ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΡΩΣΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΣΤΑ ΚΑΜΙΝΑΡΑΤΑ

Ύστερα από τηλεφωνική επικοινωνία στην Γενική Γραμματέα του Συλλόγου μας Μαρούλη Γεωργία από τον κύριο Γαλανό Γεράσιμο για να παραβρεθούν στο χωριό μας μια ομάδα φοιτητών του πανεπιστημίου της Μόσχας Lomonosov Moscow State University . όπου ο σκοπός της επίσκεψης είναι μία λαογραφική έρευνα που κάνει το τμήμα της για τα έθιμα, την παράδοση, τους χορούς, τα τραγούδια, τα παραμύθια, και την μυθολογία μας.

Ανταποκριθήκαμε άμεσα διότι πιστεύουμε πως πρέπει να κρατάμε ζωντανές της παραδόσεις μας τα ήθη και τα έθιμα μας .

Σε αυτήν την διοργάνωση πολλοί χωριανοί και μέλη του συλλόγου μας έδειξαν απλόχερα την βοήθεια τους και τους αξίζουν πολλά συγχαρητήρια γιατί έτσι επιβεβαιώνουμε για ακόμη μια φορά πως το χωριό των Καμιναράδων είναι φιλόξενο προς όλους.

Η συνάντηση ξεκίνησε το πρωί στο Λαογραφικό Μουσείο όπου οι γεροντότεροι του χωριού αφηγήθηκαν της παραδώσεις μας , τον τρόπο ζωής των παλιών χρόνων καθώς επίσης και την ιστορία του χωριού και του χορευτικού συγκροτήματος.

Αργά το απόγευμα έγινε η εμφάνιση από μέρος του χορευτικού συγκροτήματος του συλλόγου μας όπως ο Σταθάτος Διονύσιος , Σταθάτος Φώτιος ,Μαρούλη Γεωργία ,Αντωνάτου Αναστασία , Διονυσάτου Αναστασία και Διονυσάτου Μαρία .

Φορώντας της παραδοσιακές στολές , οι φοιτητές είχαν την ευκαιρία να δουν και να βιντεοσκοπήσουν τον ιδιαίτερο τρόπο που χορεύουν οι Καμιναράδες όπως τον Μπαλός , τον Μέρμηγκας και τον Συρτό.

Το επόμενο πρωί ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου μας Φανός Νικόλαος ξενάγησε τους φοιτητές στο χωριό όπως και σε διάφορα σημεία όπου υπήρχαν καλύβες και πηγάδια ( Τσεριάς ,Δαμμούτσα ,Απελάτη και Σχίζα) καθώς επίσης και στο ιερό μέρος των Κηπουρέων και του Ταφιού , όπου είχαν την ευκαιρία να δουν και να καταγράψουν την ιστορία των (Μουρσιών) για να ολοκληρώσουν την εργασία τους.

Ο Σύλλογος ευχαριστεί θερμά τον κύριο Γαλανό Γεράσιμο για την πρόκληση του , καθώς και τους χωριανούς, Φανό Ευάγγελο ,Μαρούλη Σπυράγγελο , Μαρούλη Κωνσταντίνο ,Σταθάτου Σοφία, Ρηγάτου Ζηνοβία, Φανού Βρισηίδα ,Ρηγάτο Αθανάσιο, Ρηγάτο Κωνσταντίνο ,Κούτση Θεόδωρο και τα παιδιά του χορευτικού συγκροτήματος για την ανταπόκριση τους.

Επίσης ευχαριστεί θερμά όλους όσου βοήθησαν για αυτήν την οργάνωση .

Τέλος πιστεύουμε πως η θέληση και οι ομόνοια μπορεί να καταφέρει πολλά στον τόπο μας. Ο πολιτιστικός σύλλογος Καμιναράτων ΄΄ΑΕΤΟΣ΄΄ είναι ένα κομμάτι από την ψυχή του χωριού μας και πρέπει να τον στηρίζουμε όλοι , ενεργεί υπέρ του χωριού και της παράδοσης μας .