντρωση, χτες το απόγευμα στη Σάμη, κάτοικοι απ’ όλη τη Κεφαλονιά, φώναξαν ένα βροντερό όχι στις εξορύξεις στο Ιόνιο!!
Σε μια συγκέντρωση που διοργάνωσαν η Κίνηση Πολιτών Επαρχίας Σάμης, ο Π.Σ. Σάμης «Αιγιαλός», ο Ναυτικός Όμιλος Σάμης, ο Α.Σ. Ιόνιος, ο Π.Σ. Ζερβάτων «Άγιος Ιωάννης», ο Ε.Ε.Σ. Γριζάτων Ηλίας Ζερβλος και ο Α.Ο. Σάμης, παραβρέθηκαν και μίλησαν οι:Δημήτης Ιμπραήμ και Ολιβιέ Βαρδακούλιας, ( Μέλη της WWF ΕΛΛΑΣ ), η Άννα Μαρία Ρεννέρ ( μέλος της Grenpeace ) και ο Σταύρος Αντύπας ( νομικός, μέλος της Ανοικτής Συνέλευσης Κεφαλονιάς -Ιθάκης ενάντια στην Εξόρυξη Υδρογονανθράκων.
Οι δυο πρώτοι ομιλητές αναφέρθηκαν στη παγκόσμια εμπειρία από τις εξορύξεις, στα συχνά περιβαλλοντικά ατυχήματα που συμβαίνουν σ’ αυτές, στην ιδιαίτερη επικινδυνότητα που αναδεικνύεται από τις έρευνες και τις εξορύξεις στη περιοχή του Ιονίου με την έντονη και συχνή σεισμική δραστηριότητα, στα ιδιαίτερα μεγάλα βάθη που θα γίνουν αυτές οι δοκιμές και οι εξορύξεις, ακόμα ένας παράγοντας επικινδυνότητας. Παρουσίασαν με στοιχεία, τον κίνδυνο για τον τουρισμό και την αλιεία, από τις εξορύξεις και τη συχνή διέλευση δεξαμενοπλοίων και πλοίων υποστήριξης από το Ιόνιο, καθώς επίσης και τα κόστη από τις ζημιές σ’ αυτούς τους δυο κλάδους, στους επαγγελματίες αλλά και στο ελληνικό κράτος. Αναφέρθηκαν επίσης στην αποικιοκρατική σύμβαση που έχει υπογράψει η ελληνική κυβέρνηση με τις πετρελαϊκές εταιρίες, τα πενιχρά ποσά σε σχέση με τα κέρδη που έχουν να λαμβάνουν, το ελληνικό κράτος και η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, καθώς επίσης και στην θωράκιση των εταιριών, ως προς την απόδοση αποζημιώσεων, σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών κλπ. Τέλος αναφέρθηκαν στις χώρες εκείνες, όπου οι κυβερνήσεις τους, είπαν «όχι στις εξορύξεις», θέλοντας έτσι να προστατεύσουν το τουριστικό προϊόν τους, ( Ισπανία, Πορτογαλία κλπ ).
Η κα Ρέννερ, αναφέρθηκε σε δράσεις της Grenpeace, σε παγκόσμιο επίπεδο, κατά των εξορύξεων, στις ανεκμετάλλευτες πηγές ήπιας ενέργειας στη χώρα μας που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και η χώρα να απαλλαγεί σταδιακά από τη χρήση ορυκτών, κάτι που επιτακτικά βάνει η κλιματική αλλαγή που ήδη βιώνουμε.
Ο Σταύρος Αντύπας, ξεκινώντας με ένα βίντεο δράσης της «Ανοικτής Συνέλευσης Κεφαλονιάς -Ιθάκης ενάντια στην Εξόρυξη Υδρογονανθράκων», στον Μύρτο, «Ο Μύρτος λέει Όχι στις εξορύξεις», συνέχισε την ομιλία του, επισημαίνοντας ιδιαίτερα, την ανάγκη δημιουργίας ενός κινήματος κατά των εξορύξεων, αναφέρθηκε στους τρεις Δήμους της Ηπείρου, που τα Δ.Σ. είπαν «Όχι στις εξορύξεις», ακυρώνοντας έτσι την όποια παρουσία των εταιριών στη περιοχή τους. Τόνισε ιδιαίτερα πως «μπορούμε να τους σταματήσουμε», αναφέρθηκε και αυτός στη τεράστια ζημιά που αναμένεται στο τουριστικό τομέα από τις δραστηριότητες εξορύξεων. Έκρουσε τον «κώδωνα του κινδύνου», για πιθανή έξοδο του Ιονίου από τον τουριστικό χάρτη και ένταξή του στον ενεργειακό, με τις τραγικές συνέπειες που θα έχει κάτι τέτοιο, ιδιαίτερα για τις επόμενες γενιές!!!
Μετά τις τοποθετήσεις των ομιλητών, ακολούθησαν ερωτήσεις καθώς και τοποθετήσεις από το κοινό . Ιδιαίτερα ενημερωμένη και ανήσυχη η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών που πήρε το λόγο, τάχθηκε κατά των εξορύξεων, κάτι που εκφράστηκε και με τις υπογραφές τους, ακόμα και την ώρα που οι ομιλητές ανέλυαν «τι σημαίνει έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων και τους κινδύνους που περικλείουν αυτές»
Από τους Αιρετούς,παραβρέθηκαν και τοποθετήθηκαν¨Ο Αντιδήμαρχος Πυλαρέων Μιχάλης Γάκης, «έγκλημα οι εξορύξεις, να σταματήσουν τώρα», ο Υποψήφιος Δήμαρχος Παλικής με τη Λαϊκή Συσπείρωση και εκπρόσωπος του ΚΚΕ Δημήτρης Μαντζουράτος, «επιλεκτική η ευαισθησία ορισμένων οργανώσεων για τα περιβαλλοντικά θέματα, προβλήματα από την ασύδοτη τοποθέτηση των ανεμογεννητριών, κανένα όφελος για το λαό και κρατική περιουσία ο ορυκτός πλούτος εξορύξεις μόνο με λαϊκή εξουσία».
Ο Υποψήφιος Δήμαρχος Σάμης, Μάκης Μονιάς, «οι εταιρίες μοιράζουν χάντρες στους ιθαγενείς, για να δημιουργήσουν συνείδηση αποδοχής του εγκλήματος που πάει να γίνει στη περιοχή μας, να σταματήσουν τώρα οι όποιες τέτοιες δραστηριότητες στο Ιόνιο».
Ο Αντιπεριφερειάρχης Παναγής Δρακουλόγκωνας, αναφέρθηκε στο ψήφισμα του Περιφερειακού Συμβουλίου του 2017, κατά των εξορύξεων, κάτι που προκάλεσε την αντίδραση τόσο του Δημήτρη Μαντζουράτου, τόσο και πολιτών, λέγοντας πως στην ουσία ο Περιφερειάρχης το έχει ακυρώσει το ψήφισμα πρώτον με τη πρόσφατη δήλωσή του πως «Οι εταιρίες αποδέχτηκαν τις υποδείξεις και επιφυλάξεις μας, για τις έρευνες και τις εξορύξεις των υδρογονανθράκων στο Ιόνιο, οπότε συμφωνούμε μ’ αυτές τις δραστηριότητες» , και δεύτερο με τη συμμετοχή του σε φιέστες των ΕΛΠΕ στα Ιόνια νησιά, «μοιράζοντας χάντρες σε ιθαγενείς», προσπαθώντας έτσι για την αποδοχή των δραστηριοτήτων τους στο Ιόνιο.

Παραβρέθηκε επίσης και ο Υποψήφιος Σάμης με τη ΛΑ.ΣΥ. Νίκος Αθανασάτος.
Κλείνοντας να πούμε, πως η συγκέντρωση αυτή, μαζί με τις αντίστοιχες στο Αργοστόλι και στη Ιθάκη, βάζουν τον «θεμέλιο λίθο», ενός κινήματος, ενάντια στο έγκλημα που επιχειρείται στη περιοχή μας, με θύματα τις γενιές που ακολουθούν και μοναδικό στόχο τους, τα κέρδη των πετρελαϊκών εταιριών!!
Πιστεύουμε πως αυτό το Κίνημα που αναπτύσετε σε Κεφαλονιά και Ιθάκη, πρέπει να συναντηθεί με τα αντίστοιχα κινήματα, της Λευκάδας της Ηπείρου, της Κέρκυρας και να μπει φραγμός στις ορέξεις των πετρελαϊκών εταιριών και των χαμαιλεόντων εκείνων, που από «της Αριστεράς και της Οικολογίας», εξελίχθηκαν οι καλύτεροι «ντίλερς» των πετρελαιάδων!!
Τάσος Καβαλλιεράτος.

Υ.Γ. Οπτικοακουστικό υλικό, θα ανεβάσουμε αργότερα.

Αναδημοσίευση από samikefalonias.wordpress.com