Στη Ζάκυνθο η 1η δίκη πανελλαδικά για τις Λέσχες Καπνιστών

Μπορεί ο νέος νόμος να απαγορεύει το κάπνισμα σε κλειστούς χώρους και πολλοί επιχειρηματίες να έχουν μπει σε μια διαδικασία προσαρμογής σε καινούρια δεδομένα, εντούτοις δε λείπουν περιπτώσεις κατά τις οποίες τα ελεγκτικά όργανα επέβαλλαν κυρώσεις. Συγκεκριμένα, μέχρι σήμερα έχουν επιβληθεί στο νησί μας 15 συνολικά πρόστιμα για παραβάσεις του αντικαπνιστικού νόμου. Αξίζει να αναφερθεί και η περίπτωση επιχείρησης στην οποία έχουν επιβληθεί πρόστιμα συνολικής αξίας 7.000 ευρώ. Πιο αναλυτικά, την πρώτη φορά το επιβαλλόμενο πρόστιμο ήταν στα 1.000 ευρώ, επειδή ο χώρος είναι άνω των 100m2, κατά την επιβεβαίωση της δεύτερης παράβασης επιβλήθηκε πρόστιμο 2.000 ευρώ, καθότι διπλασιάζεται στην περίπτωση που επιβληθεί ξανά. Τέλος, την τρίτη φορά το πρόστιμο έφτασε τα 4.000 ευρώ.

Η πρώτη δίκη για τις Λέσχες Καπνιστών στη Ζάκυνθο
Στη Ζάκυνθο θα γίνει η πρώτη δίκη πανελλαδικά για το θέμα των Λεσχών Καπνιστών. Επιχειρηματίας από το νησί μας θα κινηθεί νομικά, καθώς όπως ισχυρίζεται του επιβλήθηκε πρόστιμο, ενώ το καταστατικό του έγραφε ότι αποτελεί λέσχη καπνιστών. Αυτή θα είναι η πρώτη προσφυγή πανελλαδικά λέσχης καπνιστών γεγονός που κάνει το θέμα ιδιαίτερα ενδιαφέρον.

Όπως δήλωσε ο συνήγορος υπεράσπισης του επιχειρηματία, Γιάννης Ζαρκωτός, η δίκη που θα γίνει στο νησί. θα αποτελέσει ευκαιρία για τους νομικούς να δείξουν πως τέτοιες λέσχες μπορούν νομικά να υπάρχουν. Σύμφωνα με τον κ. Ζαρκωτό, ο επιχειρηματίας είχε κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να μπορούν οι πελάτες του να καπνίζουν ανενόχλητοι. Σε δηλώσεις του στο ΙΟΝΙΑΝ, ο κ. Ζαρκωτός είπε: «Στη Ζάκυνθο θα γίνει η πρώτη δίκη πανελλαδικά ειδικά για το θέμα των Λεσχών Καπνιστών. Τα πρόστιμα για κάπνισμα σε καταστήματα είναι ένα μέτρο που ισχύει από το 2010. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ο συγκεκριμένος εντολέας μου από τη Ζάκυνθο με πρωτοβουλία και του δικηγόρου του στο νησί, έφτιαξε μια Λέσχη Καπνιστών, για την οποία έκανε τις νόμιμες διατυπώσεις τόσο στο πρωτοδικείο, όσο και στην εφορία. Φυσικά, ένα σημαντικό κομμάτι είναι η διαδικασία υπομίσθωσης χώρου και στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο επιχειρηματίας προσδιόρισε ακριβώς, σε ξεχωριστό χώρο του καταστήματος με δική του πόρτα-είσοδο».
Παρά τα όσα αναφέρει ο δικηγόρος, το πρόστιμο επιβλήθηκε στην επιχείρηση. Ο κ. Ζαρκωτός είπε συγκεκριμένα: «Όταν λοιπόν έγινε ο έλεγχος, ο επιχειρηματίας ενημέρωσε τα ελεγκτικά όργανα, τους αστυνομικούς δηλαδή, ότι «εδώ εισέρχεστε σε έναν χώρο μη κερδοσκοπικού νομικού προσώπου που έχει δικό του ΑΦΜ», παρόλα αυτά ίσως έχοντας κάποιες οδηγίες κεντρικές τα τοπικά αστυνομικά όργανα επέβαλλαν».
Θεωρεί ο κ. Ζαρκωτός ότι όλη η διαδικασία είναι μια ευκαιρία για τους νομικούς, ώστε να δείξουν ότι τέτοιες ενέργειες είναι νόμιμες. Χαρακτηριστικά αναφέρει: «Κύριο νομικό θέμα, δεν είναι αν έχει εγκατασταθεί σε ένα χώρο, όπου γεννάται αμφισβήτηση κατά πόσο μπορεί να κατατμηθεί, μια λέσχη. Άρα, θα έλεγα ότι είναι μια ευκαιρία και για εμάς τους νομικούς να καταδείξουμε και να αποδείξουμε στο τοπικό δικαστήριο ότι πρόκειται για μία καθόλα νόμιμη δραστηριότητα».
Όσον αφορά στο χρόνο εκδίκασης της υπόθεσης, ο δικηγόρος είπε ότι στόχος του είναι να εκδικαστεί όσο πιο άμεσα γίνεται. Δηλώνει λοιπόν σχετικά: «Επειδή οι κύριες δίκες καθυστερούν, εμείς έχουμε ζητήσει με συνάδελφο από τη Ζάκυνθο να προσδιοριστεί υπό μορφή ασφαλιστικών μέτρων, όπου θα κριθεί και το πρόστιμο και τα δικαιώματα των καπνιστών. Να πω επίσης ότι υπάρχει προσφυγή και από τον καπνιστή. Κατά τη γνώμη μας έχουν περισσότερα προστατευτέα δικαιώματα οι καπνιστές, όπως ορίζει και το σύνταγμά μας. Για την ακρίβεια επικαλούμαστε αυτό που αναφέρεται στο σύνταγμα ότι «οι πολίτες δικαιούνται να μετέχουν ενεργά στην κοινωνική ζωή του τόπου, να μην απομονώνονται κοινωνικά, αρκεί να μην παραβλάπτονται άλλων πολιτών τα δικαιώματα».
Τέλος, ο κ. Ζαρκωτός ανέφερε ότι εφόσον εκδικαστεί η υπόθεση θα έχουμε και το πρώτο δεδικασμένο. «Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία και εφόσον πλέον μιλάμε για ασφαλιστικά μέτρα, θα είναι το πρώτο προσωρινό δεδικασμένο, με βάση το οποίο θα μπορεί πλέον να ζητηθεί και αναστολή της απαγόρευσης λειτουργίας ως χώρος καπνιζόντων. Θα έλεγα ότι έχουμε να περιμένουμε πολλά από το τοπικό δικαστήριο», ολοκληρώνει.

Τα πρόστιμα
Τα πρόστιμα ξεκινούν από τα 100 ευρώ και μπορούν να φτάσουν και τα 10.000 ευρώ και μάλιστα συμπληρωματικά προς άλλες «ποινές». Το χαμηλότερο πρόστιμο, αυτό των 100 ευρώ, προβλέπεται για περιπτώσεις όπως κάπνισμα σε κλειστούς χώρους νοσηλευτικών ιδρυμάτων, σε κλειστούς ιδιωτικούς χώρους εργασίας, σε μέσα μαζικής μεταφοράς και σταθμούς μεταφορικών μέσων αλλά και λιμάνια και αεροδρόμια εκτός των προβλεπόμενων χώρων.
Επίσης κάπνισμα σε δημόσιους χώρους εργασίας και χώρους αναμονής δημοσίων υπηρεσιών, κέντρα διασκέδασης, εστιατόρια και μπαρ. Υψηλότερα πρόστιμα υπάρχουν για προϊστάμενους ή υπεύθυνους διαχείρισης των χώρων αυτών, που ξεκινούν από 500 ευρώ αλλά εάν υπάρξει επανάληψη της παράβασης μπορούν να φτάσουν και τα 10.000 ευρώ, μαζί με οριστική ανάκληση της άδειας.
Για όσους αποφασίσουν να καπνίσουν χώρους κλειστούς ή ανοιχτούς με παρουσία ανηλίκων, όπως παιδικοί/βρεφονηπιακοί σταθμοί, χώροι αθλητικών εκδηλώσεων κ.τ.λ. θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμο 200 ευρώ, ενώ ο υπεύθυνος διαχείρισης με πρόστιμο 500 ευρώ.
Το κάπνισμα σε ΙΧ, φορτηγό, ταξί ή μέσο μαζικής μεταφοράς, στο οποίο επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών, φέρνει πρόστιμο 1.500 ευρώ για τον καπνιστή ή επιβαίνοντα σε μέσο ιδιωτικής χρήσης και διπλάσιο ποσό, 3.000 ευρώ, εάν πρόκειται για όχημα δημόσιας χρήσης. Στη δεύτερη περίπτωση προβλέπεται και αφαίρεση διπλώματος για έναν μήνα.
Τέλος, σε ό,τι αφορά κέντρα διασκέδασης, καφετέριες, εστιατόρια μπαρ κ.τ.λ., χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες, κάτω των 100 τ.μ., άνω των 100 τ.μ. και άνω των 300 τ.μ.
Το πρόστιμο για τον καπνιστή είναι 100 ευρώ ενώ για τον υπεύθυνο διαχείρισης του χώρου στην πρώτη περίπτωση ξεκινά από τα 500 ευρώ και στην 5η παράβαση φτάνει τα 8.000 ευρώ και οριστική ανάκληση της άδειας λειτουργίας.
Στη δεύτερη περίπτωση ξεκινά από τα 2.000 ευρώ και φτάνει στην 5η υποτροπή τα 10.000 ευρώ και οριστική ανάκληση της άδειας λειτουργίας. Στην τρίτη περίπτωση το πρόστιμο αρχίζει από τα 6.000 ευρώ και φτάνει τα 10.000 ευρώ και οριστική ανάκληση της άδειας στην 5η υποτροπή.

Πηγή: imerazante.gr