Τα θαύματα της Παναγίας της Μαγγάνας στις Μηνιές της Κεφαλονιάς

Μια από τις πολλές θρησκευτικές παραδόσεις της Κεφαλονιάς είναι και αυτή της Παναγίας της Μαγγάνας στις Μηνιές.

Η “Μαγγάνα” είναι μια όμορφη γραφική εκκλησία χτισμένη στους πρόποδες του χωριού Μηνιές, όχι μακριά από τις δαντελωτές ακρογιαλιές του χωριού, ανάμεσα στις πυκνόφυτες ελιές που την συντροφεύουν.

Τα στοιχεία που παραθέτουμε συγκεντρώσαμε από τις προφορικές αφηγήσεις των χωριανών και από σημειώσεις του παπά Αρσένη Σβορώνου, που βρήκαμε στο “Βραβείο της εκκλησίας” και όπως ο ίδιος είχε αναφέρει , τις είχε αντιγράψει από κάποιο παλιό βιβλίο το 1886.

Η παράδοση λοιπόν αναφέρει πως το εικόνισμα που παριστάνει τη Θεοτόκο βρεφοκρατούσα, βρέθηκε στη ρίζα μιας αγριελιάς, της οποίας ο γερασμένος κορμός σώζεται μέχρι σήμερα, δίπλα στην εκκλησία. Μια “υπέρφωτος λάμψις” οδήγησε τους χωριανούς στην εύρεση της εικόνας, την οποία μετέφεραν στο χωριό. Κατά μυστήριο όμως τρόπο η εικόνα ξαναβρέθηκε στην αρχική της θέση.

Το θαύμα αυτό ανάγκασε τους κατοίκους της Μηνιάς να χτίσουν σε εκείνο το μέρος την πρώτη μικρή εκκλησία, αφιερωμένη στην Παναγία. Μέσα στην πρώτη εκκλησία τοποθέτησαν το εικόνισμα, του οποίου η εύρεση τοποθετείται στο έτος 1666 κατά τη μαρτυρία μαρμάρινης πλάκας που φυλάσσεται ανάμεσα στα κειμήλια της εκκλησίας.

Στον καλλιτεχνικό θρόνο της εκκλησίας , όπου βρίσκεται τοποθετημένο το θαυματουργό εικόνισμα, υπάρχει κρεμασμένη μια χειροπέδη, για να θυμίζει στους πιστούς προσκυνητές ένα μεγάλο θαύμα της “Μαγγάνας”.

Κατά την παράδοση ένας ευσεβής μοναχός που βρίσκονταν στην εκκλησία, πιάστηκε αιχμάλωτος από πειρατές και μεταφέρθηκε στο Αλγέρι. Εκεί παρέμεινε τις νύχτες δέσμιος μέχρις ότου παρουσιάσθηκε σε αυτόν σε όραμα η Παναγία και τον βοήθησε να γυρίσει πίσω στην εκκλησία του, όπου αφιέρωσε τις δύο χειροπέδες και τις αλυσίδες των δεσμών του.


Φωτογραφίες: Σπύρος Αυγουστάτος

Αναδημοσιευση από www.kefaloniamas.gr