Σχολεία: Η Περιφέρεια “τα ρίχνει” στο Δήμο & ο Δήμαρχος απουσίαζε!

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕΚΙ χαιρετίζει τους εκατοντάδες μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς  που συμμετείχαν στο μεγάλο συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε χθές 14/03/2019 στο Αργοστόλι με συνδιοργανωτές την ΕΛΜΕΚΙ τον Σύλλογο Δασκάλων και Νηπιαγωγών Κεφαλονιάς – Ιθάκης, την Ένωση Γονέων και τα 15 μελή Μαθητικά συμβούλια από σχολεία όλου του νομού. Στο επίκεντρο των διεκδικήσεων βρέθηκαν τα αιτήματα για σύγχρονες – ασφαλείς υποδομές, επαναχαρακτηρισμό των δυσπρόσιτων σχολείων και η αντίθεση με το σχέδιο της κυβέρνησης για το νέο Λύκειο.

Η μεγάλη συμμετοχή, το πάθος και η αγωνιστικότητα κατέδειξαν για άλλη μια φορά την οξύτητα των προβλημάτων αλλά και την αποφασιστικότητα μαθητών – εκπαιδευτικών και γονέων να βάλλουν με τον αγώνα τους, την σφραγίδα τους και να αναγκάσουν τους υπεύθυνους Κυβέρνηση, Περιφέρεια Ι.Ν. και Δήμο Κεφαλονιάς, να δώσουν επιτέλους λύσεις στα οξυμμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Το αίτημα για σχολείο που μορφώνει και δεν εξοντώνει βρίσκεται σε ευθεία αντιπαράθεση με τους διαχρονικούς σχεδιασμούς κυβερνήσεων – ΕΕ για ένα σχολείο με ακόμη περισσότερους ταξικούς φραγμούς και με περισσότερα κέρδη για τα φροντιστήρια. Ακόμη μπροστά μας βρίσκεται η επιλεξιμότητα των έργων σύμφωνα με τα κριτήρια της ΕΕ και του κεφαλαίου, η λογική κόστους – οφέλους, που λέει να υλοποιείται ό,τι συμφέρει την κερδοφορία.

Τόσο η αγωνιστική πορεία στους δρόμους του Αργοστολίου όσο και ο έντονος και αποκαλυπτικός διάλογος μαθητών και εκπροσώπων γονέων και εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης  με τον κ. Αντιπεριφερειάρχη κ. Δρακουλόγκωνα για τα προβλήματα (κτηριακό, επισκευές σεισμόπληκτων σχολείων, σχολική στέγη για την προσχολική αγωγή, κατασκευή πέντε νέων σχολικών συγκροτημάτων για την Β΄/θμια εκπαίδευση, επαναχαρακτηρισμός δυσπρόσιτων σχολείων, νέος νόμος για το Λύκειο, ασφάλεια σχολείων και αντισεισμική θωράκιση κ.α.),  δείχνει την αποφασιστικότητα όλων να συνεχίσουμε τον αγώνα για τις υποδομές μέχρι την τελική δικαίωση.

Στα αιτήματα σχετικά με τις υποδομές και τον επαναχαρακτηρισμό των δυσπρόσιτων ενδεικτική και αποκαλυπτική ήταν η στάση Περιφέρειας και Δήμου. Από την πλευρά της Π. Αρχής (ΣΥΡΙΖΑ-ΛΑΕ), αφού έκανε προσπάθεια να διαχωριστεί τάχα από την κυβέρνηση, δόθηκαν οι ίδιες με τις παλιές διαβεβαιώσεις και επιστρατεύτηκαν τα ίδια επιχειρήματα προκειμένου να δικαιολογήσουν τις μεγάλες ευθύνες που έχει για την κατάσταση της σχολικής στέγης στο νομό Κεφαλονιάς. Αναμασώντας για άλλη μια φορά το μπαγιάτικο πλέον ισχυρισμό ότι τάχα οι σχετικές αρμοδιότητες είναι του Δήμου που κωλυσιεργεί τα έργα των επισκευών αλλά και των νέων σχολείων, της οδικής ασφάλειας, του μηχανουργείου του ΕΠΑΛ κ.α., δεν έπεισε κανένα.  Στην επιμονή των φορέων ότι έστω και αν ο Δήμος πέντε χρόνια τώρα σκόπιμα κωλυσιεργεί, η Περιφερειακή Αρχή έπρεπε να είχε πάρει πρωτοβουλίες για όλα τα προβλήματα, ο κ. Αντιπεριφερειάρχης δεν μπόρεσε να αποποιηθεί τις πολιτικές ευθύνες που έχει μαζί με την Δ. Αρχή. Άλλωστε σε άλλες περιπτώσεις που αφορούν την χρηματοδότηση διάφορων επενδυτικών σχεδίων όλες οι δυσκολίες ξεπερνιούνται με άριστη συνεργασία Δήμου – Περιφέρειας- Κυβέρνησης (τα λόγια δικά τους…) και στις διαφορετικές αρμοδιότητες συνεργάζονται αρμονικά. Δεν μπόρεσε να πείσει κανέναν για το «ενδιαφέρον» του κ. Περιφερειάρχη να στριμώξει ξανά μαθητές και εκπαιδευτικούς στο τσακισμένο και υπό κατεδάφιση ΓΕΛ Ληξουρίου, αντί να κατασκευάσει νέο σύγχρονο και ασφαλές κτίριο, ούτε φυσικά για τις αιτιάσεις σχετικά με το βάλτωμα της κατασκευής νέου μηχανουργείου για το ΕΠΑΛ Ληξουρίου που περιμένει 5 χρόνια τώρα την κατεδάφισή του.

Πάνδημη ήταν η διαπίστωση ότι για άλλη μια φορά η λαϊκή ανάγκη της δημόσιας ασφαλούς στέγης δεν αποτελεί προτεραιότητα στην «ανάπτυξη» που προωθούν Κυβέρνηση – Περιφέρεια –Δήμος. Υποκριτικό επίσης διαφαίνεται να είναι και το κάλεσμα προς τους εκπαιδευτικούς φορείς από τον κ. Αντιπεριφερειάρχη για μετάβαση στο Υπουργείο Παιδείας, για να διεκδικήσουμε τον επαναχαρακτηρισμό των δυσπρόσιτων σχολείων του νομού, αφού ενώ ένα ολόκληρο χρόνο και μετά από δυο καλέσματα της «Λαϊκής Συσπείρωσης» προς το Περιφερειακό Συμβούλιο πήρε και τις δύο φορές αρνητική θέση, αναγκάστηκε τελικά μετά από την πίεση του αγώνα του λαϊκού κινήματος να στηρίξει σχεδόν εκ των υστέρων το παραπάνω αίτημα. Εξάλλου ακόμη και μετά την απόφαση αυτή μόνο σήμερα και κατά την διάρκεια της κινητοποίησης θυμήθηκε να δράσει η Περιφερειακή Αρχή.

Όπως ήταν φυσικό καμιά θέση δεν πήρε τόσο για το νόμο λαιμητόμο για το νέο Λύκειο που καταθέτει η κυβέρνηση αυτές τις μέρες, όσο και για το νέο νόμο για τις «προσλήψεις» – απολύσεις των εκπαιδευτικών αναπληρωτών που πέρασε πριν λίγες μέρες η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ

Όσον αφορά τον κ. Δήμαρχο φυσικά απουσίαζε!!! Όταν δεν απουσιάζει υβρίζει όσους κινητοποιούνται για τα αυτονόητα. Η στάση της Δημοτικής Αρχής (ΝΔ) να απαξιώσει με την απουσία οποιουδήποτε αρμόδιου την κινητοποίηση, αποτελεί πολιτική πράξη ηχηρής στήριξης των κυβερνητικών επιλογών για τα σχολεία και την παιδεία, με τις οποίες – δήθεν – είναι σε αντιπαράθεση.  H απραξία της άλλωστε ακόμη στην ολοκλήρωση της διαδικασίας αίτησης προς τις ΚΤΥΠ για τα νέα σχολεία, για την αναγκαία συγκοινωνιακή μελέτη που θα εξασφάλιζε την ασφαλή πρόσβαση των μαθητών στο συγκρότημα του «Φαραώ», οι επισκευές που ακόμη δεν άρχισαν κ.α την εκθέτουν ανεπανόρθωτα και αποδεικνύουν ότι βρίσκεται σε ευθεία γραμμή με την κυβέρνηση.  Η στάση της αυτή δεν στρέφεται ενάντια στην ΕΛΜΕ-ΚΙ και στην ηγεσία της, αλλά στο αγωνιστικό – διεκδικητικό κίνημα που στηρίζει και αποτελεί πρόκληση για όλο τον κεφαλονίτικο λαό και τη νεολαία.

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ-ΚΙ καλεί τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές, τους γονείς και όλο το λαό να βγάλει τα απαραίτητα συμπεράσματα. Ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί και να κλιμακωθεί. Με κάθε ευκαιρία να φέρουμε εμπόδια στα αντιδραστικά σχέδια για το περιεχόμενο του σχολείου και τις υποδομές του. Να πληρώσουν ακριβά, με κάθε ευκαιρία, όλοι οι (ανα) αρμόδιοι τη στάση τους και να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες μορφωτικές ανάγκες των παιδιών του λαού.

 

Αργοστόλι 15/03/2019

 

Ο ΠρόεδροςΗ Γενική Γραμματέας
Δημήτρης ΜαντζουράτοςΣοφία Ποταμιάνου