“Η πιο όμορφη στιγμή είναι η περίοδος που διανύω τώρα”.

Με απόλυτη ειλικρίνεια και αλήθεια ο ερμηνευτής Άγγελος Ανδρεάτος μιλά στο zappit.gr για την πορεία του στη μουσική, την συνεργασία του με τον σπουδαίο στιχουργό Σαράντη Αλιβιζάτο, την επιθυμία του να αναδείξει την ήχους του Ιονίου μέσα από το cd «Τα Επτάνησα ταξιδεύουν», τις δυσκολίες που αντιμετώπισε αλλά και όσα τον κάνουν δυνατό.

-Τι αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για την δισκογραφική δουλειά σου “τα επτάνησα ταξιδεύουν”;

Αρχικά η αγάπη μου για το Ιόνιο και ιδιαίτερα για τον τόπο καταγωγής μου, που είναι η Κεφαλονιά. Θεωρώ ότι η αύρα που εκπέμπει είναι φιλόμουση και εμπνέει για δημιουργία.  Το γεγονός αυτό και η γνωριμία μου με τον Σαράντη Αλιβιζάτο ήταν ένα καρμικό γεγονός για να δημιουργήσουμε και να συνυπάρξουμε καλλιτεχνικά, ώστε να μεταδοθεί η Επτανησιακή παράδοση στις επόμενες γενεές και να ταξιδέψει σε ολόκληρο τον κόσμο.

– Νομίζω είναι πολύ ιδιαίτερο το ότι ασχολείσαι ουσιαστικά με την παραδοσιακή μουσική. Θεωρείς ότι μπορεί να έχει κοινό;

Η παραδοσιακή μουσική είναι η ιστορία μας. Είναι η βάση μας. Χωρίς αυτήν δεν θα μπορούσε να υπάρξει εξέλιξη. Απευθύνεται σε όλους, μικρούς και μεγάλους. Αποδέκτες είμαστε όλοι είτε άμεσα, είτε όχι, ακόμα και από την παιδική μας ηλικία που πρωτοερχόμαστε σε επαφή μαζί της στις σχολικές εκδηλώσεις, αλλά και αργότερα στην πορεία της ζωής μας. Για κάθε περίσταση υπάρχει και ένα παραδοσιακό τραγούδι που συνοδεύει κάθε στιγμή μας, όπως πχ. στους γάμους και σε κάθε μυστήριο.

– Πώς προέκυψε η γνωριμία σου και εν συνεχεία η συνεργασία σου με τον Σαράντη Αλιβιζάτο;

Έχουμε κοινή καταγωγή και οι δύο, από την Κεφαλλονιά. Η γνωριμία μου μαζί του προέκυψε όταν ένα συγγενικό μου πρόσωπο, με έφερε σε επαφή και τον συνάντησα. Ο Σαράντης αμέσως πίστεψε σε ‘μένα και μου πρότεινε να δημιουργήσουμε μαζί αρχικά, εγώ σαν μουσικός και αυτός με την στιβαρή στιχουργική του πείρα….Η δημιουργία και φιλία εξελίχθηκε σε συνεργασία, σε δεύτερη φάση, γιατί διαπιστώσαμε ότι έχουμε κοινές καλλιτεχνικές αναζητήσεις και κοινό τρόπο σκέψης.

Είναι μεγάλη μου τιμή και σταθμός στη πορεία μου ότι συνεργάζομαι μαζί του, που έχει γράψει ιστορία στην δισκογραφία.

– Κλείνεις 12 χρόνια συνεχούς πορείας στα μουσικά δρώμενα. Ποια ήταν η πιο δύσκολη και ποια αντίστοιχα η πιο όμορφη στιγμή σου στο τραγούδι;

Δυσκολίες υπήρχαν και θα υπάρχουν πάντα. Το θέμα είναι ότι προσπαθώ να τις προσπερνώ και να πηγαίνω παρακάτω.

Η πιο όμορφη στιγμή είναι η περίοδος που διανύω τώρα. Δημιουργώ με συνοδοιπόρο μου τον Σαράντη ΑΛιβιζάτο, που έχει συνεργαστεί με Βαρδή, Μαρινέλλα, Αλεξίου, Μητροπάνο, Καζαντίδη, Τόκα και πόσους άλλους σημαντικούς ερμηνευτές και δημιουργούς!

Είναι κατά την γνώμη μου ο ένας από τους σημαντικότερους στιχουργούς που έχουμε στη Ελλάδα, γιατί τα τραγούδια του είναι διαχρονικά, όπως  Θάλασσες/ Ένα Ποτήρι Θάνατο θα Πιω, Αχ Αννούλα Του Χιονιά, Σε Γυρεύω, Το Σημάδι.

– Βίωσες ανταγωνισμό ή αν θες και μαχαιρώματα από τραγουδιστές;

Ναι. Αυτό όμως συμβαίνει παντού. Υπάρχει βέβαια και ο δημιουργικός ανταγωνισμός που σε εξελίσσει και σε κάνει να γίνεις καλύτερος. Αυτόν εγώ κρατάω.

– Στη δεκαετία της κρίσης η μουσική δεν έμεινε αλώβητη. Θα έλεγα μάλιστα ότι επηρεάστηκε βαθιά αν σκεφτείς ότι  έχουν μειωθεί κατά πολύ οι εμφανίσεις των τραγουδιστών ενώ δυστυχώς η δισκογραφία έχει σχεδόν εξαφανιστεί. Επηρεάστηκε η προσωπική σου πορεία κατά τα χρόνια της κρίσης;

Εννοείται! Αυτό όμως με έκανε να σκεφτώ και να συγκεντρωθώ πιο πολύ σε αυτό που θέλω να κάνω

Με έκανε πιο δημιουργικό και εργατικό. Πλέον οι κινήσεις μου και τα σχέδια μου είναι πιο συγκεκριμένα. Δεν παρεκκλίνω της πορείας και της καριέρας που θέλω να χαράξω.

– Ξέρω ότι πολύ συνειδητά επέλεξες να ασχοληθείς παράλληλα με τον τουρισμό.

Ο Τουρισμός λειτουργεί ενδόμυχα καλλιτεχνικά και κοινωνικά, όσο περίεργο και αν ακούγεται! ‘Έχει πολλά κοινά με το τραγούδι. Χρειάζεται να συνδυάσεις διαφήμιση με καλό προϊόν και σε φέρνει σε επαφή με πολύ κόσμο. Προέκυψε σαν εσωτερική ανάγκη και μου άνοιξε νέους ορίζοντες. Πλέον τα καλοκαίρια συνδυάζω διακοπές και δουλειά. Έχω ιδρύσει την δική μου επιχείρηση με τουριστικά αντικείμενα στο Αργοστόλι!

– Ολοκληρώνοντας ποια είναι τα όνειρά σου για τις επτανησιακές καντάδες σου;

Στις 19 Μαρτίου θα εμφανιστώ  στο “El Convento Del Arte” στο κέντρο της Αθήνας. Εκεί θα παρουσιάσω όλες τις καντάδες που δημιουργήσαμε μαζί με τον Σαράντη και που ερμηνεύουν ο Τάκης Ζαχαράτος, ο Γιάννης Ζουγανέλης, ο Παναγιώτης Πετράκης, ο Σπύρος Γραμμένος και εγώ και κυκλοφορούν από την Heaven Music σε καλλιτεχνική επιμέλεια του Σωτήρη Καραμπέτσου και ενορχήστρωση του Λάμπρου Ανυφαντή. Επιπλέον, το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει όλα τα τραγούδια που έχει γράψει ο Σαράντης,  Όνειρό μου είναι να ακουστεί στις νέες γενιές αυτού του είδους η μουσική. Βρίσκομαι ήδη σε συζητήσεις αυτό το μουσικό πρόγραμμα να ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα!

Πηγή: zappit.gr