Σφυροκοπούν τους Κούρδους από αέρα και ξηρά οι Τούρκοι – «Πετύχαμε τους στόχους μας και συνεχίζουμε»

Η επιχείρηση που ξεκίνησε εδώ και μερικές ώρες στη βορειοανατολική Συρία, ονομάστηκε από την Τουρκία «Πηγή Ειρήνης». Αλλά φέρνει θάνατο και καταστροφή. Οι Τούρκοι σφυροκοπούν ασταμάτητα τις θέσεις των Κούρδων.

«Η επιχείρηση Πηγή Ειρήνης πραγματοποιήθηκε επιτυχώς κατά τη διάρκεια της νύχτας από αέρα και ξηρά. Οι στόχοι που είχαν καθοριστεί επιτεύχθηκαν. Η επιχείρηση συνεχίζεται επιτυχώς, όπως είχε προγραμματιστεί» αναφέρει η τελευταία ενημέρωση από το τουρκικό υπουργείο Άμυνας για τις εξελίξεις στη Συρία, νωρίς το πρωί της Πέμπτης (10.10.2019).

T.C. Millî Savunma Bakanlığı

@tcsavunma

Barış Pınarı Harekâtı gece boyunca havadan ve karadan başarıyla sürdürüldü. Belirlenen hedefler ele geçirildi. Harekât planlandığı şekilde başarıyla devam ediyor. 🇹🇷

2.455 άτομα συζητούν σχετικά με αυτό

Η εισβολή στη βορειοανατολική Συρία, παρά τις διεθνείς αντιδράσεις και τις νέες απειλές Τραμπ, ξεκίνησε το απόγευμα της Τετάρτης, με τον ίδιο τον Ερντογάν να το ανακοινώνει μέσω twitter και το υπουργείο Άμυνας να δίνει στη δημοσιότητα εικόνες και video από την επιχείρηση. Στόχος οι Κούρδοι μαχητές που είχαν συμμαχήσει με τους δυτικούς στον αγώνα εναντίον των τζιχαντιστών.

T.C. Millî Savunma Bakanlığı

@tcsavunma

Barış Pınarı Harekâtına katılan Kahraman Komandolarımız, Fırat’ın Doğusunda ilerlemeye devam ediyor.
🇹🇷 🇹🇷

Ενσωματωμένο βίντεο

4.516 άτομα συζητούν σχετικά με αυτό

T.C. Millî Savunma Bakanlığı

@tcsavunma

Kahraman Türk Silahlı Kuvvetlerimiz ve Suriye Millî Ordusu, Barış Pınarı Harekâtı kapsamında Fırat’ın doğusuna kara harekâtına başladı.
🇹🇷 🇹🇷

Προβολή εικόνας στο Twitter

T.C. Millî Savunma Bakanlığı

@tcsavunma

The Turkish Armed Forces and the Syrian National Army have launched the land operation into the east of the Euphrates river as part of the Operation Peace Spring.
🇹🇷🇹🇷

Προβολή εικόνας στο Twitter
1.174 άτομα συζητούν σχετικά με αυτό

Περιοχές που γειτονεύουν με την Τουρκία, ιδίως οι ζώνες Ταλ Αμπιάντ και Ρας αλ Άινσφυροκοπήθηκαν από την Πολεμική Αεροπορία και το πυροβολικό. Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε αργά χθες βράδυ ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και οι βοηθητικοί τους Σύροι αντικαθεστωτικοί μαχητές εισέβαλαν στο συριακό έδαφος, σηματοδοτώντας την έναρξη της χερσαίας φάσης της επιχείρησης.

Ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου στη Ρας αλ Άιν άκουσε ισχυρές εκρήξεις και αεροσκάφη να επιχειρούν στην περιοχή. Όπως μετέδωσε βαρύ πυροβολικό έπληττε ασταμάτητα την πόλη χθες, εξωθώντας δεκάδες αμάχους να φύγουν με μοτοσικλέτεςαυτοκίνητα, ακόμα και με τα πόδιαφορτωμένοι με βαλίτσες, σάκους και τσάντες.

Εφοδιασμένοι με εκτοξευτήρες ρουκετών, μαχητές των ΣΔΔ ήταν ανεπτυγμένοι μέσα στην πόλη, μετέδωσε ο ίδιος.

Η αεροπορία και το πυροβολικό «έπληξαν μέχρι στιγμής 181 στόχους», θέσεις «της τρομοκρατικής οργάνωσης», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας τα μεσάνυχτα. Όπου «τρομοκρατική οργάνωση» κατά τους Τούρκους, οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (ΣΔΔ), οργάνωση η κύρια συνιστώσα της οποίας είναι η κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού.

Από την πλευρά τους, οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις ανέφεραν χθες πως «απώθησαν» την τουρκική επίθεση, στόχος της οποίας είναι να απομακρυνθούν οι Κούρδοι πολιτοφύλακες από τις παραμεθόριες περιοχές, που ελέγχουν de facto.

Ήδη χθες στις τουρκικές επιχειρήσεις έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 15 άνθρωποι, ανάμεσά τους 8 άμαχοι, ανέφερε η μη κυβερνητική οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κάνοντας παράλληλα λόγο για «χιλιάδες εκτοπισμένους» στις περιοχές που βομβαρδίστηκαν.

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι οκτώ ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν από τους Κούρδους έπεσαν στις παραμεθόριες τουρκικές πόλεις Ακτσάκαλε και Νουσάιμπιν, χωρίς να προκαλέσουν θύματα.

Η τουρκική εισβολή στη Συρία είναι η τρίτη από το 2016. Ανοίγει νέο μέτωπο στη σύρραξη, η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 370.000 ανθρώπους και έχει μετατρέψει εκατομμύρια άλλους σε πρόσφυγες και εσωτερικά εκτοπισμένους από το 2011.

Στο πλευρό των Τούρκων στρατιωτών είναι ο Εθνικός Συριακός Στρατός (σ.σ. συμμαχία που χρηματοδοτεί και εκπαιδεύει η Τουρκία). Τουλάχιστον 18.000 Σύροι μαχητές που ανήκουν σε παρατάξεις που ανήκουν στον ΕΣΣ κινητοποιήθηκαν για να συμμετάσχουν στην επιχείρηση στο πλευρό του τουρκικού στρατού.

Η Τουρκία με τη νέα επιχείρηση στη βορειοανατολική Συρία, θέλει να δημιουργήσει μια «ζώνη ασφαλείας» προορισμένη να απομακρύνει περισσότερο τις κουρδικές θέσεις από τα τουρκικά σύνορα και να μετατραπεί σε χώρο όπου θα επαναπατριστούν Σύροι πρόσφυγες. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει ο Ερντογάν.

Επί της ουσίας, όμως, η Τουρκία βάζει στο στόχαστρό της τους Κούρδους πολιτοφύλακες, βασική συνιστώσα των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (ΣΔΔ), τους οποίους θεωρούν ως τον συριακό βραχίονα του PKK (Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν), της αυτονομιστικής οργάνωσης που πολεμά εναντίον του τουρκικού κράτους από τη δεκαετία του 1980.

Πηγή: newsit.gr