Σε κλίμα συγκίνησης η τελετή παράδοσης παραλαβής στο Λιμεναρχείο Ζακύνθου (Φώτο+Βίντεο)

Μέσα σε ένα έντονα φορτισμένο συγκινησιακά κλίμα πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι η τελετή παράδοσης – παραλαβής  από τον απερχόμενο στον νέο Λιμενάρχη Ζακύνθου.

Παρουσία των συναδέλφων του, αλλά και της οικογένειά του ο Πλωτάρχης Νίκος Κοκκάλας αποχαιρέτισε το νησί και την υπηρεσία όπου υπηρέτησε επί μακρόν, ενώ μίλησε με θερμά και εγκωμιαστικά λόγια για τον αντικαταστάτη του, στον οποίο ευχήθηκε καλή δύναμη στο έργο του.

Με συγκίνηση ανέλαβε τα νέα του καθήκοντα και ο Αντιπλοίαρχος Αθ. Σιούτης, ο οποίος χαρακτήρισε τιμητικό να υπηρετεί το Λιμεναρχείο Ζακύνθου, σημειώνοντας πως το νησί μας αποτελεί κορωνίδα για τη Χώρα και η υπηρεσία μια αυτές που συστάθηκαν ταυτόχρονα με τη σύσταση του Λιμενικού Σώματος. Δεσμεύτηκε δε να συνεχίσει το σημαντικό  έργο που αφήνει πίσω του ο προκάτοχος του.

Ακολουθεί η ομιλία του απερχόμενου Λιμενάρχη Ν. Κοκκάλα

«Παραδίδω σήμερα ύστερα από επτά και πλέον έτη θητείας μου τη διοίκηση του Λιμεναρχείου Ζακύνθου στον εξαίρετο συνάδελφο Αντιπλοίαρχο Λ.Σ. ΣΙΟΥΤΗ Αθανάσιο. Σε μία μέρα όπως την είχα φανταστεί εδώ και πολλά χρόνια . Να στέκομαι ενώπιον της οικογένειάς μου και των συναδέλφων μου υγιής και να έχω τη δυνατότητα να τους κοιτώ στα μάτια γνωρίζοντας ότι όλα τα έτη της κοινής μας θητείας και συνύπαρξης κατέβαλα κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να αναδείξω την Υπηρεσία και το έργο της, να καθιερωθεί και να εδραιωθεί το αίσθημα της δικαιοσύνης και της ισονομίας, να μην εκθέσω τους συναδέλφους μου και την ηγεσία του Λιμενικού Σώματος που μου έκανε την τιμή να μου αναθέσει τα καθήκοντα του Λιμενάρχη από το έτος 2011 μέχρι και σήμερα και να με εμπιστευτεί ως άνθρωπο και ως επαγγελματία. Η επίτευξη των ανωτέρω στόχων μου στηρίχθηκε κυρίως στις ικανότητες και στις άοκνες προσπάθειες του προσωπικού του Λιμεναρχείου, το οποίο με στήριξε από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων μου γεγονός που με καθιστά ευγνώμων απέναντι του. Κυρίως όμως με τιμά και με συγκινεί το γεγονός ότι με περιβάλλατε με αγάπη, με σεβασμό και αφοσίωση ενώ όλες τις δύσκολες στιγμές τόσο του επαγγελματικού όσο και του προσωπικού μου βίου ήσασταν δίπλα μου και σταθήκατε αρωγοί στις προσπάθειες που κατέβαλα. Ανασύροντας μνήμες από την μακρόχρονη θητεία μου δεν μπορώ να μην μνημονεύσω τις αμέτρητες νύχτες που μοιραστήκαμε στον χώρο του Λιμεναρχείου, έχοντας κοινές αγωνίες,  προσπαθώντας να αντιμετωπίσουμε δύσκολες και πρωτόγνωρες καταστάσεις και περιστατικά, σε πολλά εκ των οποίων κινδύνεψαν ανθρώπινες ζωές, να βρούμε λύση σε δυσεπίλυτα προβλήματα πάντοτε με γνώμονα την προάσπιση της ανθρώπινης ζωής, την ασφάλεια των πολιτών και το συμφέρον της κοινωνίας. Δεν ξέρω αν το αποτέλεσμα όλων αυτών μπορεί να αποτυπωθεί στις 13.000 περίπου παραβάσεις που βεβαιώθηκαν από την Υπηρεσία μας συνολικού ποσού 2.500.000. ευρώ περίπου, σίγουρα όμως μπορεί να αποτυπωθεί στην συνείδηση μας η οποία είναι καθαρή, καθώς πράξαμε σύμφωνα με τις αξίες και τις αρχές που ορκιστήκαμε όταν εισήλθαμε στο Λιμενικό Σώμα, επιδεικνύοντας υψηλό αίσθημα ευθύνης και επαγγελματισμό.

Ενδεχομένως, να υπήρξαν περιπτώσεις στις οποίες να μην ανταποκριθήκαμε πλήρως στις απαιτήσεις της κοινωνίας, γεγονός το οποίο χρεώνομαι προσωπικά. Απολογούμαι ενώπιών σας για όλες τις φορές που μπορεί να ήμουν άδικος, τυχόν άθελά μου να σας έθιξα και κυρίως να μην σας ενέπνευσα και δηλώνω την ευγνωμοσύνη μου γιατί η κοινή μας θητεία με ωρίμασε, με έκανε περισσότερο σώφρων, με στιγμάτισε ως άνθρωπο και με καθόρισε ως προσωπικότητα. Δεν μπορώ και δεν επιθυμώ να αναφερθώ στα περιστατικά που αντιμετωπίσαμε τα προηγούμενα έτη καθώς θα χρειαζόμουν ώρες, ωστόσο αν και ανήκουν στο παρελθόν η επιτυχής αντιμετώπισή τους θα αποτελέσει τον οδηγό σας για το μέλλον και για τις προκλήσεις που θα κληθείτε να αντιμετωπίσετε. Προκλήσεις που σίγουρα θα απαιτήσουν την συνεργασία και την συνδρομή και άλλων Υπηρεσιών και Φορέων που μέχρι σήμερα, σε πολλές περιπτώσεις, υποκαταστήσαμε με γνώμονα όσα ανέφερα παραπάνω.

Αγαπητοί μου συνάδελφοι, σήμερα καλούμαι να παραδώσω όχι μόνο την Υπηρεσία στην οποία εργάστηκα τα τελευταία έτη αλλά και ένα μεγάλο και σημαντικό κομμάτι της ζωής μου στο οποίο αφιερώθηκα με αυταπάρνηση δίνοντας τον καλύτερο μου εαυτό και με χαροποιεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι αποχωρώ δίχως να έχω ποινικές ή πειθαρχικές εκκρεμότητες και κυρίως με την βοήθεια του Θεού έχοντας την ψυχική και σωματική μου υγεία.  

Κ. Αντιπλοίαρχε Λ.Σ. ΣΙΟΥΤΗ Αθανάσιε, Κύριε Λιμενάρχη Ζακύνθου, σας παραδίδω το Λιμεναρχείο Ζακύνθου με την ευχή να είστε πάντοτε υγιής σωματικά και ψυχικά, να έχετε επιτυχίες προσωπικές και συλλογικές και ταυτόχρονα καλώ το προσωπικό του Λιμεναρχείου να σταθεί αρωγός στην προσπάθεια που θα καταβάλετε, να συνδράμει με όλες του τις δυνάμεις στην επίτευξη των στόχων που θα θέσετε και να σας περιβάλλει με την ίδια αφοσίωση και αγάπη. Αποτελεί πέραν από τιμή και ιδιαίτερη χαρά για εμένα το γεγονός ότι αναλαμβάνετε καθήκοντα Λιμενάρχη καθώς είναι γνωστό το ακέραιο του χαρακτήρα σας, η αξία και η αξιοσύνη σας, η δικαιοσύνη και η αξιοκρατία με την οποία διοικείτε. 

Ευχαριστώ για μια ακόμα φορά το προσωπικό του Λιμεναρχείου Ζακύνθου, όλους τους συναδέλφους που μπορεί να μην υπηρετούν πλέον στην Υπηρεσία αλλά με βοήθησαν τα χρόνια που συνυπηρετήσαμε, την οικογένειά μου που έδειξε αντοχή, ανοχή και με στήριξε όποτε την είχα ανάγκη καθώς και τους πολίτες της Ζακύνθου που συνέδραμαν όποτε το ζητήσαμε σε δύσκολα περιστατικά και διευκόλυνε το έργο μας. Κυρίως ευχαριστώ όσους με περιέβαλαν με την αγάπη τους, με τίμησαν με την εμπιστοσύνη και την φιλία τους καθώς και όσους μου άσκησαν γόνιμη κριτική γιατί με βοήθησαν να βελτιώσω τις αδυναμίες μου. 

Κλείνοντας θέλω να γνωρίζετε ότι κατά τη διάρκεια της μακρόχρονης θητείας μου διοίκησα έχοντας ως αρχή μου τη ρήση του Αγάθωνα: « Τον άρχοντα τριών δει μέμνησθαι. Πρώτον ότι ανθρώπων άρχει. Δεύτερον ότι κατά νόμους άρχει. Τρίτον ουκ αεί άρχει». Σε ελεύθερη μετάφραση: Ο άρχων πρέπει να έχει κατά νουν τρία πράγματα: πρώτον, ότι διοικεί ανθρώπους (με τις ατέλειες και τις αδυναμίες τους, με παράπονα δίκαια ή και παράλογα, αλλά πάντως πνευματικά όντα και όχι ζώα), δεύτερον, ότι διοικεί σύμφωνα με τους υφιστάμενους νόμους της πολιτείας (γραπτούς και άγραφους) και συνεπώς είναι απαράδεκτο να εκτρέπεται σε υπερβασίες, αυθαιρεσίες και αδικίες και, τρίτον, ότι δεν είναι αιώνιος άρχων, κάποτε θα εκπέσει της αρχής και πρέπει ως εκ τούτου, να είναι πολύ προσεκτικός, ώστε όταν απομακρυνθεί από την εξουσία να έχει αφήσει αγαθές εντυπώσεις, τόσο για τις ικανότητές του, όσο και για τις αρετές του.

Αγαπητοί μου συνάδελφοι, εύχομαι στον καθένα από εσάς υγεία, ευτυχία και επιτυχή σταδιοδρομία και σας δηλώνω ότι σίγουρα στο μέλλον οι δρόμοι μας θα ξαναδιασταυρωθούν, ωστόσο ας αφήσουμε τον Θεό να μας υποδείξει το ακριβές σημείο».

ΤΗΣ ΜΑΡΙΛΕΝΑΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ

Δείτε σε βίντεο της τελετή παράδοσης του Λιμεναρχείου: 

*Πηγή: zantenewstime.gr

Αναδημοσίευση από http://www.ermisnews.gr