Μόλις μπαίνεις στο θέατρο, από τα σκαλοπάτια μας προετοιμάζει ο Πάνος Βαρδάκος για τα ….φαντάσματα. Σκοτάδι, σκιές, σκαλοπάτια που δεν βλέπεις, αλλά και μέσα στην αίθουσα χαμηλός φωτισμός, ούτε καν να τολμήσεις να διαβάσεις το πρόγραμμα. Οι συντελεστές, βρε παιδιά, ποιοι παίζουν;

«Αχ Αυτά τα Φαντάσματα», ένα θεατρικό έργο του Εντουάρντο Ντε Φίλιππο., από το Θεατρικό Εργαστήρι Σύγχρονης Τέχνης.  Όπως γράφει ο Πάνος Βαρδάκος για το έργο στο πρόγραμμα: «Το έργο το είχα πρωτοδιαβάσει στη Σχολή σαν ένα δείγμα του ιταλικού θεάτρου…..  Όταν το ξαναέπιασα στα χέρια μου συνέλαβα τον εαυτό μου να μπαίνει σ’ ένα παράξενο κόσμο που το μυαλό μου από τη μία τον δημιουργούσε και με την ίδια ευκολία τον κατέστρεφε».   Πράγματι ένα παράξενο θεατρικό έργο … «εκεί που τα έργο ακολουθούσε μια κωμική γραμμή την ίδια στιγμή γινόταν δραματικό σαν να πρόδιδε το ένα το άλλο. και τότε άρχισα να μην είμαι πιστός ούτε στην κωμωδία ούτε στο τραγικό»  ….. «όλοι δημιουργούμε τα δικά μας φαντάσματα ανάλογα με τις ανάγκες μας». Σε έναν κόσμο παραδόπιστο, παραδομένο στο χρήμα ο Πασκουάλε, χαρακτηριστικό παράδειγμα, μάταια προσπαθεί να κρατήσει τη γυναίκα του με μόνο μέσο το χρήμα».

«Έτσι χάνει και το τελευταίο καταφύγιο της αξιοπρέπειάς του. «το Σπίτι του». Για να κατοικήσουν και πάλι τα φαντάσματα μέχρι να μάθουμε να νικάμε «τα πάθη και το χρήμα».

Η πρώτη παράσταση χθες, πάντα στην «πρώτη» όλοι ψάχνουν να βρουν τον καλύτερο εαυτό τους και στο τέλος το έργο απογειώνεται δίνοντας οι ηθοποιοί το πραγματικό τους ταλέντο, την αγάπη τους για την θεατρική τέχνη. Νομίζω  ότι το έργο άρχισε να …..απογειώνεται με το «μπάσιμο» της Καρμέλα (Χριστίνα Μαγουλά), και το ανύψωσε λίγο περισσότερο η Αρμίδα (Άλκηστη Κατσούνη.).

Ήταν μια απίστευτη παράξενη παράσταση, κάτι που τολμά πάντα ο Πάνος Βαρδάκος να μας αιφνιδιάζει, ακόμα και με τη διάταξη των σκηνικών, όλα ξετυλίγονται μπροστά στα μάτια μας αιφνιδιάζοντας μας. Όλοι έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους: Πόπη Βιτσεντζάτου, Αγγελική  Γιαννακοπούλου, Ελευθερία Edwards, Σπύρος Ζαπάντης, Ηλίας  Κάρογλας, Άλκηστη Κατσούνη, Χριστίνα Μαγουλά, Τάσος Μπεκατώρος, Γιάννης Νεόφυτος, Νίκος Νικολόπουλος, Λούκας Νιφοράτος.

Στο τέλος του Προγράμματος ο Σπύρος Ζαπάντης, ο οποίος προέρχεται από ….μεταγραφή από το Ερασιτεχνικό Θέατρο,  γράφει: «Ένα υπέροχο ταξίδι έστω και σαν λαθρεπιβάτης μέσα στο θεατρικό εργαστήρι. Ένα ταξίδι που συνάντησα ξανά παλιούς φίλους και έκανα νέους. Ευχαριστώ από καρδιάς τον Πάνο για την υπομονή του. αλλά και όλους και όλες μέσα στο εργαστήρι για την υποδοχή τους και την αποδοχή τους που με έκαναν να νιώσω πως ήμουν ένα κομμάτι τους. Γιάννη. Λούκα, Πόπη, Ηλία Νίκο. Τάσο. Άλκηστη. Αγγελική, Χριστίνα σας ευχαριστώ θερμά. Ελπίζω κάποτε να ξαναταξιδέψουμε. Σπύρος Ζαπάντης,  Πρόεδρος του Ερασιτεχνικού Θεάατρου Κεφαλονιάς. (Με την ευκαιρία να ρωτήσω, αν υπάρχει, λειτουργεί δηλαδή το ΕΘΚ).

Κάτι για την ιστορία, το ΕΘΚ πριν πολλά χρόνια επιχείρησε να ανεβάσει το “Σάββατο, Κυριακή και Δευτέρα”, (1959)” του  Εντουάρντο Ντε Φιλίππο, αλλά παρά του ότι είχαν προχωρήσει οι πρόβες το έργο δεν ανέβηκε ποτέ. Είχε αρχίσει η προσωρινή  …..κατιούσα του ΕΘΚ..

Το έργο θα παιχτεί σήμερα Σαββάτο σε …μεταμεσονύκτια παράσταση μετά τις 00.00 και την Κυριακή κανονικά στις 21.30

Παραγωγή video δεν τόλμησα, θα ήταν νομίζω ανορθογραφία μια λιγόλεπτη παρουσίαση μια σκηνής από το …..τίποτα.

Σπύρος Αλεβιζοπουλος

Αναδημοσιευση από www.kefalonianews.gr