Τι λέει ο Ιππικός Σύλλογος για το άλογο του Κουτάβου

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΤΟΥ ΙΠΠΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ (RA)

Λόγω της ιδιότητάς μας ως ιππικός σύλλογος και μετά από διάφορα δημοσιεύματα και πάρα πολλά τηλεφωνήματα από πλήθος κόσμου και φιλοζωικών οργανώσεων  προ 20ημερου, μέχρι τη σήμερον 5 Ιανουαρίου 2019 νιώθουμε την ανάγκη να αναφερθούμε στο περιστατικό με το άλογο του Kουτάβου που φερόταν ως αδέσποτο και απροστάτευτο. Έχουμε να αναφέρουμε τα εξής.

Χθες  άπω τις 3 το μεσημέρι και μετά από διάφορα τηλεφωνήματα από πλήθος κόσμου και από διάφορες φιλοζωικές οργανώσεις της Κεφαλλονιάς με προτροπή να παρέμβουμε για να σώσουμε το άλογο, στον πρόεδρο του συλλόγου κο Χρήστο Μινετο, χωρίς ο ίδιος να γνωρίζω την κατάσταση του αλόγου, το ποιος είναι ο ιδιόκτητης και το που ακριβώς βρίσκεται το άλογο, αποφάσισα μετά απο ολες αυτες τις πιεσεις που δεχομουν και μετα απο τη διαβεβαιωση οτι βρεθηκε ανθρωπος να φιλοξενησει το συγγεκριμενο ζωντανο, εξαναγκασθηκα στις 12 η ωρα τη νυχτα να κοτσαρω το ειδικο τρειλερ μεταφορας αλογων  και να μετεβω στον κουταβο στον κομβο του μαρινου, οπου με περιμενε πληθος κοσμου, φιλοζωικες οργανωσεις και ο ενδιαφερομενος εθελοντης ιδιωτης, που θα προστατευε το συγκεκριμενο αλογο. Πηγαμε ολοι μαζι στην διασταυρωση στο γηπεδο οπου, εφεραν το αλογο, το οποιο για πρωτη φορα ειδα και διαπιστωσα οτι ηταν υγιες , καλοταϊσμενο, με καπιστρανα φορεμενη, με σκοινι παρα πολυ μακρύ ετσι ωστε να εχει τροπο να βοσκεικαι τοτε καταλαβα οτι κατι λαθος πρεπει να εχει γινει διοτι ο ιδιοκτητης του, φαινοταν να το αγαπαει και προσεχει κατα τον τροπο με τον οποιο εκεινος μπορουσε.

Μην μπορώντας εκεινη τη στιγμη να αντιδρασω ως ανθρωπος και μεσα σε αυτη τη διστυχια απο κρυο και χιονι, φορτωσα το συγκεκριμενο αλογο στο τρειλερ και να το μετεφερα στον ιδιοκτητο χωρο οπου ειχε ο εθελοντης που προσφερθηκε να το φιλοξενησει. Εκει διαπιστωσα οτι στον χωρο υπηρχαν και αλλα 2 αλογα σε αθλια κατασταση που καμια σχεση δεν ειχαν με το καλοπεριποιημενο  αλογο του κουταβου.

Μη μπορώντας να αντιδρασω εκεινη τη στιγμη, κατεβασα, απο το τρειλερ,  το συγκεκριμενο αλογο και το εβαλα μαζι με τα αλλα 2 στο χωρο της ιδιοκτησιας του εθελοντη που θα το φιλοξενουσε . Φευγοντας και πηγαινοντας σπιτι μου, καταλαβα πως κατι δεν πηγαινε καλα… Τις πρωινες ωρες, σημερα 5 Ιανουαριου, μου τηλεφωνησε ο τσιγγανος ιδιοκτητης του ζητωντας εξηγησεις για το τι ειχε συμβει με το αλογο του.

Επικοινωνοντας τηλεφωνηκα και με τον εθελοντη, πηγαμε και παλι στον χωρο του εθελοντη για να παραλαβει το αλογο του ο συγκεκριμενος αθιγγανος. Οταν φτασαμε στο χωρο ο εθελοντης ιδιωτης συμφωνησε με τον αθιγγανο την αγοραπωλησια του αλογου του κουταβου εναντι τιμηματος και ο εθελοντης θα του εδινε και τα 2 αλλα αλογα που ηταν σε αθλια κατασταση.

Να αναφερω εδω οτι ο συγγεκριμενος εθελοντης δεν γνωριζε οτι τα αλογα χρειαζονται σανο για φαγητο και οχι καρπο γι’αυτο και 5 μηνες τους εδινε μονο καρπο και τα αλογα ηταν σε αυτην την αθλια κατασταση. Πρεπει λοιπον να γινει γνωστο στον κοσμο και κυριως στους φιλοζωους οτι το αλογο δεν ειναι σκυλακι ή γατακι, να τρωει λιγες κροκετες και νερο.

Πρεπει να τρωει τουλαχιστον 10 κιλα σανο την ημερα και λιγο καρπο για να ειναι υγειες. Το αλογο δεν εχει πρωτη προτεραιοτητα να βρισκει στεγασμενο χωρο χωρις σανο. Ζει και στην υπαιθρο αλλα να εχει φαγητο. Ειτε που θα μαζεψει μονο του απο λιβαδια που θα βοσκει ειτε που καποιος θα του προσφερει. Εν αγνοια τους καποιοι ανθρωποι μπορουν ευκολα να κανουν κακο σε αλογα κρατωντας τα μεσα σε εναν χωρο κλεισμενα και κλειδωμενα πανω σε τσιμεντο και να τρωνε αερα κοπανιστο.

Ελπίζουμε ως άνθρωποι και ως μέλη του ιππικού συλλόγου Κεφαλλονιάς οτι το άλογο του Κουτάβου, και μετά από την δική μας καθοδήγηση, θα διατηρήσει την καλή του φυσική κατάσταση στον καινούργιο του ιδιοκτήτη. Και τα άλλα 2 άλογα που ανταλλάχθηκαν και παρέλαβε ο τσιγγάνος , που όπως μας είπε ο ίδιος, του έχει δώσει το δικαίωμα ο δήμαρχος  Αλέξανδρος Παρισης, να βόσκουν στον περιφερειακό του Κουτάβου, θα επανέλθουν στην φυσική τους κατάσταση. Όποιος θέλει να βοηθήσει ας προσφέρει σε αυτά τα άλογα σανό να φάνε και όσο για ένα πρόχειρο κατάλυμα θα κάνουμε και εμείς από την μεριά μας κάποιες ενέργειες, με τη συμβολή του Δήμου, για να τους βρούμε.

ΥΓ. Οσοι φιλοι του αλογου θελουν να δουν πως διαβιωνουν, σωστα τα αλογα, ας μας επισκευθουν στο Αδρακι, στους ιδιωκτιτους σταυλους μας,  για να τα δουν απο κοντα. Και οποιος θελει τις συμβουλες μας, ειτε ως μελος της ελληνικης ομοσπονδιας ιππασιας, ειτε ως προεδρος του ιππικου συλλογου κεφαλλονιας (RA, ειτε ως χρόνιοι  έμπειροι ιδιοκτήτες αλόγων  βραβευμένοι από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης,  με χαρα να τους τις δωσουμε.        Τηλ 6977641856

Εκ του ΔΣ

ο προεδρος ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΙΝΕΤΟΣ