Η Αντιγόνη Ψυχράμη μας ξεναγεί στις ομορφιές της Κεφαλλονιάς (photos)

Τα νησιά στο Ιόνιο, μεταξύ άλλων ωραίων χαρακτηρισμών που δέχονται, είναι δικαίως και οριστικοί τόποι πρασίνου, ποικιλομορφίας, καθαρού γαλάζιου και ντόπιας πρωτοτυπίας. Σήμερα αράζουμε στην Κεφαλονιά και με ένα βαρκάκι περνάμε από Μύρτο, Αντίσαμο και Μακρύ Γιαλό για να χάσουμε τη φωνή μας οικειοθελώς και με αυταπάρνηση. Ολα αυτά με την πολύτιμη βοήθεια της τραγουδίστριας και ηθοποιού Αντιγόνης Ψυχράμη, η οποία ξέρει τα κατατόπια και αυτή τη στιγμή που μιλάμε κάνει βουτιές με τον μικρό της γιο στη θάλασσα του Ξι.

Η Κεφαλονιά είναι το έκτο μεγαλύτερο σε έκταση νησί στην Ελλάδα μετά την Κρήτη, την Εύβοια, τη Λέσβο, τη Ρόδο και τη Χίο. Ο θρύλος λέει ότι πήρε το όνομά της από τον μυθικό Κέφαλο, ο οποίος έγινε βασιλιάς του νησιού την αρχαία εποχή. Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή, το όνομα προέρχεται από τη λέξη «κεφάλι». Το μέρος στο σύνολό του είναι πανέμορφο, με ανθρώπους απ’ όλο τον κόσμο να το επισκέπτονται, γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι και το τελευταίο ψαροχώρι είναι αρμονικά δομημένο και η ομορφιά εδώ είναι καθαρή έννοια. Η Αντιγόνη Ψυχράμη πηγαίνει πολύ συχνά στην Κεφαλονιά, γιατί, όπως λέει η ίδια, έλκεται από τις αντιθέσεις: «Το νησί είναι κατάφυτο. Είναι γραφικό, είναι και τουριστικό. Εχει τα πάντα, γι’ αυτό μπορεί να ικανοποιήσει τον καθένα».

Είναι όντως πολύ δελεαστικά τα μέρη που συνδυάζουν αρμονικά τις ευθείες γραμμές και τις καμπύλες. Το περιβόητο Φισκάρδο -το 1953 ένας τρομερός σεισμός σχεδόν κατέστρεψε το νησί, αφήνοντας «όρθιο» μόνο το βορειότερο μέρος της νήσου, τη χερσόνησο της Ερίσσου, όπου και ο παραδοσιακός οικισμός του Φισκάρδου-, ας πούμε, προηγείται κάθε περιγραφής. Πρόκειται για το γραφικό λιμανάκι που αποτελεί και μια από τις κλασικότερες εικόνες του νησιού. Το απόγευμα, σε ώρα ηλιοβασιλέματος, η Ιθάκη φαίνεται κούκλα. Στο Φισκάρδο η Αντιγόνη έχει δοκιμάσει το καλύτερο φαγητό του κόσμου. «Στο εστιατόριο της Τασίας, φυσικά, που αποτελεί το σήμα κατατεθέν της Κεφαλονιάς. Η Τασία έχει ταΐσει κόσμο και κοσμάκη. Ολη την Ελλάδα αλλά και τον Τζόρτζιο Αρμάνι, τον Τζον Μπον Τζόβι, τους Ντόλτσε και Καμπάνα και άλλους πολλούς. Σερβίρει τις καλύτερες σαλάτες του νησιού, τις καλύτερες κρεατόπιτες αλλά και τα δικά της χειροποίητα γλυκά. Καφεδάκι πίνουμε στο “Καφεπωλείον”, που βρίσκεται λίγο έξω από την πόλη. Πρόκειται για έναν χώρο υπέροχα σχεδιασμένο, που προσφέρει προσεγμένα προϊόντα. Τον ανακαλύψαμε φέτος και δεν υπάρχει μέρα που να μην είμαστε εκεί».

Δεν μπορεί να ξεφύγει η κουβέντα από τη θάλασσα, γιατί εδώ η θάλασσα έχει άλλη βαρύτητα. Κάθε ώρα της είναι σημαντική, όπως και κάθε χρώμα της. «Κάθε σημείο της Κεφαλονιάς είναι μοναδικό. Είτε πας στον Μύρτο -η παραλία Μύρτος στη βορειοδυτική πλευρά του νησιού έχει ψηφιστεί 11 φορές ως η καλύτερη ελληνική θάλασσα-, στον Μακρύ Γιαλό -που έχει ωραία αμμουδιά και είναι ιδανικός για οικογένειες με παιδάκια-, στη θάλασσα του Ξι είτε στον νεραϊδότοπο των Πετανών, όλα τα παραθαλάσσια μέρη απ’ άκρου εις άκρον στο νησί διαμορφώνουν μια σκηνική πραγματικότητα που καθιστά την Κεφαλονιά ανεξάντλητη και εντελώς γοητευτική».

Καλοκαίρι στην αρχή του και ένα μικρό μωρό, αυτό της Αντιγόνης Ψυχράμη και του Δημήτρη Μακαλιά, μαθαίνει να θαυμάζει την ομορφιά και από ψηλά. Στα Τρωιανάτα, ας πούμε, σε αυτό το υπερυψωμένο κεφαλονίτικο χωριό, τον τόπο καταγωγής του Δημήτρη Μακαλιά, όπου η φύση ευχαριστιέται με την απλότητα. «Θα είμαστε και τον Αύγουστο εδώ. Ο τόπος δεν χορταίνεται, όσο και να κάτσεις».

Αναδημοσίευση από https://neaselida.gr