Τελέστηκαν τα εγκαίνια και η ονοματοδοσία της πλατείας Σπύρου Θωμάτου στο Ληξούρι

Το απόγευμα του Σαββάτου 4 Μαΐου 2019 τελέσθηκαν στο Ληξούρι τα εγκαίνια και η ονοματοδοσία της Πλατείας Σπύρου Θωμάτου, κατά τα οποία έγιναν και τα αποκαλυπτήρια της προτομής του δωρητή και η πλατεία παραδόθηκε στην κοινή χρήση και στον Δήμο.

Ο καταγόμενος από το Ληξούρι δωρητής, παγκοσμίου φήμης δεξιοτέχνης κλασσικής κιθάρας, απεβίωσε το 2012 στην Ελβετία όπου έζησε τις τελευταίες δεκαετίες της ζωής του. Με την διαθήκη του άφησε στον Δήμο το οικόπεδό του στο Ληξούρι, όπου βρισκόταν μέχρι τους σεισμούς του 1953 η πατρική του κατοικία και σύμφωνα με την επιθυμία του, κατασκευάστηκε πλατεία. Η κατασκευή έγινε με έξοδα της κληρονομιάς, χωρίς καμία συμμετοχή του Δήμου ή άλλου φορέα, στήθηκε η προτομή του και δόθηκε το όνομά του. Αν και είχαν προαναγγελθεί εξαιρετικά δυσμενείς καιρικές συνθήκες για την ώρα της τελετής, τελικά οι σχετικές προβλέψεις δεν επαληθεύτηκαν και η τελετή έγινε κανονικά και με μεγάλη επιτυχία.

Παρέστη μεγάλος αριθμός Ληξουριωτών, μέλη της οικογένειας του δωρητή και όλοι οι συντελεστές της δημιουργίας της Πλατείας.

Την όλη εκδήλωση παρουσίασε η κα Ελένη Λουκέρη, που απέδειξε για μια ακόμα φορά το ταλέντο της στις παρουσιάσεις, και η οποία, αναφέρθηκε συνοπτικά και στην ζωή και το έργο του Σπύρου Θωμάτου.

Η τελετή ξεκίνησε με αγιασμό από τον πατέρα Νικόλαο Σωτήρα της τοπικής ενορίας και έγινε η ονοματοδοσία της Πλατείας. Ακολούθωςη περίφημη φιλαρμονική του Ληξουρίου, σαν συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης στην τελετή, παιάνισε διάφορα εμβατήρια που τόνισαν τον πανηγυρικό χαρακτήρα της εκδήλωσης.

Παρέστησαν και απηύθυναν χαιρετισμό η βουλευτής Κεφαλληνίας κα Αφροδίτη Θεοπεφτάτου, ο Αντιπεριφερειάρχης κος Σπύρος Γαλιατσάτος, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και υποψήφιοι Δήμαρχοι Ληξουρίου οι κ.κ. Γεώργιος Κατσιβέλης, Βασίλης Ρουχωτάς και Διονύσιος Αραβαντινός, ως και εκπρόσωπος της οικογένειας του δωρητή.

Ενδιάμεσα η πλατεία πλημμύριζε από τον μαγικό ήχο της κλασσικής κιθάρας του δωρητή, με ηχογραφημένα κομμάτια παιγμένα με την μοναδικήδεξιοτεχνία του και οι παριστάμενοι απήλαυσαν μια πραγματικά σπάνια και πολύ υψηλού επιπέδου μουσική πανδαισία.

Το τυπικό μέρος της τελετής ολοκληρώθηκε με σύντομη ομιλία της εκτελέστριας της διαθήκης του δωρητή, μαθήτριας και συνεργάτιδός του καςMarliesWaespe και έληξε με τα αποκαλυπτήρια της προτομής του από την ίδια τη κα MarliesWaespe και την παριστάμενη γλύπτρια που φιλοτέχνησε την προτομή κα Ασπασία Παπαδοπεράκη και την παράδοση της πλατείας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, τους Ληξουριώτες και ολόκληρη την Κεφαλλονιά.

Στον Δήμο Ληξουρίου, στους κατοίκους της πόλης του Ληξουρίου και ολόκληρου του νησιού, εναπόκειται η χρήση του χώρου για διάφορες μουσικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και η εν γένει επωφελής κατά προορισμόν χρήση του, έτσι ώστε τόσο οι ντόπιοι, όσο  και οι επισκέπτες του νησιού να το χαρούν, αφού βέβαια ηλεκτροφωτισθεί έγκαιρα από τον Δήμο, ώστε να μην χαθεί ούτε καντο φετινό καλοκαίρι.

Η πλατεία μπορεί να αποτελέσει εστία καλλιτεχνικών εν γένει εκδηλώσεων και φυτώριο ταλέντων, παράλληλα με την λειτουργία της σαν τόπου ψυχαγωγίας εν γένει, των μικρών και μεγάλων παιδιών της περιοχής.

Η τελετή έληξε με πλούσιο μπουφέ τοπικών και λοιπών εδεσμάτων. Υπό τους ήχους τοπικού τρίο η γιορτή έκλεισε με μουσική και τραγούδι.

Οι ευχές όλων των συντελεστών της υλοποίησης της επιθυμίας του δωρητή Σπύρου Θωμάτου , θα συνοδεύουν την λειτουργία της πλατείας.