Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπό επισκευή σχολικό συγκρότημα του Γυμνασίου-Λυκείου Ληξουρίου

Πραγματοποιήθηκε σήμερα η προγραμματισμένη από το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ-ΚΙ συγκέντρωση διαμαρτυρίας μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων έξω από το υπό επισκευή  σχολικό συγκρότημα του Γυμνασίου-Λυκείου Ληξουρίου.

Στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας για άλλη μια φορά διατρανώθηκε η απόφαση του συνόλου της εκπαιδευτικής κοινότητας, της ΕΛΜΕ-ΚΙ και του σχολικού συμβουλίου του ΓΕΛ Ληξουρίου, να μην επιστρέψουν μαθητές και εκπαιδευτικοί στο παλιό κτίριο ακόμη και μετά την επισκευή του, αφού θα εξακολουθήσει και μετά από αυτήν, να είναι ακατάλληλο, παρωχημένο και επικίνδυνο και δεν θα καλύπτει τις σύγχρονες εκπαιδευτικές ανάγκες.

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ-ΚΙ από την πρώτη στιγμή, εδώ και πέντε χρόνια τώρα, όχι μονάχα αντέδρασε σε αυτήν την προοπτική αλλά επικαιροποίησε την συνολική πρότασή του για όλα τα  σχολικά κτίρια στο νομό και ειδικά για το ΓΕΛ Ληξουρίου που ας σημειωθεί η πρώτη αυτοψία των ΚΤΥΠ Α.Ε. το είχε κατατάξει στην κατηγορία Δ΄ (κόκκινο). Η πρόταση αυτή ήταν και παραμένει μέχρι σήμερα,  

  1. να επισκευαστεί πάραυτα και με το νέο αντισεισμικό κανονισμό το συγκρότημα του Γυμνάσιου Ληξουρίου,
  2. να κατεδαφιστεί η προβληματική πτέρυγα του ΓΕΛ και να αποδοθεί ο χώρος για τις εκπαιδευτικές, αθλητικές και πολιτιστικές ανάγκες του Γυμνασίου και της πόλης
  3. να κατασκευαστεί νέο κτιριακό συγκρότημα για το ΓΕΛ Ληξουρίου.

Τόσο η προηγούμενη κυβέρνηση (ΣΥΡΙΖΑ) και η σημερινή της (ΝΔ), όσο και οι αντίστοιχες Περιφερειακές αρχές (ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ) καθώς και ο ενιαίος Δήμος (ΝΔ) με την συνέχειά του τον σημερινό Δήμαρχο Ληξουρίου κ. Γ. Κατσιβέλη, που σιωπά και συναινεί, αφού  απεμπόλησαν τις πρώτες τους υποσχέσεις για κατασκευή νέου σύγχρονου και ασφαλούς κτιρίου για το ΓΕΛ Ληξουρίου, προχωρούν σήμερα στην φθηνή επισκευή και στην επαναφορά του κτιρίου στην πρότερη κατάσταση, προετοιμάζοντας την επάνοδο μαθητών – εκπαιδευτικών στο επικίνδυνο και ακατάλληλο αυτό συγκρότημα.

Παράλληλα, αυτή τους η επιλογή κλείνει ουσιαστικά την προοπτική να χρηματοδοτηθεί η κατασκευή νέου σχολικού συγκροτήματος για το ΓΕΛ Ληξουρίου, αφού από τις Δημόσιες Επενδύσεις σχεδόν αποκλείεται, ενώ από το ΕΣΠΑ κλείνουν τις πόρτες μια και δεν είναι δυνατό να χρηματοδοτείται η επισκευή του παλιού και παράλληλα η κατασκευή νέου κτιρίου για το ίδιο σχολείο.

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ-ΚΙ τονίζει ότι η σημερινή κινητοποίηση ήταν η πρώτη ενόψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς αφού, σε συνεργασία με όλους του φορείς του λαϊκού κινήματος,  θα ακολουθήσουν μια σειρά πρωτοβουλίες που θα αναδείξουν το πρόβλημα μέχρι να δοθεί οριστική λύση, με την κατασκευή νέου σύγχρονου κτιρίου για το ΓΕΛ Ληξουρίου.

Στα πλαίσια αυτά καλούμε όλο το λαό της Παλικής και του Ληξουρίου να καταδικάσει την τακτική των Κυβερνήσεων και των τοπικών Αρχών και να συστρατευτεί με κάθε τρόπο στον αγώνα που δίνει το εκπαιδευτικό και το λαϊκό κίνημα του νομού, για την πιο πολύτιμη σύγχρονη ανάγκη του, τα σύγχρονα ασφαλή σχολεία και εν προκειμένω το νέο κτίριο για το ΓΕΛ Ληξουρίου.

Καλούμε πάραυτα και χωρίς άλλη καθυστέρηση Κυβέρνηση-Περιφέρεια και Δήμο Ληξουρίου να κάνουν πράξη την παραπάνω πρόταση της ΕΛΜΕ-ΚΙ ή, έστω και την τελευταία στιγμή, να απεγκλωβίσουν το ΓΕΛ Ληξουρίου από την συγκεκριμένη εργολαβία, ώστε να δρομολογηθούν αμέσως η προοπτική χρηματοδότησής του και όλες οι άλλες διαδικασίες για την κατασκευή νέου.

Αργοστόλι    12/9/2019

                                                             ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΕΛΜΕ ΚΙΟ Πρόεδρος

Μαντζουράτος Δημήτρης

Η Γενική Γραμματέας

Ποταμιάνου Σοφία