Το Παλιό Αρχοντικό γίνεται ξενοδοχείο στην Αγία Ευφημία

Ξεκίνησαν πρόσφατα οι εργασίες αναπαλαίωσης και συντήρησης του Παλιού Αρχοντικού Γεράσιμου Μακρή-Μπαρμπέτα στην Αγία Ευφημία, από το νέο του ιδιοκτήτη, το οποίο, αφού ολοκληρωθούν οι εργασίες θα λειτουργήσει ως πολυτελέστατο ξενοδοχείο.

Το Αρχοντικό, που στις αρχές της 10ετίας του ’70, «σφάλισε τις πόρτες του», πωλήθηκε από τους κληρονόμους του Γεράσιμου Μακρή-Μπαρμπέτα, πριν πέντε περίπου χρόνια, στην γνωστή κεφαλονίτικη οικογένεια φαρμακοβιομηχάνων Γερολυμάτου, αντί 1.700.000 Ευρώ.

Το Αρχοντικό Μπαρμπέτα, κτίστηκε στο τέλος του 19ου αι., τελεί «υπό την προστασία» του Υπουργείου Πολιτισμού και είναι χαρακτηρισμένο ως «Αρχοντικό Αστικό Κτίριο-ιστορικό διατηρητέο μνημείο».

Συγκεκριμένα, η απόφαση του ΥΠΠΟ αναφέρει για το Αρχοντικό: «Χαρακτηρίζουμε ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο που χρειάζεται ειδική κρατική προστασία σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν 1469/1950, το κτίριο (με τον περιβάλλοντα χώρο του), ιδιοκτησίας κληρονόμων Γεράσιμου Μακρή-Μπαρμπέτα στην Αγία Ευφημία (Ο.Τ. 3) του Δήμου Πυλάρου Κεφαλλονιάς διότι αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα αρχοντικού της προσεισμικής Κεφαλλονιάς. Παρουσιάζει ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, έχει αξιόλογα επί μέρους μορφολογικά στοιχεία (λίθινο εξώστη με φουρούσια, παραστάδες στις γωνίες κ.α.) και ως εκ τούτου είναι σημαντικό για τη μελέτη της εξέλιξης της αρχιτεκτονικής στην Κεφαλλονιά».

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, ο νέος ιδιοκτήτης, ο κ. Νίκος Γερολυμάτος, ολοκλήρωσε τις διαδικασίες ένταξης του Αρχοντικού σε Πρόγραμμα συντήρης-επισκευής, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία που διέπει ο χαρακτηρισμός του ως «ιστορικό διατηρητέο μνημείο».

Μάλιστα, πριν λίγες μέρες κλιμάκιο του ΥΠΠΟ έκανε επιτόπιο έλεγχο του ακινήτου, πριν ξεκινήσουν εργασίες, αμέσως μετά εγκαταστάθηκε ο εργολάβος που έχει αναλάβει την επισκευή. Στη συνέχεια, συνεργείο εκκένωσε το Αρχοντικό από τα έπιπλα και κ.λπ. αντικείμενα, προκειμένου να συντηρηθούν και να επιστρέψουν «σπίτι» τους.

Ηδη, οι εργασίες έχουν ξεκινήσει, με εξιδεικευμένους τεχνίτες, αφού, σύμφωνα με τις διατάξεις του ΥΠΠΟ, πρέπει να διατηρηθούν όλα τα στοιχεία που το χαρακτηρίζουν, όπως τα ιδιαίτερα κάλους και ιστορικής αξίας με τοιχογραφίες ταβάνια, γύψινα κ.λπ., αλλά και η εξωτερική του όψη, που την χαρακτηρίζουν τα παραδοσιακά φουρούσια, ο εξώστες, οι κορφιάδες, οι καμάρες σε πόρτες και παράθυρα κ.λπ., αλλά και αντικείμενα εξωτερικής διακόσμησης του περιβάλλοντα χώρου, σημαντικής ιστορικής αξίας.

Δ.Δ.-

(Οι φωτό είναι του Μπάμπη Αρτελάρη-από το Κομπόγιο ιστορίας Κεφαλονιάς και Ιθάκης)

Αναδημοσίευση από www.kefalonianmantata.gr