Κάνει το «Σάμος – Κεφαλονιά» μόνο με το καγιάκ του (εικόνες)

Ο Γιώργος Λίλας μεταμορφώνεται σε σύγχρονο «Οδυσσέα» και κάνει με το καγιάκ του το ταξίδι «Σάμος-Ιθάκη-Κεφαλονιά».

Μια σύγχρονη «Οδύσσεια» τόλμησε να κάνει ο Γιώργος Λίλας από την Ιθάκη,  που ξεκινώντας με το καγιάκ του από την Σάμο στις 7 Νοεμβρίου, έχει διασχίσει ήδη τα Δωδεκάνησα, πέρασε τα Λέβιθα και την Κίναρο και έφτασε στην Αμοργό προχθές όπου επισκέφτηκε το μοναστήρι της Παναγίας της Χοζοβιώτισσας, ενώ σήμερα, 8η ημέρα του ταξιδιού του, έφτασε στη Φολέγανδρο. Καθημερινά, σύμφωνα με τον ίδιο, κάνει 6-10 ώρες κουπί την ημέρα, ενώ η διάρκεια του ταξιδιού του υπολογίζεται σε 20 με 25 ημέρες.

 

 

Ο σύγχρονος «Οδυσσέας» μίλησε στο amorgos-news για το τολμηρό ταξίδι του, τις σκέψεις του και τα σχέδια του.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Γιατί ταξιδεύουμε;

Γιατί ταξιδεύουμε;

«Κατάγομαι από την Ιθάκη, μεγάλωσα εκεί και έφυγα σε ηλικία 16 ετών. Στα 28 μου ξαναγύρισα για να δουλέψω και να μείνω μόνιμα εκεί. Ασχολούμαι επαγγελματικά με τα θαλάσσια σπορ. Είμαι εκπαιδευτής καταδύσεων και οδηγός εκδρομών θαλάσσιου καγιάκ. Αυτή τη στιγμή είμαι στη διαδικασία να πιστοποιηθώ και ως εκπαιδευτής καγιάκ» είπε για τον εαυτό του, ενώ όταν ρωτήθηκε για το δύσκολο ταξίδι του απάντησε: «Το συγκεκριμένο εγχείρημα είναι η συνέχεια μιας προσπάθειας που ξεκίνησε πέρυσι ο φίλος Γιώργος Ποταμιάνος από την Κεφαλονιά με το ταξίδι του με καγιάκ από την Κεφαλονιά στην Κωνσταντινούπολη. Το έκανε για να μαζέψει χρήματα για το νοσοκομείο την Κεφαλονιάς το οποίο χρησιμοποιούμε και εμείς από την Ιθάκη. Φέτος το καλοκαίρι μου πρότεινε να κάνουμε κάτι μαζί και έτσι καταλήξαμε στην διάσχιση του Αιγαίου και όλης της χώρας από την Σάμο στην Ιθάκη και την Κεφαλονιά. Επειδή και οι δύο δουλεύουμε σεζόν, ονειρευόμαστε τέτοια ταξίδια μόλις τελειώσουμε με τον τουρισμό για να ξεφύγουμε λίγο. Δυστυχώς ο φίλος Γιώργος εγκατέλειψε την προσπάθεια λόγω τραυματισμού στον ώμο και θα την επαναλάβει αργότερα. Άρα συνεχίζω μόνος τώρα την προσπάθεια που ξεκινήσαμε μαζί».

«Αφετηρία ήταν το Καρλόβασι της Σάμου. Το πλάνο άλλαξε από όταν έμεινα μόνος. Μέχρι τώρα έχω περάσει από Φούρνους, Πάτμο, Κίναρο, Αμοργό και Σχοινούσα και στη συνέχεια πιθανότατα να σταματήσω Ίο, Φολέγανδρο, Μήλο, Σίφνο Κύθνο, Τζιά, Πειραιά, Ισθμό Κορίνθου, Τριζόνια ή Γαλαξίδι, Ναύπακτο Μεσολόγγι, εκβολές Αχελώου, Άτοκο, Ιθάκη, Κεφαλονιά. Η διάρκεια εξαρτάται κατά πολύ από τον καιρό αλλά χοντρικά 20-25 μέρες με 6-10 ώρες κουπί την ημέρα» είπε για το εγχείρημά του.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

Η πλαγιά «κατέβηκε» στον δρόμο: Εικόνες καταστροφής στην Κεφαλονιά

Η πλαγιά «κατέβηκε» στον δρόμο: Εικόνες καταστροφής στην Κεφαλονιά

 

Είναι απαιτητικό ένα τέτοιο ταξίδι; «Είναι πολύ απαιτητικό. Ένα τέτοιο εγχείρημα απαιτεί καλή προετοιμασία και καλή ψυχολογία. Επίσης ο εξοπλισμός και η εκπαίδευση παίζει καθοριστικό ρόλο. Νομίζω για να φτάσει κάποιος στο σημείο να κάνει ένα τέτοιο ταξίδι με καγιάκ πρέπει να έχει ασχοληθεί χρόνια με το άθλημα και να έχει κάνει πολλά μικρότερα τριπ. Επειδή δουλεύω με γκρουπ πάντα προσπαθώ να σκέφτομαι πώς θα αντιμετωπίσω μια έκτακτη περίπτωση η έναν τραυματισμό. Αυτό βοηθάει πολύ στα προσωπικά μου τριπ. Η μεγαλύτερη δυσκολία είναι τα μεγάλα περάσματα με κόντρα καιρό. Επίσης θεωρώ δύσκολο ψυχολογικά να μιλάς με δικούς σου  ανθρώπους και να καταλαβαίνεις ότι αμφιβάλουν για αυτό που κάνεις» απαντά ο Γιώργος Λίλας.

 

 

Όσο για το ποια ήταν η μέχρι αυτή την ώρα καλύτερη στιγμή του ταξιδιού, ο κωπηλάτης απαντά: «Η στιγμή που αναχωρούσαμε από το Καρλόβασι. Έβλεπα μπροστά μου μια περιπέτεια 20-30 ημερών με έναν καλό φίλο και η χειρότερη όταν ο Ποταμιάνος αναγκάστηκε να εγκαταλείψει. Από εκεί και πέρα μια από τις χειρότερες ήταν όταν έφτανα Αμοργό μετά από 4 ώρες κουπί, που οι καταβατικοί άνεμοι στην βορειοδυτική πλευρά του νησιού δεν με άφηναν να πλησιάσω με τίποτα στην ξηρά».

Άραγε, προλαβαίνει καθόλου να «ξαποστάσει» από το ένα νησί στο άλλο; «Συνήθως στα νησιά μένω μόνο από το απόγευμα που φτάνω μέχρι τα ξημερώματα που φεύγω. Μόνο στην Αμοργό έκατσα και το επόμενο πρωί για να επισκεφτώ το μοναστήρι και να δω από κοντά το μέρος που γυρίστηκε το “Απέραντο Γαλάζιο” που για κάθε δύτη είναι μια ταινία σύμβολο. Επίσης στη Μήλο σκοπεύω να κάτσω 2 μέρες και να δω όλη την ακτογραμμής της».

Επόμενος στόχος: «Να πάω με το καγιάκ από την Ιθάκη στην Ιταλία».

Πηγή: athensvoice.gr